Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να κάνει την ζωή μας πιο εύκολη και πιο άνετη, δεν παύει ωστόσο να κρύβει αυξημένους κινδύνους σε θέματα προστασίας του απορρήτου. Είναι πολύ εύκολο για κάποιον τρίτο να παραβιάσει π.χ. το smartphone μας και να αντλήσει όσες πληροφορίες επιθυμεί για εμάς, όπως τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας, αριθμός ταυτότητας κλπ. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε;
Ο Άνταμ Λέβιν δίνει συμβουλές μέσα από το προσωπικό του μπλογκ (www.idt911blog.com) για την καλύτερη δυνατή προστασία των προσωπικών μας δεδομένων στον κόσμο της τεχνολογίας. Αυτές είναι οι 10 οδηγίες προστασίας σε ό,τι αφορά τα smartphone.
1. Να μην αμελούμε το password.
Όπως όλοι θα σπεύδαμε να κλειδώσουμε το πορτοφόλι που κουβαλάμε πάνω μας, αν είχαμε αυτή τη δυνατότητα, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με το "έξυπνο" τηλέφωνο μας. Δεν είναι το άπαν, είναι όμως μια καλή αρχή αυτοπροστασίας - και ως γνωστόν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Εξάλλου, αν κάποιος που φιλοδοξεί να κλέψει το τηλέφωνο μας συνειδητοποιήσει ότι αυτό είναι κλειδωμένο, κατά πάσα πιθανότητα θα το προσπεράσει ψάχνοντας για τον επόμενο, ευκολότερο στόχο.
2. Είναι προτιμότερο να κάνουμε ηλεκτρονικές αγορές από app και όχι από ιστοσελίδα.
Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Οι εφαρμογές είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να παρέχουν καλύτερη προστασία από το ηλεκτρονικό "ψάρεμα" σε σχέση με τους browsers. Το μόνο που πρέπει να προσέχουμε πάντα είναι το εάν και κατά πόσο το app που έχουμε κατεβάσει είναι το γνήσιο.
3. Να μην ξεχνάμε το log out.
Όπως δεν θ' αφήναμε ποτέ την πιστωτική μας κάρτα στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου μας ή πάνω στο γραφείο που εργαζόμαστε, έτσι δεν πρέπει να αφήνουμε τα στοιχεία της ελεύθερα, προσβάσιμα από τον καθένα. Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε μια σελίδα που απαιτεί να εισάγουμε προσωπικά δεδομένα, πρέπει να κάνουμε log out βγαίνοντας. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποθηκεύουμε τα στοιχεία αυτά στη μνήμη του browser. Μπορεί να είναι πιο εύκολη η διαδικασία, είναι όμως και πιο ριψοκίνδυνη για την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων.
4.Να αποφεύγουμε τις αυτόματες συνδέσεις σε δίκτυα WiFi.
Τα δίκτυα αυτά έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα. Είναι ευκολότερο για τους χάκερς να τα σπάσουν και ν' αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που θέλουμε να κρατήσουμε απόρρητες.
5. Ποτέ δεν πρέπει ν' αφήνουμε ανοικτές τις συνδέσεις Bluetooth.
Κινδυνεύουμε από bluejacking, κυρίως όταν βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο με πολλά άτομα (π.χ. στο αεροδρόμιο, στο λόμπι ξενοδοχείου κλπ.), όπου μπορεί ευκολότερα ένας χάκερ να βρεθεί σε κοντινή απόσταση, όπως απαιτείται για να επεξεργαστεί το Bluetooth που έχουμε, αλλά να περάσει απαρατήρητος.
6. Προσοχή όταν χαρίζουμε ή δανείζουμε τη συσκευή μας.
Όταν αποφασίσουμε να πετάξουμε ή να πουλήσουμε το smartphone μας, θα πρέπει προηγουμένως να έχουμε απομακρύνει όλες τις ευαίσθητες, προσωπικές μας πληροφορίες από τη μνήμη του.
7. Προσοχή στα app που κατεβάζουμε.
Είναι αξιόπιστη η πηγή; Είναι τα αυθεντικά; Είναι πράγματι δωρεάν; Τα μάτια μας δεκατέσσερα, καθώς κυκλοφορούν πολλές ύποπτες εφαρμογές, που δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από καλυμμένες πηγές πρόσβασης χάκερς στα προσωπικά μας δεδομένα ή που μετατρέπουν το τηλέφωνο μας (ή το Android) σε όργανο εκδήλωσης επιθέσεων σε άλλες συσκευές. Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε; Διαβάζοντας πολύ προσεκτικά τις οδηγίες και γενικά όντες επιφυλακτικοί για ό,τι δεν γνωρίζουμε.
8. Δεν πρέπει να αποθηκεύουμε απόρρητα στοιχεία στο τηλέφωνο μας.
Οκ, δεν είναι εύκολο να θυμόμαστε τόσα pin, το ΑΦΜ ή άλλους "ευαίσθητους" αριθμούς που κατακλύζουν την καθημερινότητα μας, σίγουρα όμως δεν είναι λύση να τα αποθηκεύουμε στο κινητό. Το ίδιο ισχύει για έγγραφα ή μέιλ που - αν και απόρρητα - τα αποθηκεύουμε στο smartphone, για να έχουμε εύκολη πρόσβαση. Το ίδιο εύκολη θα είναι η πρόσβαση και για τον κλέφτη ή τον χάκερ. Αξίζει τον κόπο να τον διευκολύνουμε;
9. Να καθαρίζουμε το ιστορικό του browser.
Είναι προφανής ο λόγος για τον οποίο πρέπει να παίρνουμε ένα τέτοιο μέτρο προφύλαξης. Βλ. σχετικά και το (3).
10. Να απενεργοποιούμε το τηλέφωνο μας εξ αποστάσεως.
Υπάρχουν εφαρμογές και υπηρεσίες που μας επιτρέπουν να απενεργοποιήσουμε τη συσκευή μας ακόμη και από απόσταση, αν αυτή χαθεί ή κλαπεί. Μειώνουμε τους όποιους κινδύνους και κάνουμε το έργο του χάκερ ακόμη πιο δύσκολο και χρονοβόρο.
Περισσότερα για το θέμα στο μπλογκ του Άνταμ Λέβιν.
Σχετικά θέματα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου