Συνωστισμός διαδόχων αναμένεται σε λίγους μήνες στο βρετανικό θρόνο, μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνη της Δούκισας του Κέμπριτζ, Κέιτ Μίντλετον, συζύγου του πρίγκιπα Ουίλιαμ, εγγονού της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Εν αναμονή της γέννησης του διαδόχου του διαδόχου του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, ας γυρίσουμε πολλά πολλά χρόνια πίσω, στη γέννηση του... πρώτου κατά σειρά διαδόχου, του Καρόλου, Πρίγκιπα της Ουαλίας.
Το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε τη χαρμόσυνη είδηση της εγκυμοσύνης της διαδόχου - τότε - του βρετανικού θρόνου, Ελισάβετ, στις 4 Ιουνίου 1948, μόλις εξίμιση μήνες μετά το γάμο της με το Φίλιππο (20.11.1947). Όπως είχε ανακοινωθεί, μετά τον Ιούνιο η 22χρονη πριγκίπισσα θα απείχε κάθε δημόσιας ή κοινωνικής υποχρέωσης, ενώ το ευτυχές γεγονός είχε προσδιοριστεί για τα μέσα Οκτωβρίου, όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες της επομένης. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, ο Κάρολος δεν ήταν βιαστικός κι έτσι γεννήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου - και πιο συγκεκριμένα, στις 14 Νοεμβρίου 1948.
Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν που εξεδόθη από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ (ή "Βούκιγχαμ" σύμφωνα με τις ελληνικές εφημερίδες της εποχής): "Η Α.Β.Υ., η Πριγκίπισσα Ελισάβετ, Δούκισσα του Εδιμβούργου, γέννησε φυσιολογικά αγόρι, στις 21.14΄ ώρα Γκρήνουιτς σήμερα (Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 1948). Η Αυτής Βασιλική Υψηλότης και το τέκνο χαίρουν άκρας υγείας".
Πλήθος κόσμου ήταν συγκεντρωμένο έξω από τα ανάκτορα ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ όλοι ξέσπασαν σε επευφημίες, όταν ένας αξιωματούχος της Αυλής εξήλθε των ανακτόρων, ενημέρωσε έναν αστυνομικό και αυτός εν συνεχεία το παριστάμενο πλήθος για τη χαρμόσυνη είδηση. Οκτώ λεπτά αργότερα, στο Μπάκιγχαμ έφτανε και ο πατέρας του μωρού, Δούκας του Εδιμβούργου. Χαρακτηριστικό του διεθνούς ενδιαφέροντος ήταν το γεγονός ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Νέας Υόρκης διέκοψαν το πρόγραμμα τους για να μεταδώσουν τα γεννητούρια.
Ο νεογέννητος Κάρολος ζύγιζε 7 λίβρες και 6 ουγγιές (2 οκάδες και 247 δράμια, δηλαδή λίγο πάνω από 3 κιλά και 300 γραμμάρια). Με το που ήρθε στον κόσμο απέκτησε και τον τίτλο ευγενείας του: "Αυτού Βασιλική Υψηλότης Δούκας του Εδιμβούργου". Όπως πληροφορούμαστε από τις εφημερίδες της εποχής, ο Κάρολος ήταν το πρώτο αγόρι που γεννήθηκε στο Μπάκιγχαμ από το 1886, ενώ για πρώτη φορά δεν τηρήθηκε η παράδοση που ήθελε την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας στον τοκετό, ύστερα από σχετική απόφαση του βασιλιά Γεωργίου.
Την επόμενη μέρα, οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου και στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ, ενώ τα κτίρια ήταν στολισμένα με σημαίες. Τα πυροβόλα των βρετανικών πολεμικών πλοίων και οι στρατιωτικές μονάδες του βρετανικού στρατού ξηράς υποδέχτηκαν τη γέννηση του πρίγκιπα με κανονιοβολισμούς, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εψάλη ο εθνικός ύμνος, ενώ τα συντριβάνια της πλατείας Τραφάλγκαρ φωταγωγήθηκαν σε γαλάζιο χρώμα, επειδή "το γαλάζιο χρώματα ταιριάζει σ' ένα αγόρι".
Η βάφτιση του Καρόλου έγινε ένα μήνα αργότερα (στις 15 Δεκεμβρίου 1948 και ώρα 15.30΄) στην αίθουσα μουσικής των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, καθώς το βασιλικό παρεκκλήσι είχε καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ασημένια και σε σχήμα κρίνου κολυμβήθρα είχα κατασκευαστεί από τη βασίλισσα Βικτορία για τη βάφτιση των δικών της παιδιών και έκτοτε χρησιμοποιείται για τις βαφτίσεις όλων των μελών της βασιλικής οικογένειας. Το δώρο για το νεαρό πρίγκιπα ήταν ένα βιβλιάριο Ταμιευτηρίου με 500 φράγκα.
Το μωρό συμπεριφέρθηκε με πολλή αξιοπρέπεια κατά τη διάρκεια της τελετής, ενώ φορούσε το πατροπαράδοτο ένδυμα που φορούν όλα τα μωρά της δυναστείας των Ουίνσδορ. Οι νονοί ήταν οκτώ, όπως προβλέπει το τυπικό: ο Βασιλιάς Γεώργιος, η Βασιλομήτωρ Μαρία, η χήρα Μαρκησία ντε Μίλφορντ Χέιβεν, η Λαίδη Μπάμπορν, ο κ .Ντέιβιντ Μπάουες Λάιον, ο Κόμης Αθλόουν που αντιπροσώπευε το βασιλιά Χάκωνα της Νορβηγίας, ο Δούκας του Εδιμβούργου (ο Φίλιππος δηλαδή) που εκπροσωπούσε τον Έλληνα βασιλιά Γεώργιο και η αδερφή της Ελισάβετ, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, η οποία έδωσε το όνομα-σιδηρόδρομος: Κάρολος, Φίλιππος, Αρθούρος, Γεώργιος του Εδιμβούργου. Απ' όλα αυτά τα ονόματα επικρατούσε το πρώτο και ήδη οι Βρετανοί αποκαλούσαν το μωρό "πρίγκιπα Τσάρλι".
Πάντως, όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες της εποχής, όταν μια μέρα ο Κάρολος γίνει βασιλιάς, θα μπορέσει να επιλέξει άλλο όνομα. Έτσι είχε συμβεί και με τον παππού του, βασιλιά Γεώργιο, ο οποίος είχε βαφτιστεί "Αλβέρτος". Βέβαια, ειδικά για τον Κάρολο δεν είναι πολύ πιθανό να συμβεί κάτι παρόμοιο, καθώς τόσα χρόνια που περιμένει να γίνει βασιλιάς, όλος ο κόσμος τον έχει συνηθίσει με αυτό το όνομα.
Σχετικά θέματα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου