Τρεις νέες έρευνες σε τρία διαφορετικά ευρωπαϊκά κράτη (Γαλλία, Σουηδία και Γερμανία) δίνουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα της καθημερινότητας των τριών ευρωπαίων εταίρων μας είτε επιβεβαιώνοντας στερεότυπα ετών ("οι Γάλλοι δε φημίζονται για την καθαριότητα τους") είτε καταρρίπτοντας άλλα (οι Σουηδοί είναι περισσότερο τεμπέληδες απ όσο νομίζαμε), ενώ μια γερμανική έρευνα ίσως να κρύβει την απάντηση στην απορία πολλών γιατί οι Γερμανοί θεωρούν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες.
ΓΑΛΛΙΑ: "Διαζύγιο" με την καθαριότητα!
Όσοι πίστευαν ότι οι Γάλλοι είναι ένας αρκετά βρώμικος λαός τώρα δικαιώνονται. Οκ, μην τρελαθούμε! καλά τα στερεότυπα, αλλά καμία έρευνα κοινής γνώμης δεν έχει δείξει ποτέ ότι το 100% ενός λαού σκέφτεται ή συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο.
Όσον αφορά, πάντως, τους Γάλλους και τη σχέση τους με την καθαριότητα, μια έρευνα που διενήργησε η εταιρία δημοσκοπήσεων BVA για λογαριασμό εταιρίας ειδών υγιεινής έδειξε ότι ένα σημαντικό ποσοστό του γαλλικού λαού αποφεύγει το μπάνιο, όπως ο διάβολος το λιβάνι. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία (67,7%) δήλωσε ότι κάνει μπάνιο καθημερινά και μάλιστα ένα 11.5% ανέφερε ότι μπανίζεται περισσότερες από μία φορές τη μέρα, ο ένας στους πέντε ερωτώμενους Γάλλους παραδέχτηκε ότι καθαρίζει το σώμα του μέρα παρά μέρα κι ένα αρκετά αξιόλογο 3,5% παραδέχτηκε ότι παίρνει το μπάνιο του μόλις μία φορά την εβδομάδα. Το ποσοστό είναι μεν πάρα πολύ μικρό, αλλά παραμένει σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι σε μια τέτοια έρευνα δύσκολα θα παραδεχόταν κάποιος μια τόσο κακή συνήθεια. Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο 1 στους 8 Γάλλους ανέφερε ότι δεν πλένει τα χέρια του μετά την τουαλέτα.
Πολύ βρώμικοι ή μήπως πολλοί ειλικρινείς; Πάντως, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Ifop το 2011 για λογαριασμός της Tena, ένα καταπληκτικό 97% των Γάλλων είχε αναφέρει ότι δε βγαίνει από το σπίτι του, αν δεν έχει προηγουμένως πλύνει τα χέρια του ή βουρτσίσει τα δόντια του. Ποια είναι η αλήθεια; Θα φανεί στην τρίτη έρευνα...
___________________
ΣΟΥΗΔΙΑ: Κάθονται και ξεχνούν να σηκωθούν!
Οι μεσογειακοί λαοί μπορεί να έχουν τη φήμη ότι είναι τεμπέληδες, αργόσχολοι και λάτρεις της καθιστικής ζωής, αλλά φαίνεται ότι τελικά οι Σουηδοί είναι εκείνοι που έχουν τη χάρη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Σουηδικού Εθνικού Ινστιτούτου για τη Δημόσια Υγεία (Folkhälsoinstitutet) το 30% των κάθεται τουλάχιστον 8 ώρες ημερησίως, δηλαδή το ένα τρίτο της συνολικής διάρκειας της μέρας. Το ποσοστό ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στις νεαρές ηλικίες (15-29), καθώς το 38% των ερωτηθέντων που ανήκαν σ' αυτήν την ηλικιακή ομάδα περνάει περισσότερες από 8 ώρες στον καναπέ, στο αυτοκίνητο ή στο γραφείο μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή - 40% για τα κορίτσια και 36% για τα αγόρια.
______________________
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Είσαι άνεργος; Είσαι τεμπέλης και αγράμματος!
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα του ινστιτούτου Allensbach δημοσιεύτηκε σήμερα στη Γερμανία, που εξηγεί ως ένα βαθμό, γιατί παρά την αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας, οι Γερμανοί εξακολουθούν να μας αντιμετωπίζουν ως τυπικούς τεμπέληδες Νοτιοευρωπαίους. Δεν είναι - μόνο - εθνικό το πρόβλημα, αλλά αποτελεί ένα είδος κοινωνικής ψύχωσης που έχει ο μέσος Γερμανός πολίτης με τους άνεργους γενικά.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 55% των Γερμανών θεωρεί ότι οι μακροχρόνια άνεργοι δεν είναι χωρίς δουλειά επειδή ψάχνουν και δεν βρίσκουν, αλλά πολύ απλά δεν ψάχνουν αρκετά. Μάλιστα, ένα ποσοστό 37% των ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη ότι οι μακροχρόνια άνεργοι δεν επιθυμούν καν να βρουν δουλειά, ενώ οι μισοί θεωρούν ότι οι άνεργοι είναι γενικά αμόρφωτοι.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του γερμανικού Γραφείου Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αντικρούουν πλήρως τις απλοϊκές αυτές προκαταλήψεις του μέσου Γερμανού πολίτη. Σύμφωνα με τον Χάινριχ Αλτ, το 62% των Γερμανών μακροχρόνια ανέργων ψάχνει με μεγάλο ζήλο μια θέση απασχόλησης, το 71% δηλώνει πρόθυμο να εργαστεί ακόμη και σε μια δουλειά που απαιτεί λιγότερα προσόντα, ενώ το 75% αξιολογεί την εύρεση εργασίας ως το σημαντικότερο στόχο της ζωής του. Εξάλλου, οι μακροχρόνια άνεργοι μόνο αγράμματοι δεν είναι, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού Γραφείου Εργασίας, το 44% αυτών έχουν επαγγελματικό προσόν δυνάμει εκπαιδευτικού τίτλου.
Διαβάζοντας κανείς δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων του 19ου αιώνα, θα διαπιστώσει ότι σύμφωνα με τις αντιλήψεις εκείνης της εποχής, οι άνεργοι ήταν τεμπέληδες, περιθωριακοί και αλήτες - συλλήβδην. Φαίνεται ότι για το μέσο Γερμανό πολίτη ο τρόπος σκέψης του δεν έχει εξελιχθεί από την εποχή εκείνη - παρόλο που πολλές φορές κατά το παρελθόν - ακόμη και πριν μια δεκαπενταετία - η Γερμανία μαστιζόταν από υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου