Αίσθηση προκάλεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σ' ολόκληρο τον κόσμο, η ιστορία της ΣουνγκΕούν Γκρέις Λι, της 28χρονης κοπέλας που πάσχει από καρκίνο του εγκεφάλου στο τελικό στάδιο, παράλυτη σε όλο της το σώμα από το λαιμό και κάτω. Η κοπέλα ήρθε σε σύγκρουση με τους θρησκευόμενους γονείς της κορεατικής καταγωγής, όταν διεκδίκησε πριν από λίγους μήνες το δικαίωμα να πεθάνει. Το δικαστήριο τη δικαίωσε, όμως λίγο μετά η Γκρέις άλλαξε γνώμη σε ένδειξη αγάπης για του γονείς της.
Η Γκρέις εργαζόταν ως οικονομική διαχειρίστρια της Bank of America και προετοιμαζόταν για να πάρει μέρος στο Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, όταν τον Οκτώβριο του 2011 αρρώστησε σοβαρά. Οι γιατροί εντόπισαν όγκο στο στέλεχος του εγκεφάλου. Η 28χρονη κοπέλα μετακόμισε στο σπίτι των γονιών της στο Κουίνς και άρχισε αμέσως χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Ωστόσο, τον περασμένο Σεπτέμβριο η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε σημαντικά. Μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο North Shore του Manhasset της Νέας Υόρκης, όπου οι γιατροί της έκαναν τραχειοτομή και τη συνέδεσαν με αναπνευστήρα.
Λίγες μέρες αργότερα, οι γονείς της προσέφυγαν στο δικαστήριο με αίτημα ν' αναγορευτούν κηδεμόνες της, ώστε να μπορούν μόνο εκείνοι να πάρουν τις όποιες αποφάσεις αναφορικά με το μέλλον της Γκρέις, φοβούμενοι ότι η κόρη τους θα ζητούσε να διακοπεί η μηχανική υποστήριξη της ζωής της. Βαθύτατα θρησκευόμενοι και οι δύο - ο πατέρας της Γκρέις είναι ιερέας - πιστεύουν ότι η νεαρή κοπέλα θα πάει στην κόλαση, αν "αυτοκτονήσει" με αυτόν τον τρόπο.
Στο δικαστήριο, οι γιατροί του νοσοκομείου κατέθεσαν ότι η 28χρονη ζητούσε επίμονα να διακοπεί η μηχανική υποστήριξη, όπως αποδείχθηκε κι από ένα βίντεο διάρκειας 24 δευτερολέπτων που ανέβηκε στο youtube. Δεν ετίθετο θέμα αυτοκτονίας - δεν ήταν αυτή η οπτική της Γκρέις. Απλά δεν ήθελε να συνεχίσει να ζει στις συνθήκες με τις οποίες ήταν υποχρεωμένη να ζήσει, διασωληνωμένη, χωρίς να μπορεί να κινηθεί, επικοινωνώντας με τους γύρω της μ' ένα πετάρισμα των βλεφάρων. Όμως, οι γιατροί δεν μπορούσαν ν' αναλάβουν μια τέτοια πρωτοβουλία, χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση.
Στις 5 Οκτωβρίου, το δικαστήριο έκρινε ότι η ΣουνγκΕούν Γκρέις Λι είχε τη διανοητική ικανότητα να πάρει ελεύθερα τις όποιες αποφάσεις για την ζωή της και ότι μπορούσε να αποσυνδεθεί από τη μηχανική υποστήριξη. Τα πράγματα, όμως, περιπλέχτηκαν την ίδια μέρα, όταν στο Youtube ανέβηκε ένα άλλο βίντεο, σύμφωνα με το οποίο φαινόταν ότι η Γκρέις είχε αλλάξει γνώμη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος της, ξεκαθάρισε ότι η πελάτισσα του ένιωθε μεν ικανοποιημένη για την αναγνώριση των δικαιωμάτων της και ότι θα σκεφτόταν την τελική της απόφαση, την οποία ανέβαλλε προς το παρόν, δίνοντας προτεραιότητα στην αποκατάσταση των σχέσεων της με τους δυο γονείς της μακριά από τις δικαστικές αίθουσες.
Μια μέρα μετά, ο δικηγόρος ανακοίνωνε την οριστική απόφαση της Γκρέις να παραιτηθεί της αξίωσης της για αποσύνδεση από τη μηχανική υποστήριξη. Ο λόγος ήταν ότι "ήθελε να έρθει σε ειρήνη με τους γονείς της και με το Θεό", ενώ και ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου δήλωσε ότι η απόφαση της θα γινόταν σεβαστή. Αυτή η απροσδόκητη αλλαγή 180 μοιρών μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα μετά από δικαστική απόφαση που δικαίωνε την απόφαση της ασθενούς να πεθάνει, προκάλεσε πολλές συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα, ενώ πολλοί την συνέδεσαν με τη διαφορετική κουλτούρα μέσα στην οποία μεγάλωσε η ΣουνγκΕούν Γκρέις Λι, όπου η οικογένεια φαίνεται να έχει το προβάδισμα.
Την παραμονή της Ημέρας των Ευχαριστιών, η Γκρέις μεταφέρθηκε στο σπίτι των γονιών της, προκειμένου να περάσει μαζί τους το εορταστικό τριήμερο, ενώ ο πατέρας της έκανε λόγο για "νίκη" και για "θαύμα". "Όλοι περνούν φάσεις όπου σκέφτονται το θάνατο, όμως η ζωή είναι αληθινό δώρο", δήλωσε. Το ερώτημα, όμως, είναι για τι είδους ζωή μιλάμε και πώς αισθάνεται ο πλέον άμεσα ενδιαφερόμενος, ο ίδιος ο ασθενής, όταν η πορεία των πραγμάτων είναι οριστικά προδιαγεγραμμένη, μακριά από συναισθηματικούς εκβιασμούς και πιέσεις.
Πηγές:
NY Times
NY Daily News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου