Συνήθως, οι πολιτικοί σ' όλον τον κόσμο - πολύ περισσότερο οι αρχηγοί των κρατών - θέλουν να δείξουν ότι είναι εξοικειωμένοι με τη σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρούν να έρθουν σε πιο άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους τους μέσω των σόσιαλ μίντια, όπως το Facebook. Εξαίρεση στον κανόνα φαίνεται πως αποτελεί ο πρόεδρος της πιο άμεσης δημοκρατίας του κόσμου, της Ελβετίας, ο οποίος άνοιξε μεν σελίδα στο facebook τον Ιανουάριο και τέσσερις μήνες μετά την έκλεισε δηλώνοντας απογοητευμένος από το επίπεδο των συζητήσεων.
Στην Ελβετία το πολιτικά σύστημα είναι διαφορετικά δομημένο απ' ότι στην Ελλάδα και τις περισσότερες δημοκρατίες του πλανήτη. Ο πρόεδρος της χώρας ουσιαστικά προεδρεύει του επταμελούς Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, ενώ εκλέγεται για ένα χρόνο από τα μέλη της Ομοσπονδιακής Εθνοσυνέλευσης. Για το έτος 2013, Πρόεδρος της Ελβετίας ορίστηκε ο Ουέλι Μάουρερ, ο οποίος παράλληλα διατήρησε τα καθήκοντα του ως υπουργός Άμυνας, Πολιτικών Δικαιωμάτων και Πολιτισμού.
Όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του, την πρωτοχρονιά του 2013, ο Μάουρερ άνοιξε ειδική σελίδα στο facebook για να επικοινωνήσει με τους πολίτες της χώρας. Το ξεκίνημα έγινε στραβά, όταν ο γερμανόφωνος πολιτικός επιχείρησε να ευχηθεί στους γαλλόφωνους πολίτες της Ελβετίας χωρίς προηγουμένως να φρεσκάρει τα γαλλικά του.
Η κακή αρχή, που προκάλεσε σχόλια στην ήρεμη έως αδιάφορη πολιτική σκηνή της Ελβετίας, φαίνεται ότι είχε εξίσου κακή συνέχεια. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ελβετού προέδρου, ο Μάουρερ δεν έμεινε ικανοποιημένος από το επίπεδο του διαλόγου στο facebook, καθώς τα περισσότερα σχόλια στις αναρτήσεις του ήταν άσχετα με το θέμα. "Περίμενε περισσότερη ουσία και πολιτικό περιεχόμενο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου, που προέρχεται από τις τάξεις του υπερδεξιού Λαϊκού Κόμματος.
Ο Μάουρερ πάντως δεν έχει απορρίψει το ίντερνετ συνολικά ως μέσο επικοινωνίας, αλλά στη θέση του facebook ξεκίνησε μπλογκ στη σελίδα του ελβετικού υπουργείου άμυνας για θέματα του υπουργείου του και μόνο - προς το παρόν τουλάχιστον. Οι πολίτες θα μπορούν να σχολιάζουν τις αναρτήσεις του, το ερώτημα είναι αν αυτή τη φορά ο Μάουρερ θα μείνει ικανοποιημένος από το επίπεδο του διαλόγου μαζί τους.
Πρόκειται για έναν υπερβολικά ειλικρινή και πολιτικοποιημένο πρόεδρο, που θα μπορούσε ν΄αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά τις σχέσεις των πολιτικών με τα σόσιαλ μίντια ή απλά είναι ένας σνομπ Ελβετός παλιάς κοπής, που απαξιώνει την άμεση επαφή που προσφέρει το facebook;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου