Ελαιόδεντρα από τον κήπο της Γεθσημανή. |
Ο κήπος της Γεθσημανή (και όχι "Γεσθημανή", όπως έχει επικρατήσει να λέγεται από τον πολύ κόσμο) μνημονεύεται από τους ευαγγελιστές Ματθαίο και Μάρκο ως το μέρος της τελευταίας προσευχής του Ιησού, εκεί όπου ο Ιούδας θα του έδινε το φιλί της προδοσίας, πριν παραδώσει τον Ιησού στους Ρωμαίους στρατιώτες.
Πριν μία εβδομάδα, ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βατικανό ανακοίνωσε τα συμπεράσματα τριετούς έρευνας επιστημόνων του Εθνικού Ερευνητικού Συμβουλίου της Ιταλίας σε συνεργασία με ιταλικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με τα οποία στον κήπο της Γεθσημανή εξακολουθούν να διατηρούνται ελαιόδεντρα με ρίζες στα χρόνια του Ιησού. Και όταν το Βατικανό μιλάει για ρίζες κυριολεκτεί: το θαύμα εντοπίζεται στις ρίζες των δέντρων και όχι στον κορμό τους.
Γενικά, τα ελαιόδεντρα έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται ακόμη και αφού κοπούν ή καούν. Όταν, λοιπόν, την περίοδο των Σταυροφοριών ανακατασκευάστηκαν οι εκκλησίες των Αγίων Τόπων, μεταξύ αυτών ανακαινίστηκε και ο ρωμαιοκαθολικός ναός, αλλά και ο περίφημο κήπος, όπου εικάζεται ότι ο Ιησούς προσευχήθηκε για τελευταία φορά και συνελήφθη από τους Ρωμαίους στρατιώτες.
Βάσει των τριετών ερευνών στα δέντρα του κήπου της Γεθσημανή, διαπιστώθηκε ότι εκεί βρίσκονται τα οκτώ παλαιότερα πλατύφυλλα δέντρα του κόσμου, τα οποία χρονολογούνται από τα έτη 1092, 1166 και 1198. Βέβαια, όπως διαπιστώνει κανείς, κόμη και το παλαιότερο από αυτά φύτρωσε περισσότερα από 1000 χρόνια μετά το σταυρικό θάνατο του Ιησού. Ωστόσο, οι έρευνες έδειξαν ότι τα οκτώ αυτά δέντρα είχαν παρόμοιο γενετικό προφίλ, δηλαδή προήλθαν από το ίδιο, παλιότερο από αυτά ελαιόδεντρο.
Το γεγονός ότι προτιμήθηκε η αναπαραγωγή ενός συγκεκριμένου ελαιόδεντρου από τα πολλά που θα υπήρχαν στον κήπο εκείνη την εποχή, υποψιάζει τους ερευνητές, ότι θα πρέπει να επρόκειτο για κάποιο σημαντικό δέντρο με ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Φυσικά, το αρχικό δέντρο δεν μπορεί να βρεθεί κι έτσι το σενάριο αυτό παραμένει στη σφαίρα του υποθετικού.
Πάντως, είναι γεγονός ότι τα οκτώ αυτά ελαιόδεντρα του κήπου της Γεθσημανή βρέθηκαν σε άριστη κατάσταση, ενώ διαπιστώθηκε ότι το χώμα μάλλον εμποδίζει τα έντομα και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. "Πρόκειται για ένα μικρό θαύμα" σημείωσε ο Αντόνιο Τσιμάτο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία διαφωνούν ως προς το ακριβές σημείο που βρίσκεται ο κήπος της Γεθσημανή. Αν τώρα πρόκειται περί θαύματος ή απλά ένα παρατραβηγμένο σενάριο εν όψει της γιορτής των Χριστουγέννων, ο καθένας είναι ελεύθερος να βγάλει τα συμπεράσματα που επιθυμεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου