Λιγότερο κιτς, (υπερβολικά) περισσότερες μπαλάντες, πιο ισορροπημένε συμμετοχή Δύσης και Ανατολής και προσδοκίες για μια καλή θέση για το ελληνικό τραγούδι. Έχουμε πάρει μια πρώτη ιδέα για το τι θα δούμε τη βραδιά του τελικού της φετινής Γιουροβίζιον μέσω των δύο ημιτελικών, με ποια σειρά όμως θα εμφανιστούν τα τραγούδια στις 10 Μαΐου;
Κατ' αρχήν, δυο λόγια για το πώς αποφασίστηκε η σειρά εμφάνισης των τραγουδιών. Μετά από την πρόκρισή τους, οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετείχαν στους δύο ημιτελικούς ορίστηκαν με κλήρωση αν θα εμφανιστούν στο πρώτο ή το δεύτερο μισό της βραδιάς του τελικού. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί πιο μπροστά (δηλαδή στις πρόβες) και με τους εκπροσώπους των Big5, ενώ μόνο η Δανία επέλεξε την ακριβή σειρά εμφάνισης. Στο τέλος, οι διοργανωτές διαμόρφωσαν την σειρά εμφάνισης των κρατών, αφενός βάσει των κληρώσεων και αφετέρου με την προοπτική να υπάρχει ένα ενδιαφέρον για τους τηλεθεατές. Έτσι, το βράδυ της 10η Μαΐου, τα τραγούδια των 26 χωρών θα εμφανιστούν με αυτήν τη σειρά:
1. Ουκρανία
2. Λευκορωσία
3. Αζερμπαϊτζάν
4. Ισλανδία
5. Νορβηγία
6. Ρουμανία
7. Αρμενία
8. Μαυροβούνιο
9. Πολωνία
10. Ελλάδα
11. Αυστρία
12. Γερμανία
13. Σουηδία
14. Γαλλία
15. Ρωσία
16. Ιταλία
17. Σλοβενία
18. Φινλανδία
19. Ισπανία
20. Ελβετία
21. Ουγγαρία
22. Μάλτα
23. Δανία
24. Ολλανδία
25. Άγιος Μαρίνος
26. Ηνωμένο Βασίλειο
ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ
Δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το ποιος θα κερδίσει το βραβείο. Υπάρχουν χώρες με ενδιαφέροντα τραγούδια, που όμως δεν κατάφεραν να τα αναδείξουν σκηνικά, ενώ υπάρχουν μέτρια τραγούδια, που όμως υπερτερούν στη σκηνική παρουσία. Κάθε χρόνο υπάρχει ένα τραγούδι που μου αρέσει πολύ, αλλά δεν προκρίνεται. Αν και νόμιζα ότι αυτό θα ήταν το ελβετικό, τελικά συνέβη με το τραγούδι του Ισραήλ, που ήταν μια ποπ όαση στην έρημο με τις μπαλάντες. Κάθε χρόνο υπάρχει κι ένα τραγούδι που προκαλεί ένα βαθμό ψύχωσης σε πολλούς φαν, αναδεικνύεται τις τελευταίες μέρες, αλλά καταλήγει σε χαμηλές θέσεις κι αυτό πιστεύω ότι θα είναι το υπερεκτιμημένο τραγούδι της Ολλανδίας, που έχει μια ωραία σκηνική παρουσία, που παραπέμπει σε σάουντρακ ενός road movie, όμως σαν άκουσμα θεωρώ ότι είναι εντελώς αδιάφορο.
Το τραγούδι μας κέρδισε πάρα πολλούς πόντους με τη σκηνική εμφάνιση, όπως έχει στηθεί. Δεν είναι τόσο το τραμπολίνο, όσο οι συχνές εναλλαγές της κάμερας στα πρόσωπα του RiskyKidd και του Νικόλα των Freaky Fortune, αλλά και το ωραίο, φωτεινό φόντο, που δεν θυμίζουν σε τίποτα την αρκετά χλωμή εμφάνιση τους στον ελληνικό τελικό. Πιστεύω ότι έχει τις προϋποθέσεις να πάει πάρα πολύ καλά, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η βραδιά θα κυλήσει σε αρκετά υποτονικούς τόνους σε γενικές γραμμές, ενώ το ελληνικό τραγούδι κάνει αισθητά τη διαφορά. Μεγάλο μειονέκτημα είναι όμως η σειρά εμφάνισης, όχι τόσο επειδή εμφανίζεται νωρίς, όσο επειδή θα είναι σαν σάντουιτς ανάμεσα στις σέξι Πολωνές (το κοπλιμέντο αφορά όλες εκτός από την τραγουδίστρια) και την εκπρόσωπο της Αυστρίας, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κλέβει τις εντυπώσεις.
Με βάση τις βαθμολογίες που είχα δώσει τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχα ακούσει για πρώτη φορά τα τραγούδια, χωρίς να έχω ιδέα για το αποτέλεσμα επί της σκηνής, και μόνο με βάση το πρώτο άκουσμα, η δεκάδα μου θα έπρεπε να είναι μ' αυτήν τη σειρά: Αρμενία, Ιταλία, Σουηδία, Δανία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Ελλάδα, Ουγγαρία και η δέκατη θέση να παίζει μεταξύ Πολωνίας και Ηνωμένου Βασιλείου (Μ. Βρετανία).
Με δεδομένο ότι δεν έχω ιδέα για το πώς θα παρουσιαστούν τα τραγούδια των χωρών που θ' ακουστούν για πρώτη φορά τη βραδιά του τελικού, με βάση όμως όσα έχω δει ως προς τα υπόλοιπα τραγούδια, το προσωπικό μου τοπ10, μία μέρα πριν τη μεγάλη βραδιά, έχει ως εξής:
1. Σουηδία
2. Αρμενία
3. Αυστρία
4. Ιταλία
5. Ελλάδα
6. Δανία
7. Πολωνία
8. Ελβετία
9. Γαλλία
10. Ουγγαρία
Αυτή είναι η προσωπική μου επιλογή, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη συμμαχίες ή άλλοι παράγοντες. Με βάση αυτά που έχω ακούσει ή διαβάσει, εκτιμώ ότι στη δεκάδα θα βρίσκεται σίγουρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο οριακά δεν το έχω συμπεριλάβει στη δικιά μου δεκάδα, ενώ θα βρίσκονται εκτός σίγουρα η Ελβετία και κατά πιθανότητα η Γαλλία. Όσο για την πρωτιά, οι διαφορές ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες θεωρώ ότι είναι πολύ-πολύ μικρές και θα κριθεί ανάμεσα σε Αρμενία, Αυστρία και Σουηδία, όμως πιθανολογώ ότι η τελευταία έχει κάπως λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τις άλλες δύο. Η Αρμενία υπερτερεί εντυπωσιακά στην ψήφο της διασποράς και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, παρόλο που η εμφάνιση του AramMP3 μου φάνηκε λίγο πιο άνευρη απ' όσο περίμενα, ενώ η Αυστρία ποντάρει πολλά στο απόλυτα γιουροβιζιονικό τραγούδι που την εκπροσωπεί, καθώς και στην αξέχαστη παρουσία της Κοντσίτα. Αντίθετα, είναι μεγάλο μειονέκτημα για τη Σουηδία το γεγονός ότι στον τελικό συμμετέχουν όλες οι σκανδιναβικές χώρες, με αποτέλεσμα να μοιραστούν οι ψήφοι τους. Πάντως το ελληνικό αξίζει να τερματίσει όχι απλά στο τοπ10, αλλά μεταξύ των πρώτων πέντε ή έξι κρατών.
Τι θα γίνει στο τέλος; Θα το μάθουμε τα ξημερώματα της 11 Μαΐου. Ε, και στο κάτω-κάτω... η Γιουροβίζιον είναι μια μουσική, τηλεοπτική βραδιά για να περάσουμε καλά, χωρίς φανατισμούς και προκαταλήψεις. Ό,τι ήθελε προκύψει...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου