Ο θάνατος σου η ζωή μου ή ο θάνατος σου η περιουσία μου! Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφτεί συνοπτικά η θλιβερή ιστορία που εκτυλίχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή την αυτοκτονία ενός μοναχικού 60χρονου άνδρα, ο οποίος σε σελίδα στο ίντερνετ εξηγούσε τους λόγους που τον ώθησαν στο ν' αφαιρέσει την ίδια του την ζωή, ενώ παράλληλα άφηνε κάποια υπονοούμενα, που ορισμένοι ερμήνευσαν ως στοιχεία για κάποιον υποτιθέμενο κρυμμένο θησαυρό. Και αμέσως ξεκίνησε ένα τρελό κυνήγι αναζήτησής του "θησαυρού". Ποιος νοιαζόταν για τον άνθρωπο που αυτοκτόνησε;
Ο αυτόχειρας ονομαζόταν Μάρτιν Μάνλεϊ και αποφάσισε να δώσει τέλος στην ζωή του την ημέρα που θα γιόρταζε τα 60α του γενέθλια, στις 15 Αυγούστου 2013. Δεν επρόκειτο για κάποια παρόρμηση, αλλά ο ίδιος είχε σχεδιάσει από καιρό το θάνατό του. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, είχε δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα λίγες μέρες πριν την αυτοκτονία του, όπου εξηγούσε αναλυτικά τους λόγους που τον ώθησαν στην πράξη αυτή, όπως και το χρονικό υλοποίησης της απόφασής του. Για την ακρίβεια, ο Μάνλεϊ είχε κατοχυρώσει το domain το Μάιο του 2013, τις επόμενες εβδομάδες φόρτωσε τη σελίδα με διάφορες πληροφορίες (από το βιογραφικό τους μέχρι τους λόγους που τον ώθησαν στην απόφαση αυτή και διάφορες ιδέες για αυτοκτονία), αλλά η ιστοσελίδα προγραμματίστηκε και βγήκε στον κυβερνοχώρο την ημέρα της αυτοκτονίας του.
Σε κάποιο σημείο, ο Μάνλεϊ εξηγούσε ότι δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, αλλά διέθετε ασημένια και χρυσά νομίσματα συνολικής αξίας 20.000 δολαρίων. Δεν έλεγε τίποτε περισσότερο, εκτός από μια ανάλυση της οικονομικής του κατάστασης, τίποτα που να παραπέμπει σε κάποιον κρυμμένο θησαυρό. Όμως το άπληστο μυαλό ορισμένων ανθρώπων δεν δυσκολεύτηκε να παρεξηγήσει το ανύπαρκτο. Στην συγκεκριμένη σελίδα, όπου ο Μάνλεϊ αναφερόταν σ' αυτά τα 20.000 δολάρια, ήταν ανεβασμένη μια φωτογραφία από το Δενδροκομείο και τους Βοτανικούς Κήπους του Όβερλαντ Παρκ, απ' όπου και ο τόπος καταγωγής του.
Ήταν τυχαία αναρτημένες οι συγκεκριμένες φωτογραφίες στη συγκεκριμένη σελίδα, όπου γινόταν λόγος για την περιουσία του αυτόχειρα. Κάποια διεστραμμένα και άπληστα μυαλά υπέθεσαν πως όχι. Θεώρησαν ότι ο Μάνλεϊ ήταν απλά κάποιος εκκεντρικός, που ήθελε να στήσει ένα κυνήγι θησαυρό μετά θάνατον - σου λέει, γιατί να αυτοκτονήσει κάποιος που δεν είναι φτωχός - και κάπως έτσι ξεκίνησε η τρέλα με τον ανύπαρκτο κρυμμένο θησαυρό.
Την επομένη κιόλας του θανάτου του Μάρτιν Μάνλεϊ ένα λινκ προς τη σελίδα του δημοσιεύτηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κι επειδή όλα τα... καλά νέα μαθαίνονται γρήγορα, περισσότερα από 4.100 άτομα μπήκαν στον κόπο να το σχολιάσουν μέσα σε 12 μόλις ώρες! Ορισμένοι ταξίδεψαν μέχρι το Όβερλαντ Παρκ με το όνειρο να βρουν τον υποτιθέμενο κρυμμένο θησαυρό, ενώ με το θέμα ασχολήθηκαν ακόμη και τα ΜΜΕ, αλλά και η τοπική αστυνομία. Τελικά, εξακριβώθηκε ότι κρυμμένος θησαυρός δεν υπήρχε και ότι στην πραγματικότητα ο αυτόχειρας είχε μοιράσει όλα του τα χρήματα πριν αυτοκτονήσει, κάτι που απογοήτευσε πολλούς. Επίσης, κατέβηκε και η ιστοσελίδα που παραπλάνησε τόσο κόσμο, ίσως για να μην παραπλανηθούν κάποιοι άλλοι φαντασιόπληκτοι κάποτε στο μέλλον.
Ποιος είπε ότι μπροστά σ' ένα τραγικό γεγονός, όπως η αυτοκτονία ενός άνδρα την ημέρα των γενεθλίων του, όλοι σιωπούν; Η απληστία για τα χρήματα και οι ονειρώξεις ορισμένων για ανεύρεση κρυμμένων θησαυρών αποδεικνύονται πολύ ισχυρότερα συναισθήματα. Εγώ πάλι γιατί νιώθω ντροπή για λογαριασμό αυτών των ανθρώπων, που έσπευσαν να βρουν τα δήθεν κρυμμένα χρήματα, πριν καλά-καλά περάσουν 24 ώρες από ένα τόσο τραγικό γεγονός;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου