Ημερολογιακά, σήμερα, που είναι ισημερία, μπαίνει το φθινόπωρο. Στο μυαλό των περισσότερων, η συγκεκριμένη εποχή ταυτίζεται με το τέλος της καλοκαιρινής αθωότητας, τις βροχές, τις ζακέτες που αρχίζουν σιγά σιγά να βγαίνουν από τις ντουλάπες, μ' ένα αίσθημα θλίψης - τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες. Ψηλά το κεφάλι, το φθινόπωρο έχει και τα καλά του. Σύμφωνα με την επιστήμη, είναι η καλύτερη εποχή για... σεξ!
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Till Roenneberg, καθηγητής χρονοβιολογίας στο Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας στο Ludwig-Maximilians-Universität του Μονάχου. Αντικείμενο της ειδικότητας του είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι βιολογικοί ρυθμοί επηρεάζουν την ψυχολογία και τη συμπεριφορά μας. Στη διάρκεια της καριέρας του έχει μελετήσει στοιχεία από 166 χώρες, ώστε να εξάγει τα επιστημονικά του συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οτιδήποτε αφορά στον ανθρώπινο οργανισμό, από την ανάπτυξη, τις ορμόνες και την αρτηριακή πίεση μέχρι το ανοσοποιητικό σύστημα και τη θερμοκρασία του σώματος ακολουθούν τον κύκλο των τεσσάρων εποχών. Το ίδιο συμβαίνει και με τα συναισθήματα. Καθώς κατά το φθινόπωρο τα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν από τα δέντρα και η φύση "πεθαίνει" σταδιακά, οι άνθρωποι τείνουμε να συνειδητοποιούμε πόσο μικρή είναι η ζωή, με αποτέλεσμα πολλοί να υποφέρουν από κατάθλιψη.
Ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για την κατάθλιψη και την απαισιοδοξία; Ο έρωτας, υποστηρίζει ο δρ. Roenneberg. Τι πιο ρομαντικό από έναν περίπατο ανάμεσα στα πεσμένα φύλλα και πόσο πιο βαθύτερο συναίσθημα από έναν φθινοπωρινό έρωτα σε αντιδιαστολή με το πιο επιδερμικό, καλοκαιρινό φλερτ. Όταν ο καιρός είναι βροχερός και θυελλώδης, οι άνθρωποι έχουμε την τάση να θέλουμε να ζεστάνουμε τον εσωτερικό μας κόσμο.
Όμως το ζήτημα δεν είναι μόνο ψυχολογικό, σε περίπτωση που δε σας έπεισαν οι θεωρίες του δρ. Roenneberg. Το φθινόπωρο μειώνεται η δραστηριότητα του δεξιού μετωπιαίου λοβού, όπου εδράζονται η θλίψη, ο φόβος και η επιθετικότητα. Αντίστοιχα ενεργοποιούνται, δηλαδή τροφοδοτούνται με αίμα, οι τέσσερις μικρές περιοχές του εγκεφάλου που παράγουν το συναίσθημα της τρυφερότητας, ενώ αυξάνονται και τα επίπεδα της ντοπαμίνης, που αποκαλείται και ως η "ορμόνη της ευτυχίας".
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Eberhard Nieschlag, καθηγητή παθολογίας στο Westfälische Wilhelms-Universität του Μύνστερ, τα επίπεδα της αντρικής τεστοστερόνης βρίσκονται στο απόγειο τους. Αντίστοιχα, υπερδραστήριοι εμφανίζονται και οι γυναικείοι σμηγματογόνοι αδένες, ενώ τα αυξημένα οιστρογόνα αυξάνουν την επιθυμία των γυναικών για σεξ. Παρόμοια ήταν τα συμπεράσματα και έρευνας του Πανεπιστημίου Τόμσεν της Νορβηγίας που δημοσιεύσαμε σε παλιότερη ανάρτηση (κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις σχετικά).
Εξάλλου, το φθινόπωρο θεωρείται η καλύτερη εποχή και για τη σύλληψη των παιδιών, καθώς όταν με το καλό αυτά γεννηθούν ύστερα από εννιά μήνες θα έχει καλοκαιριάσει. Θα γεννηθούν, δηλαδή, σε μια περίοδο που θα έχει πολύ φως και ο οργανισμός τους θα παράγει εξ αρχής βιταμίνη D, η οποία ενδυναμώνει τα οστά, όπως και το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Το σκέφτεστε ακόμα; Ακόμη κι αν οι ορμόνες σας δε μιλάνε, φιλοτιμηθείτε και κάντε το ψυχικό για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, ρε γαμώτο - κυριολεκτικά!
Πηγή: Die Welt
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου