Μπορεί το χρώμα να είναι μια έννοια υποκειμενική; Ο λόγος δεν γίνεται για τις αποχρώσεις, που λογίζονται από ορισμένους σαν ξεχωριστά χρώματα, αλλά για ένα χρώμα τόσο βασικό, όπως το λευκό. Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να βλέπει το λευκό ως μαύρο ή γκρι ή ως οποιοδήποτε άλλο χρώμα εκτός από λευκό; Μη βιαστείτε να απαντήσετε όχι.
Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μαραθώνιο της Βοστόνης και πριν τον εντοπισμό των δραστών, στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε αναπτυχθεί μια συζήτηση από τους πιο μετριοπαθείς και φιλελεύθερους πολίτες, που θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση "ας ελπίσουμε ότι οι δράστες είναι λευκοί Αμερικανοί".
Ακούγεται, ίσως, λίγο διαστροφικό να εύχεται κανείς πώς να είναι εξωτερικά, ποια χαρακτηριστικά να έχει ένας τρομοκράτης, που δεν διστάζει να τοποθετήσει βόμβα με καρφιά μέσα στο πλήθος και επιζητώντας όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα στα τυφλά - άσχετο αν το σχέδιο δεν "πέτυχε" τελικά.
Όμως, η φράση αυτή, που στην ουσία "ευχόταν" να πρόκειται για το έργο κάποιου ακροδεξιού και όχι Άραβα τρομοκράτη, αποτύπωνε το φόβο για τυχόν επανεμφάνιση των ρατσιστικών συμπεριφορών πολλών Αμερικανών πολιτών μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όταν στο στόχαστρο είχαν μπει όλοι οι μελαψοί Άραβες ως εν δυνάμει τρομοκράτες και "εχθροί του κράτους", απλά και μόνο λόγω της καταγωγής τους και τους χρώματος που είχε το δέρμα τους.
Μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών, ότι δηλαδή πρόκειται για δύο Αμερικανούς πολίτες τσετσενικής καταγωγής - ο ένας είχε πάρει την υπηκοότητα και ο μικρότερος, που επέζησε, είχε υποβάλλει αίτηση για να την αποκτήσει - ένα αμερικανικό μπλογκ συντηρητικών πεποιθήσεων αποφάνθηκε, "να τελικά που οι δράστες δεν ήταν λευκοί Αμερικανοί τελικά".
Και το ερώτημα που γεννάται είναι απλό: Τι ακριβώς ορίζουμε ως λευκό τελικά; Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι τσετσενικής καταγωγής είναι πιο λευκοί κι απ' το λευκό, ως καταγόμενοι από την περιοχή του Καυκάσου, απ' όπου προέκυψε και η ονομασία "Ινδοευρωπαίοι" ως προσδιορισμός της "λευκής φυλής".
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο-απάντηση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα TheDailyBeast.com. Ο συντάκτης του, Peter Beinart, διαπιστώνει ότι για πολλούς Αμερικανούς το χρώμα έχει σχετική αξία και συνδέεται με τις συμπεριφορές. "Λευκός" θεωρείται όποιος είναι "σαν εμάς" - σαν εκείνους δηλαδή που ασπάζονται αυτή τη νεοφυλετική θεωρία: δηλαδή Χριστιανός.
Στη συνείδηση πολλών συντηρητικών Αμερικανών, το Ισλάμ είναι ταυτισμένο με τους Άραβες και μ' ένα πιο σκούρο χρώμα δέρματος. Επομένως, σύμφωνα με την παράλογη λογική τους, δεν χρειάζεται να έχεις όντως μελαψό δέρμα για να χαρακτηριστείς "μαύρος" ή "μη Αμερικανός", αλλά τους αρκεί να είσαι Μουσουλμάνος.
Τόσο απλά, αλλά και τόσο επικίνδυνα, καθώς δείχνει μια ύπουλη μορφή νεορατσισμού, όπου αντιπαρατίθεται το "εγώ" ή το "κάποιος σαν εμένα" με τον "διαφορετικό από μένα" σε επίπεδο τρόπου ζωής. Και φυσικά το λευκό ως όρος αντιπροσωπεύει το "σωστό" - αλήθεια πώς ορίζεται αυτό; - σε αντίθεση με τα άλλα χρώματα, που προφανώς θεωρούνται... κατώτερα.
Μπορείτε να διαβάσετε το ενδιαφέρον - δεν είναι μεγάλο - άρθρο "Are the Tsarnaevs White?" του Peter Beinart εδώ: Are the Tsarnaevs White? - The Daily Beast
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου