Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη έχει πολλές, μακροπρόθεσμες συνέπειες για τον άνθρωπο. Δεν γίνεται απλά πιο δύσκολη η καθημερινότητά μας με ακραία καιρικά φαινόμενα (ανυπόφοροι καύσωνες το καλοκαίρι και καταστροφικές πλημμύρες το χειμώνα), δεν κινδυνεύουν απλά με ερημοποίηση εκτάσεις που σήμερα είναι εύφορες, αλλά θα υπάρξουν συνέπειες και στις τροφές που θα καταναλώνουμε στο μέλλον, αφού άλλωστε οι συνέπειες από το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν περιορίζονται μόνο στους ανθρώπους, αλλά και σε κάθε άλλο ζωντανό οργανισμό, όπως και στα φυτά.
Με αφορμή την "Ώρα της Γης", το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα τρόφιμα. Το κέντρο βάρους της έκθεσης είναι η Αυστραλία, αλλά είναι σαφές ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έχει ίδιες επιδράσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Έτσι, το καμπανάκι που χτυπούν οι Αυστραλοί ερευνητές πρέπει να το ακούσουμε όλοι και να λάβουμε υπόψη τις προειδοποιήσεις τους:
- Ο ζεστός και ξηρός καιρός βλάπτει τα τεύτλα και τα καρότα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι στο μέλλον θα έχουμε τεύτλα με λιγότερο χρώμα και καρότα με λιγότερη γεύση και κακή υφή.
- Σε περιοχές με συνδυασμό υγρασίας και ζέστης, οι πατάτες είναι περισσότερο ευάλωτες στον καταστρεπτικό περονόσπορο.
- Η άνοδος της θερμοκρασίας και η ξηρασία θα οδηγήσει σε καχεκτικές καλλιέργειες σιταριού και άλλων δημητριακών, που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, ενώ το αυξημένο κόστος θα επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες και των ζώων, που τρέφονται κατά βάση με δημητριακά.
- Όσον αφορά τα ζώα (από τα κοτόπουλα μέχρι τις αγελάδες), που δεν θα μπορέσουν εύκολα να προσαρμοστούν στις νέες, αυξημένες θερμοκρασίες, ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά η όρεξή τους (κυρίως στα πουλερικά) με αποτέλεσμα να έχουν πιο σκληρό, πιο ινώδες κρέας.
- Από τα συχνότερα κύματα καύσωνα θα επηρεαστεί και η παραγωγή γάλακτος από τις αγελάδες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για μείωση 10 έως 25%, που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 45% σε εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες.
Όλα αυτά κατ' αρχήν για την Αυστραλία, αλλά εμμέσως και για οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη, ίσως σε λίγο διαφορετικά ποσοστά - ανάλογα με το βαθμό έκθεσης στις συνέπειες της κλιματικής μεταβολής - που στην πραγματικότητα είναι ίδια για όλους. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο με παγκόσμιες προεκτάσεις, καθώς τα σύνορα του χάρτη δεν υπάρχουν και στην ατμόσφαιρα. Είναι ένα ζήτημα, που μας αφορά όλους.
Αναλυτικά, η έκθεση των Αυστραλών ερευνητών με τίτλο "Appetite for Change: Global Warning Impacts On Food And Farming Regions In Australia" δημοσιεύεται (σε μορφή pdf) εδώ: AppetiteForChange_Report_2015
Σχετικά θέματα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου