Σήμερα είναι Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο πιο σημαντικός Έλληνας που γεννήθηκε σαν σήμερα ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης (1832-1896).
Ο πιο αμφιλεγόμενος Έλληνας που γεννήθηκε σαν σήμερα είναι ο πρώην αθλητής του στίβου Κώστας Κεντέρης (σήμερα 40 ετών), ο οποίος δόξασε μεν την Ελλάδα με το απροσδόκητο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000, αλλά προκάλεσε πολλά ερωτηματικά το περιστατικό με την υπόθεση ντόπινγκ τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Καταξιωμένοι άνθρωποι που γεννήθηκαν στις 11 Ιουλίου υπήρξαν ο Ρώσος ηθοποιός Γιούλ Μπρίνερ (1920-1985) με το χαρακτηριστικό ξυρισμένο κεφάλι και τη συμμετοχή του σε επικές ταινίες του Χόλιγουντ και ο συμπατριώτης του φυσικός Αλεξάντερ Πρόχορωφ (1916-2000), ένας από τους τρεις επιστήμονες που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 1964 "για τη θεμελιώδη εργασία τους στον τομέα της κβαντικής ηλεκτρονικής, η οποία οδήγησε στην κατασκευή ταλαντωτών και ενισχυτών βασισμένων στην αρχή Μέιζερ-λέιζερ".
Τέλος, τα 79 κλείνει σήμερα ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι.
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στη Φλάνδρα, την ολλανδόφωνη βόρεια επαρχία του Βελγίου, γιορτάζεται το Guldensporenslag, δηλαδή η επέτειος της μάχης των "Χρυσών Σπιρουνιών", που έγινε σαν σήμερα το 1302. Οι Φλαμανδοί είχαν εξεγερθεί κατά του κυβερνήτη που είχε διορίσει στην περιοχή ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος Δ΄ και στη μάχη που έγινε σαν σήμερα κατατρόπωσαν το γαλλικό στρατό, μια νίκη που χάρισε στη Φλάνδρα καθεστώς αυτονομίας μέχρι το 1304.
Στην Μογγολία σήμερα είναι η πρώτη μέρα του Naadam, ένα τριήμερο αθλητικό φεστιβάλ, που έχει χαρακτήρα εθνικής γιορτής, ενώ από το 2011 περιλαμβάνεται και στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς υπό την προστασία της UNESCO. Ποια είναι τα αγωνίσματα της διοργάνωσης; Μογγολική πάλη, ιππασία και τοξοβολία, τα οποία είναι γνωστά και ως τα "τρία ανδρικά παιχνίδια", αν και στα δύο τελευταία συμμετέχουν και γυναίκες.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 11 Ιουλίου 1874, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες αποφυλακίστηκε ο Χαρίλαος Τρικούπης , που είχε συλληφθεί για το άρθρο του "Τις πταίει", καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση δύο χιλιάδων δραχμών. "Και εντός της φυλακής και εκτός αυτής ήδη έρχονται εις αυτόν πανταχόθεν συγχαρητήρια διά την διαγωγήν, ην έδειξεν εν τη περιπτώσει ταύτη. Το περίεργον είναι, ότι μεταξύ των απευθυνόντων αυτώ συγχαρητήρια είναι και οι εντιμότεροι και πλουσιώτεροι πολίται αυτής της ιδιαιτέρας του πρωθυπουργού πατρίδος", σχολίαζε την επόμενη μέρα (12.07) η εφημερίδα "Καιροί".
[Βλ σχετικά τη στήλη "info" και στα παρακάτω "Σαν σήμερα": 29 Ιουνίου, 4 Ιουλίου και 7 Ιουλίου]
[Βλ σχετικά τη στήλη "info" και στα παρακάτω "Σαν σήμερα": 29 Ιουνίου, 4 Ιουλίου και 7 Ιουλίου]
Στις 11 Ιουλίου 1908 (π.η.), το κίνημα των Νεοτούρκων, που είχε εκδηλωθεί τους προηγούμενους μήνες στην Οθωμανική αυτοκρατορία, κατήγαγε σπουδαία νίκη, μετά την ανακοίνωση του Σουλτάνου ότι θέτει σε ισχύ το Σύνταγμα του Δεκεμβρίου 1876. "Το Σύνταγμα, μεθ' όλας τας δυσχερείας ας θ' απαντήση εν τη εφαρμογή αυτού, αποτελεί διά την Τουρκίαν μίαν αναγέννησιν", σχολίαζε την επόμενη μέρα (12.07) η ελληνική εφημερίδα "Εμπρός". "Εκ της ισότητος και της συνεργσίας πασ΄ψν των εν αυτή φυλών θα υποστή αύτη μίαν βαθμιαίαν εκπολιτιστικήν μεταμόρφωσιν και θ' αντλήση δυνάμεις, άνευ των οποίων ήτο αδύνατον να ζήση επί μακρόν χρόνον", προέβλεπε η εφημερίδα, που όμως δεν επαληθεύτηκε. Οι Νεότουρκοι επιχείρησαν να εκτουρκίσουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, κάτι που οδήγησε στους δύο Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913, ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική της κατάρρευση, που επισφραγίστηκε λίγα χρόνια αργότερα, κατά των πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Στις 11 Ιουλίου 1923 έλαβε χώρα μια περίεργη ιστορία, που θα συγκλόνιζε την Αθήνα τις επόμενες μέρες λόγω της "ανηθικότητας" του. Ο 16χρονος γιος του συνθέτη Μανόλη Καλομοίρη, Γιάννης, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι της 27χρονης ερωμένης του, η οποία μάλιστα ήταν παντρεμένη με γνωστό αρχιτέκτονα. Στο σκάνδαλο εμπλεκόταν εμμέσως και ο 14χρονος γιος του θεατρικού συγγραφέα Παντελή Χορν, ο οποίος είχε συνοδεύει το θύμα στο σπίτι της ερωμένης του. Ήταν έγκλημα ή ατύχημα; Παρά τη μαρτυρία του 14χρονου φίλου του Γιάννη Καλομοίρη, που βρισκόταν στο σπίτι και κατέθεσε ότι άκουσε διαπληκτισμούς, αλλά και την έκθεση του ιατροδικαστή, που συνηγορούσε στην τέλεση εγκλήματος, η νεαρή γυναίκα απέδωσε το θάνατο του Καλομοίρη σε εκπυρσοκρότηση του όπλου με υπαιτιότητα του θύματος. Πάντως το δικαστήριο, που εκδίκασε την υπόθεση τον Οκτώβριο του 1924, δικαίωσε την κατηγορουμένη, η οποία και αθωώθηκε, όμως το σκάνδαλο από την αποκάλυψη της ανάρμοστης σχέσης, που γέμισε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις σελίδες των εφημερίδων, ήταν πρωτοφανές για τα αυστηρά ήθη της εποχής.
Στις 11 Ιουλίου 1988, η διεθνής τρομοκρατία χτύπησε στην Ελλάδα. Γύρω στις 6.30΄ το απόγευμα, το κρουαζιερόπλοιο "City of Poros", που εκτελούσε την καθημερινή περιήγησή του στα νησιά των Κυκλάδων μεταφέροντας ξένους τουρίστες, πλησίαζε στο Τροκαντερό, όταν σημειώθηκε έκρηξη από χειροβομβίδα και αμέσως ακολούθησαν πυροβολισμοί με αυτόματο όπλο από Άραβες τρομοκράτες. Εννέα επιβάτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα, στο λιμάνι του Τροκαντερό είχε σημειωθεί ένα ακόμη περίεργο περιστατικό, που φαίνεται ότι συνδεόταν με την επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο, όταν ανατινάχθηκε παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώνοντας τους τέσσερις επιβάτες του.
Στις 11 Ιουλίου 1995, οι σερβικές δυνάμεις κατέλαβαν τη βοσνιακή πόλη Σρεμπρένιτσα και ακολούθησε σφαγή των κατοίκων της, καθώς περισσότεροι από 8.000 Βόσνιοι Μουσουλμάνοι έχασαν την ζωή τους τις επόμενες ημέρες, ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Στις 11 Ιουλίου 2011, στις 5.50΄ το πρωί, μια ισχυρή έκρηξη στη ναυτική βάση του Μαρί της Κύπρου προκάλεσε πυρκαγιά και στοίχισε την ζωή σε 12 στρατιώτες και αξιωματικούς, που συμμετείχαν στην προσπάθεια να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την εισβολή του Αττίλα, που συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική κατάρρευση της χώρας, καθώς από την έκρηξη επλήγη και ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Κύπρου.
Η έκρηξη σημειώθηκε σε κοντέινερ με εκρηκτικά, που είχαν κατασχεθεί το 2009, αλλά εξακολουθούσαν να παραμένουν στη ναυτική βάση, χωρίς να τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Γιατί υπήρχε αυτή η κωλυσιεργία και ποιος ευθυνόταν; Δύο χρόνια μετά, το ζήτημα εξακολουθεί να διχάζει το νησί, με πολλούς να εκφράζουν ερωτηματικά αν αποδόθηκαν οι ευθύνες στους πραγματικούς υπεύθυνους της τραγωδίας.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Δύο μικρές ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν στις εσωτερικές σελίδες του "Εμπρός" στις 11 Ιουλίου 1909.
Στη μία από αυτές αποκαλυπτόταν το μαζικό κύμα μετανάστευσης Ελλήνων προς τις ΗΠΑ, καθώς "Κατά την υπό του εν Βασιγκτώνι πρεσβευτού της Ελλάδος κ. Κορομηλά διαβιβασθείσαν στατιστικήν, κατά τον μήνα Απρίλιον οι εξ Ελλάδος μετανάσται ανήλθον εις 4.774"!
Η δεύτερη είδηση αφορούσε ένα περιστατικό του κοινού ποινικού δικαίου, μία κλοπή και η εξιχνίαση της, όμως το ενδιαφέρον είναι ότι αναφερόταν σε τρεις τραγουδίστριες της εποχής, οι οποίες έχουν ξεχαστεί μέχρι σήμερα -και πώς όχι, αφού εκείνη την εποχή δεν γίνονταν καν ηχογραφήσεις δίσκων: "Κλαίουσαι και οδυρόμεναι εις τρεις διαφόρους γλώσσας προσήλθον χθες εις το Βον αστυνομικόν τμήμα Πειραιώς αι αοιδοί Νέλλη Φλωρέττη, Λίνα Μπερτών και Ασσούντα Cross, ότι κάποιος επιτήδειος λωποδύτης επωφελούμενος της επαγγελματικής απουσίας των, τας απεγύμνωσε την περιελθούσαν νύκτα από κάθε πολύτιμον ύφασμα και κόσμημα, της δε πρώτης έκλεψαν και έναν κουμπαράν της Λαϊκής Τραπέζης περιέχοντα 300 δραχμάς.
Ο αστυνόμος κ. Δαμασκηνός ενεργήσας δραστηρίως κατώρθωσε να ανεύρη και συλλάβη την συγκάτοικόν των Μαρίαν Μίλεση εις το κιβώτιον της οποίας ανευρέθησαν τα πλείστα των κλοπιμαίων πλην του κουμπαρά".
Στις 11 Ιουλίου 1913, δίπλα στα τηλεγραφήματα για την εξέλιξη του δεύτερου βαλκανικού πολέμου, τις ελληνικές νίκες και τις πληροφορίες για την καταστροφή μακεδονικών πόλεων, όπως οι Σέρρες, το "Σκριπ" δημοσίευσε έναν ενδιαφέροντα δεκάλογο για τους λουομένους. Άλλωστε, οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, που δεν πολεμούσαν, εξακολουθούσαν να πηγαίνουν στη θάλασσα για τα μπάνια τους, όπως κάθε καλοκαίρι! Οι δέκα εντολές - ή μάλλον οι δέκα απαγορεύσεις - της εφημερίδας ήταν οι εξής:
"1ον) Μη λούεσαι ως συγκεκινημένος.
2ον) Επελθούσης αιφνιδίας κακοδιαθεσίας μη λούεσαι.
3ον) Μετ' αγρυπνίαν και μεθ' υπερβολικήν κόπωσιν μη λούεσαι, αν μη πρότερον αναπαυθής επί τινας ώρας.
4ον) Μη λούεσαι μετά πολυφαγίαν ή πολυποσίαν.
5ον) Με μεταβαίνης εις το λουτρόν με ταχύ βήμα.
6ον) Φθάνων εις το λουτρόν εξέταζε το βάθος του ύδατος και την δύναμιν του ρεύματος.
7ον) Αποδύου βραδέως και είσελθε αμέσως εις το ύδωρ.
8ον) Πίπτε βιαίως εις το ύδωρ βυθίζων πρώτην την κεφαλήν ή αν δεν τολμάς ή δεν δύνασαι να πράξης τούτο κατάδυε όλον το σώμα προς στιγμήν.
9ον) Μη μένε μακρόν χρόνον εν των ύδατι, μάλιστα αν δεν είσαι δεινός κολυμβητής.
10ον) Μετά το λουτρόν τρίβε το σώμα ίνα ευκολύνης την κυκλοφορίαν του αίματος, ενδύου ταχέως και κίνει είτα μετρίως το σώμα".
Στη μία από αυτές αποκαλυπτόταν το μαζικό κύμα μετανάστευσης Ελλήνων προς τις ΗΠΑ, καθώς "Κατά την υπό του εν Βασιγκτώνι πρεσβευτού της Ελλάδος κ. Κορομηλά διαβιβασθείσαν στατιστικήν, κατά τον μήνα Απρίλιον οι εξ Ελλάδος μετανάσται ανήλθον εις 4.774"!
Η δεύτερη είδηση αφορούσε ένα περιστατικό του κοινού ποινικού δικαίου, μία κλοπή και η εξιχνίαση της, όμως το ενδιαφέρον είναι ότι αναφερόταν σε τρεις τραγουδίστριες της εποχής, οι οποίες έχουν ξεχαστεί μέχρι σήμερα -και πώς όχι, αφού εκείνη την εποχή δεν γίνονταν καν ηχογραφήσεις δίσκων: "Κλαίουσαι και οδυρόμεναι εις τρεις διαφόρους γλώσσας προσήλθον χθες εις το Βον αστυνομικόν τμήμα Πειραιώς αι αοιδοί Νέλλη Φλωρέττη, Λίνα Μπερτών και Ασσούντα Cross, ότι κάποιος επιτήδειος λωποδύτης επωφελούμενος της επαγγελματικής απουσίας των, τας απεγύμνωσε την περιελθούσαν νύκτα από κάθε πολύτιμον ύφασμα και κόσμημα, της δε πρώτης έκλεψαν και έναν κουμπαράν της Λαϊκής Τραπέζης περιέχοντα 300 δραχμάς.
Ο αστυνόμος κ. Δαμασκηνός ενεργήσας δραστηρίως κατώρθωσε να ανεύρη και συλλάβη την συγκάτοικόν των Μαρίαν Μίλεση εις το κιβώτιον της οποίας ανευρέθησαν τα πλείστα των κλοπιμαίων πλην του κουμπαρά".
Στις 11 Ιουλίου 1913, δίπλα στα τηλεγραφήματα για την εξέλιξη του δεύτερου βαλκανικού πολέμου, τις ελληνικές νίκες και τις πληροφορίες για την καταστροφή μακεδονικών πόλεων, όπως οι Σέρρες, το "Σκριπ" δημοσίευσε έναν ενδιαφέροντα δεκάλογο για τους λουομένους. Άλλωστε, οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, που δεν πολεμούσαν, εξακολουθούσαν να πηγαίνουν στη θάλασσα για τα μπάνια τους, όπως κάθε καλοκαίρι! Οι δέκα εντολές - ή μάλλον οι δέκα απαγορεύσεις - της εφημερίδας ήταν οι εξής:
"1ον) Μη λούεσαι ως συγκεκινημένος.
2ον) Επελθούσης αιφνιδίας κακοδιαθεσίας μη λούεσαι.
3ον) Μετ' αγρυπνίαν και μεθ' υπερβολικήν κόπωσιν μη λούεσαι, αν μη πρότερον αναπαυθής επί τινας ώρας.
4ον) Μη λούεσαι μετά πολυφαγίαν ή πολυποσίαν.
5ον) Με μεταβαίνης εις το λουτρόν με ταχύ βήμα.
6ον) Φθάνων εις το λουτρόν εξέταζε το βάθος του ύδατος και την δύναμιν του ρεύματος.
7ον) Αποδύου βραδέως και είσελθε αμέσως εις το ύδωρ.
8ον) Πίπτε βιαίως εις το ύδωρ βυθίζων πρώτην την κεφαλήν ή αν δεν τολμάς ή δεν δύνασαι να πράξης τούτο κατάδυε όλον το σώμα προς στιγμήν.
9ον) Μη μένε μακρόν χρόνον εν των ύδατι, μάλιστα αν δεν είσαι δεινός κολυμβητής.
10ον) Μετά το λουτρόν τρίβε το σώμα ίνα ευκολύνης την κυκλοφορίαν του αίματος, ενδύου ταχέως και κίνει είτα μετρίως το σώμα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου