Είναι αλήθεια ότι οι Ιάπωνες έχουν υιοθετήσει πολλές από τις γιορτές του δυτικού κόσμου, όχι από θρησκευτική συνείδηση αλλά από καθαρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Το Τόκυο είναι στολισμένο και έτοιμο να υποδεχτεί τα Χριστούγεννα εδώ και ένα μήνα περίπου παρότι οι Ιάπωνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι Χριστιανοί. Από τις αρχές Ιανουαρίου οι βιτρίνες των καταστημάτων θα γεμίσουν καρδούλες υπενθυμίζοντας ότι πλησιάζει η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, ενώ δεόντως τιμούν ακόμα και την ημέρα του Χάλοουιν με μάσκες και στολές.
Αυτός ο κανόνας όμως δεν ισχύει για τη σημερινή ιαπωνική γιορτή των Ευχαριστιών, η οποία αν και συμπίπτει σε γενικές γραμμές χρονικά με την αντίστοιχη γιορτή των Αμερικανών, πρόκειται για μια από τις παλαιότερες και αυθεντικότερες γιορτές της χώρας του ανατέλλοντος ήλιου. Οι ρίζες της σημερινής γιορτής καταλήγουν στον 8ο αιώνα, σε μια από τις παλαιότερες ιαπωνικές γιορτές με την ονομασία Niiname Sai κατά την οποία οι χωρικοί εξέφραζαν τις ευχαριστίες τους για τη σοδειά που περισυνέλεξαν, δημητριακά όπως ρύζι, σιτηρά, φασόλια, τα οποία θα τους συντηρούσαν τον μακρύ, κρύο χειμώνα που ακολουθεί. Καθώς δε η χώρα ήταν υπό την απόλυτη εξουσία του αυτοκράτορα, αυτός αναλάμβανε τη σημερινή ημέρα να αφιερώσει το φαγητό στους θεούς και να δοκιμάσει πρώτος τη νέα σοδειά ρυζιού, η οποία συλλεγόταν αυτές τις μέρες.
Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τη μεταμόρφωση των δομών και των ηθών της χώρας, άλλαξε και το περιεχόμενο της σημερινής γιορτής. Πλέον, οι Ιάπωνες εκφράζουν τις ευχαριστίες τους όχι για τους καρπούς της σοδειάς, αλλά για τους καρπούς των κόπων από την εργασία γενικότερα, όπως τον μισθό που εισπράττουν και την ευημερία που τους εξασφαλίζει στην καθημερινότητα. Παράλληλα, οι ευχαριστίες αντικατροπτίζουν και την ανάγκη για σεβασμό και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα, όπως των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ιδιαίτερα τιμώνται οι δημόσιοι λειτουργοί και πολλά παιδιά του Δημοτικού αποστέλλουν ευχαριστήριες κάρτες σε νοσοκομεία και σε πυροσβεστικούς ή αστυνομικούς σταθμούς. Πολλοί δε είναι και οι Ιάπωνες που τη σημερινή ημέρα επισκέπτονται ιερούς χώρους προσευχόμενοι για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου