Η Ελβετία δεν είναι μόνο η χώρα των τραπεζών και ο φορολογικός παράδεισος στον οποίο κατέφυγαν τα μεγάλα κεφάλια για να προστατέψουν τις καταθέσεις τους, όταν οσμίστηκαν την οικονομική κρίση στον αέρα πετυχαίνοντας τελικά να την επιδεινώσουν. Κάποιες πολύ καθημερινές και χρηστικές εφευρέσεις που έχουν αλλάξει την καθημερινότητά μας είναι made in Switzerland. Ας τις γνωρίσουμε.
Βέλκρο: Όλοι το έχουμε χρησιμοποιήσει, αλλά ίσως λίγοι ξέρουμε την ονομασία του. Όταν ήμασταν παιδιά όλοι είχαμε αθλητικά παπούτσια με αυτοκόλλητα μέχρι να μάθουμε να δένουμε κορδόνια. Αυτά τα αυτοκόλλητα με τον χαρακτηριστικό ήχο χρατς-χρουτς, με εφαρμογές ακόμα και σε ρούχα, τσάντες και οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί αποτελεί εφεύρεση του Ελβετού μηχανικού George de Mestral το 1948. Το μυστικό είναι η ικανότητα των δύο επιφανειών να προσαρμόζονται και να "δένουν" τέλεια η μία με την άλλη. Η ονομασία προήλθε από το συνδυασμό των γαλλικών λέξεων velours και crochet (βελούδο και αγκίστρι αντίστοιχα).
Σελοφάν: Είναι το διαφανές φύλλο που συνήθως χρησιμοποιούμε ως περιτύλιγμα για τα φαγητά που θέλουμε να αποθηκεύσουμε στο ψυγείο ή για το κέικ, το ποτό ή όποιο άλλο δώρο θέλουμε να πάμε σε μια επίσκεψη, ως εργαλείο μαγειρικής πολλές φορές, ακόμα και για να σκεπάσουμε διάφορες επιφάνειες. Το ανακάλυψε ο επίσης Ελβετός Jacques Brandenberger το 1908, όταν τρώγοντας σε ένα εστιατόριο πρόσεξε πώς λεκιάστηκε το τραπεζομάντηλο από το κρασί που έριξε ένας πελάτης κατά λάθος. Ύστερα από πειράματα κατέληξε στο γνωστό μας σελοφάν, το οποίο δεν απορροφά, αλλά απομακρύνει. Η ονομασία και αυτής της εφεύρεσης είναι αποτέλεσμα σύνθεσης δύο λέξεων, cellulose (δηλαδή κυτταρίνη) και diaphane (διάφανο).
Μούσλι: Είναι το αγαπημένο προϊόν των οπαδών της υγιεινής διατροφής. Πρόκειται για ένα μείγμα δημητριακών (π.χ. βρώμη, σιτάρι, κουάκερ) με ξηρούς καρπούς και φρούτα (μπανάνες, μήλα κλπ). Είναι το πρωϊνό που προσέφερε στους ασθενείς του ο Ελβετός γιατρός Maximilian Bircher-Benner γύρω στα 1900, με τη διαφορά ότι εκείνο το πρώτο μούσλι είχε πεισσότερα φρούτα και συνοδευόταν όχι από γάλα, όπως σήμερα, αλλά από χυμό πορτοκαλιού. Στην Ελβετία ονομάζεται Birchermüesli προς τιμήν του ονόματος του εφευρέτη του.
Σοκολάτα γάλακτος: Αυτή η θεσπέσια απόλαυση που αποτελεί την "πρώτη και μοναδική" αγάπη πολλών Ελλήνων δε θα υπήρχε ίσως σήμερα στην καθημερινότητά μας, χωρίς τον Ελβετό ζαχαροπλάστη Daniel Peter, γύρω στα 1870. Τι το πρωτοποριακό έκανε; Πολύ απλά σκέφτηκε πρώτος να χρησιμοποιήσει συμπυκνωμένο γάλα και έτσι η σοκολάτα απέκτησε τη γλυκύτητά της. Τόσο απλό, αλλά τόσο σπουδαίο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου