Η γλώσσα είναι από τα σημαντικότερα, αλλά και πιο ευαίσθητα όργανα/εργαλεία του ανθρώπινου σώματος. Χάρη σε αυτή μιλάμε και επικοινωνούμε, τρώμε και αισθανόμαστε τις γεύσεις, επιβιώνουμε. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η γλώσσας μας υποφέρει από ένα δυνατό κάψιμο; Τα πράγματα δεν είναι τόσο ανησυχητικά, όσο κατ' αρχήν φαίνονται. Η ιστοσελίδα foodrepublic.com μας συμβουλεύει πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Τα είδη του καψίματος διαφέρουν ανάλογα με την αιτία. Τα πιο σοβαρά είναι τα εγκαύματα πρώτου βαθμού, όπως τα εγκαύματα που προκαλούνται από καυτό νερό ή λάδι, όπως και από τον ατμό. Αντίθετα, λιγότερο σοβαρό είναι το κάψιμο από κάποιο καυτερό μπαχαρικό. Ανάλογα με την περιοχή της γλώσσας που έχει υποστεί το κάψιμο, μπορεί να επηρεαστεί η αίσθηση της γεύσης. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που δε θεραπεύεται. Τα κύτταρα που βρίσκονται στη γλώσσα, όπως και σε όλη τη στοματική μας κοιλότητα, έχουν την ικανότητα να επουλώνονται πολύ γρήγορα - πιο γρήγορα απ' ότι σε όλους τους υπόλοιπους ιστούς στο σώμα μας. Σε μια με δυο ημέρες το πολύ η γεύση σας θα επανέρθει στο φυσιολογικό.
Η θεραπεία της πληγής είναι απλή: πρέπει να αποφύγετε να την ερεθίσετε. Κρατηθείτε μακριά από όξινες τροφές, όπως εσπεριδοειδή, χυμούς, τομάτες και ξύδι. Αυτές οι τροφές όχι μόνο θα ερεθίσουν το έγκαυμα αυξάνοντας την αίσθηση του πόνου, αλλά θα αυξηθεί και ο απαιτούμενος χρόνος για την επούλωση της πληγής. Προτιμήστε πιο καταπραϋντικές τροφές, όπως παγωτό, γρανίτες ή δροσερά τρόφιμα, όπως γιαούρτι.
Άλλη λύση αντιμετώπισης του εγκαύματος είναι με τοπικά αναισθητικά που περιέχουν μέντα. Η μέντα ενεργεί μουδιάζοντας τις πληγές και κάνοντας τη γλώσσα να αισθανθεί κρύο. Ενεργοποιούνται υποδοχείς της γλώσσας που είναι ευαίσθητοι στο κρύο και δημιουργείται η αίσθηση ότι έχει πέσει η θερμοκρασία του στόματος. Προσοχή όμως: τροφές όπως ο δυόσμος περιέχουν μεν παράγωγα μέντας, με τη διαφορά ότι η συγκέντρωση της μέντας δεν είναι αρκετά υψηλή για να σας ανακουφίσει πραγματικά. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η αίσθηση του πόνου είναι ανυπόφορη, το καλύτερο θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου