Το Elizabeth Garrett Anderson School στο Ίσλινγκτον του βόρειου Λονδίνου φιλοξενεί μαθήτριες - μόνο κορίτσια - που κατάγονται από διαφορετικές χώρες, μιλούν διαφορετικές γλώσσες και έχουν διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο. Το σχολείο αυτό ήταν ο προορισμός του πρώτου διεθνούς ταξιδιού της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, το 2009. Δύο χρόνια μετά, η κυρία Ομπάμα θέλησε να ξανασυναντηθεί με τις μαθήτριες του Elizabeth Garrett Anderson School, κατά τη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού της στη βρετανική πρωτεύουσα, το Μάιο του 2011. Αυτή τη φορά η συνάντηση έγινε σε αίθουσα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου η πρώτη κυρία εκφώνησε ένα λόγο γεμάτο επαίνους και παραινέσεις προς τις μαθήτριες, οι οποίες σήμερα παραδέχονται δημόσια ότι χάρη στην ομιλία αυτή μπόρεσαν να βελτιώσουν τους βαθμούς τους ένα χρόνο μετά.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΙΣΕΛ ΟΜΠΑΜΑ
Στην ομιλία της το Μάιο του 2011 η Μισέλ Ομπάμα επαίνεσε τις μαθήτριες του σχολείου για όσα είχαν ήδη καταφέρει, ενώ έδωσε μαθήματα ζωής, που επί της ουσίας απευθύνονται σε εκατομμύρια εφήβους μαθητές σε όλον τον κόσμο, για να διεκδικήσουν την πραγματοποίηση των στόχων τους: "Υπερβαίνοντας τις προκλήσεις - με το να προσαρμοστείτε σε μια νέα κουλτούρα, να μάθετε μια νέα γλώσσα, πολλές αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στην οικογένεια σας - μέσα από αυτές τις εμπειρίες κερδίσατε δύναμη, κουράγιο και ωριμότητα... Και αυτά τα προσόντα θα σας βοηθήσουν να πετύχετε στο σχολείο και στη ζωή. Με άλλα λόγια, όλοι εμείς που σας φέραμε εδώ (σημ.: στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) δεν πιστεύουμε απλά ότι τα πανεπιστήμια έχουν πολλά να σας προσφέρουν, αλλά ότι εσείς έχετε να προσφέρετε πολλά σ' αυτά τα πανεπιστήμια: το ταλέντο, το πάθος σας, τις μοναδικές εμπειρίες ζωής".
Παράλληλα, η κυρία Ομπάμα ανέτρεξε στα δικά της δύσκολα μαθητικά χρόνια ως γόνος φτωχής οικογένειας: "Θυμάμαι όταν ήμουν στην ηλικία σας και αποφάσιζα σε ποια σχολεία να στείλω αίτηση. Θυμάμαι πώς καλοπροαίρετοι αλλά παραπληροφορημένοι άνθρωποι κάποιες φορές αμφισβητούσαν, εάν κάποια με το δικό μου κοινωνικό υπόβαθρο θα μπορούσε να μπει σ' ένα ελίτ πανεπιστήμιο. Και όταν με δέχτηκαν σ' ένα από αυτά τα πανεπιστήμια, είχα κάθε είδους ανησυχίες και φόβους και αμφιβολίες προτού να μπω. Ανησυχούσα ότι δε θα ήμουν το ίδιο καλά προετοιμασμένη, όσο οι μαθητές που προέρχονταν από περισσότερο προνομιούχες οικογένειες. Ανησυχούσα ότι δε θα ταίριαζα σ' ένα χώρο τόσο διαφορετικό από το μέρος όπου μεγάλωσα ή με ανθρώπους με αυτό το κοινωνικό υπόβαθρο, τόσο διαφορετικό από το δικό μου.
"Όμως, ύστερα από λίγους μήνες στο κολέγιο, μακριά από το σπίτι, από μόνη μου συνειδητοποίησα ότι ήμουν εξίσου ικανή και είχα εξίσου πολλά να προσφέρω, όπως και οι συμμαθητές μου. Συνειδητοποίησα ότι αν δούλευα σκληρά, θα τα κατάφερνα εξίσου καλά όσο και οποιοσδήποτε άλλος. Συνειδητοποίησα ότι η επιτυχία δεν έχει σχέση με το περιβάλλον από το οποίο προέρχεσαι. Σχετίζεται με την αυτοπεποίθηση που έχετε και με την προσπάθεια που είστε πρόθυμοι να επενδύσετε... Απλά πρέπει να δουλέψετε σκληρά....Όμως, το πιο σημαντικό, πρέπει να πιστέψετε στον εαυτό σας.... Εσείς πρέπει να σχηματίσετε αυτήν την εικόνα για τον εαυτό σας".
¨Οταν η Μισέλ Ομπάμα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. (Η φωτογραφία προέρχεται από τον ιστότοπο barack-obama-photos.com) |
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ
Εν τω μεταξύ, πριν λίγες μέρες, ανακοινώθηκαν στην Αγγλία οι βαθμοί των εξετάσεων GCSE (Γενικό Πιστοποιητικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) για τους αποφοίτους της αγγλικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πολλές μαθήτριες του Elizabeth Garrett Anderson School έμειναν άφωνες βλέποντας τις υψηλές τους βαθμολογίες στα μαθήματα, ενώ έσπευσαν να αποδώσουν στο κίνητρο που τους είχε μεταδώσει η ομιλία της Μισέλ Ομπάμα πριν από ένα χρόνο στην Οξφόρδη.
Η 16χρονη Γκάμπριελ Γουότς, μαθήτρια του σχολείου θηλέων, πήρε σε επτά μαθήματα Α*, που είναι ο ανώτερος βαθμός, σε έξι μαθήματα πήρε Α και σε άλλα δύο βαθμολογήθηκε με Β. Εκτιμά ότι η παρουσία της κυρίας Ομπάμα "ήταν καταλύτης για το σχολείο....ήταν μια ώθηση σε θέματα αυτοπεποίθησης". Σύμφωνα με τη Γουότς, πολλές ήταν οι συμμαθήτριες που άρχισαν - μετά την ομιλία - να σκέφτονται: "Ίσως μπορώ να το καταφέρω και στ΄αλήθεια θέλω να τα καταφέρω και να γίνω γιατρός ή δικηγόρος ή οτιδήποτε άλλο".
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ανίσα Σιντικούι. Θεωρεί ότι η παρουσία της κυρίας Ομπάμα βοήθησε να ξεπεράσει κάποιους φόβους της και τόνωσε την αυτοπεποίθηση της: "Μόλις την είδα με ενέπνευσε να κάνω περισσότερα και αυτό κάπως με ώθησε να κάνω περισσότερα για να πάρω Α* και Α", άποψη με την οποία συμφωνεί και η Σιλάν Φιντάν, η οποία αποδίδει τους υψηλότατους βαθμούς της (έντεκα Α* και ένα Α) τόσο στη σκληρή προετοιμασία όσο και στο κίνητρο που της προσέδωσε η Αμερικανίδα πρώτη κυρία.. Όπως δηλώνει, η κυρία Ομπάμα τους κατέστησε σαφές ότι "μπορείς να πετύχεις μόνο αν βάλεις όλες σου τις δυνάμεις. Το γεγονός ότι προέρχεται από την εργατική τάξη και ότι είναι γυναίκα μας συνέδεσε μαζί της και μας υποστήριξε όλον αυτόν τον καιρό".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου