Με το μύθο περί των "νοικοκυραίων" Ελλήνων της δεκαετίας του '60 που δεν έκλεβαν... συγγνώμη, έκρυβαν.... χρήματα από το κράτος, αλλά απέκτησαν την κακή συνήθεια της φοροδιαφυγής, όταν ήρθε το κακό 1981, ασχολήθηκα και σε παλιότερη ανάρτηση. Επανέρχομαι, όμως, στη διάλυση αυτού του μύθου δημοσιεύοντας ακόμη ένα ρεπορτάζ από εφημερίδες της εποχής εκείνης και συγκεκριμένα, ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στις 22 Δεκεμβρίου 1962, δηλαδή ακριβώς πριν από 50 χρόνια, ύστερα από επτά χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον αείμνηστο Κ. Καραμανλή.
Και μόνο ο τίτλος του ρεπορτάζ είναι χαρακτηριστικός: "ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ - Δεν πραγματοποιούνται αι προβλέψεις φόρου εισοδήματος - Απώλεια μεγάλων εσόδων εις βάρος των επενδύσεων και των δαπανών προνοίας". Εξίσου χαρακτηριστική αλλά και αποκαλυπτική - τόσο του μεγέθους, όσο και της αδυναμίας του ελληνικού κράτους διαχρονικά να ελέγξει το φαινόμενο αυτό - είναι η τελευταία φράση του δημοσιεύματος: "Είναι δε περίεργον ότι η φοροδιαφυγή ισχύει πάντοτε ή και ανδρούται, ενώ έχουν θεσπισθή "δρακόντειοι", ως εχαρακτηρίσθησαν, διατάξεις εναντίον της".
Στο υπόλοιπο κείμενο του ρεπορτάζ, ο συντάκτης της εφημερίδας παρέθετε στοιχεία που αποδείκνυαν την "περαιτέρω διόγκωση" της φοροδιαφυγής στη χώρα εν έτει 1962. Πρόκειται για συγκριτικά στατιστικά στοιχεία μεταξύ της χρονιάς που έφευγε και της αμέσως προηγούμενης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους, που διαπίστωναν μεν μια υπερκάλυψη του στόχου των εσόδων, όμως παράλληλα παρατηρούνταν μείωση των εισπράξεων από τους φόρους εισοδήματος.
Και μην πει κάποιος ότι "ε, καλά... τουλάχιστον το κράτος έβρισκε έσοδα από άλλες πηγές για να πετύχει τους στόχους του". Η φοροδιαφυγή δεν είναι καλή ή κακή α λα καρτ - άλλες φορές επιτρέπεται να κάνουμε τα στραβά μάτια κι άλλες φορές όχι. Η φοροδιαφυγή πλήττει πάντοτε την εθνική οικονομία και συνιστά μια έμμεση μορφή αδικαιολόγητου πλουτισμού - αν όχι κλοπής - όσων θεωρούν εαυτούς "έξυπνους" και τους άλλους, τους νομοταγείς, "κορόιδα".
Όχι, δεν τα φάγαμε όλοι μαζί και ναι, η ευθύνη των ανθρώπων που κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες είναι τεράστια. Όμως, ας μην έχουμε τις ψευδαισθήσεις ότι όλα τα προβλήματα του ελληνικού κράτους γεννήθηκαν μετά το 1974. Τα προβλήματα προϋπήρχαν, ήταν γνωστά και κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά για την αντιμετώπιση τους - τόσο μετά όσο και πριν το '74. Ή, αν προτιμάτε, όσοι ασχολήθηκαν δεν κατάφεραν και πολλά - σίγουρα όχι τα επιβαλλόμενα.
Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 22ας Δεκεμβρίου 1962:
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου