Η ψυχολόγος και διπλωματούχος κλινική, κοινωνική λειτουργός Έιμι Μορίν έγραψε για λογιαριασμό της ιστοσελίδα LifeHack.org ένα άρθρο για τα 13 "Δεν" των πνευματικά ισορροπημένων ατόμων, όσων δηλαδή τα έχουν καλά με τον εαυτό τους. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο της εποχής μας, να έχουμε εσωτερική ηρεμία πάνω απ' όλα; Συμφωνώ απολύτως με τις 13 επισημάνσεις της Μορίν, τις οποίες και μεταφέρω για όποιον ενδιαφέρεται ν' ακούσει μια ενδιαφέρουσα άποψη. Έτσι, λοιπόν, ένας ισορροπημένο εσωτερικά άτομο...
1. ΔΕΝ χάνει χρόνο με το να λυπάται τον εαυτό του.
Έχει μάθει να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του και των συνεπειών που αυτές έχουν, ενώ κατανοεί βαθιά ότι συχνά η ζωή δεν είναι δίκαιη. Ξεπερνά τις δύσκολες καταστάσεις με αυτοσυνείδηση και με ευγνωμοσύνη για τα πράγματα που έμαθε. Όταν μια κατάσταση εξελίσσεται άσχημα, ανταποκρίνεται με φράσεις όπως "Και τι έγινε" ή πιο απλά "Επόμενο!"
2. ΔΕΝ ξοδεύει άσκοπα τη δύναμή του.
Αυτό σημαίνει ότι δεν σπαταλά ενέργεια προσπαθώντας να κάνει τους άλλους να νιώσουν κατώτεροί του. Γνωρίζει ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο των πράξεων και των συναισθημάτων του, καθώς και ότι η δύναμή του έγκειται στην ικανότητά που έχει να χειρίζεται μόνος τους τον τρόπο που συμπεριφέρεται.
3. ΔΕΝ φοβάται τις αλλαγές.
Αντίθετα, δέχεται με ευχαρίστηση τις προκλήσεις και αγκαλιάζει τις αλλαγές. Ο μεγαλύτερος φόβος του δεν είναι το άγνωστο, αλλά μην τυχόν γίνει αυτάρεσκος και περιέλθει σε τέλμα.
4. ΔΕΝ ξοδεύει ενέργεια σε πράγματα που δεν μπορεί να ελέγξει.
Αυτό σημαίνει ότι δεν πολυγκρινιάζει για το μποτιλιάρισμα στους δρόμους, τις χαμένες αποσκευές ή για τους άλλους ανθρώπους (π.χ. για κάποιον συνεργάτη), αλλά αναγνωρίζει ότι όλα αυτά είναι παράγοντες, που ο ίδιος αδυνατεί να ελέγξει. Αντίθετα, γνωρίζει ότι το μόνο που όντως ελέγχει είναι η δική του συμπεριφορά και αντίδραση και αυτό κάνει.
5. ΔΕΝ ανησυχεί πώς θα ευχαριστήσει τους άλλους.
Ένας πνευματικά ισορροπημένο άτομο δεν γίνεται αγενής και προσπαθεί με καλοσύνη και δικαιοσύνη να ευχαριστήσει τους άλλους, όταν χρειάζεται, όμως δεν φοβάται να πει τη γνώμη του. Γνωρίζει ότι ενδεχομένως κάποιος να στενοχωρηθεί και γι' αυτό θα προσπαθήσει να χειριστεί την κατάσταση με σύνεση και χάρη, όπου αυτό είναι δυνατό.
6. ΔΕΝ φοβάται να πάρει ρίσκα που έχει προηγουμένως υπολογίσει.
Δεν παρασύρεται εύκολα, αλλά ζυγίσει προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά, ακόμη και το χειρότερο δυνατό σενάριο, προτού να δράσει.
7. ΔΕΝ κολλάει στο παρελθόν.
Δεν σπαταλά την πνευματική του ενέργεια σε παλιές απογοητεύσεις ή σε φαντασιώσεις για τις "ένδοξες μέρες" που έχουν παρέλθει. Αντίθετα, επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους στη δημιουργία του καλύτερου δυνατού παρόντος και μέλλοντος.
8. ΔΕΝ κάνει τα ίδια λάθη ξανά και ξανά.
Αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τα λάθη του παρελθόντος και είναι πρόθυμος να μάθει από αυτά.
9. ΔΕΝ φθονεί την επιτυχία των άλλων.
Χαίρεται και ενθουσιάζεται αληθινά με την επιτυχία των άλλων ανθρώπων και δεν τους ζηλεύει. Ταυτόχρονα είναι πρόθυμος να εργαστεί σκληρά, ώστε να έχει και ο ίδιος πιθανότητες επιτυχίας χωρίς να βασίζεται στους εύκολους δρόμους.
10. ΔΕΝ τα παρατά μετά από μια αποτυχία.
Κάθε αποτυχία είναι μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι εφευρέτες παραδέχονται ότι οι πρώτες τους προσπάθειες είχαν στεφθεί με αποτυχία. Ένα πνευματικά ισορροπημένο άτομο είναι πρόθυμο ν' αποτύχει ξανά και ξανά, αν χρειαστεί, αρκεί βέβαια μέσα από κάθε αποτυχία να αποκτά την πείρα που θα τον φέρει πιο κοντά στους υπέρτατους στόχους που έχει θέσει.
11. ΔΕΝ φοβούνται τη μοναξιά.
Αντίθετα, απολαμβάνουν κάθε στιγμή που είναι μόνοι. Σκέφτονται, σχεδιάζουν και γίνονται παραγωγικοί. Επίσης, δεν εξαρτιόνται από τους άλλους για να νιώσουν ευδιάθετοι. Μπορούν να αισθάνονται ευτυχισμένοι με άλλους, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν είναι μόνοι τους.
12. ΔΕΝ αισθάνονται ότι ο κόσμος τους χρωστάει το οτιδήποτε.
Είναι έτοιμοι να εργαστούν σκληρά και να πετύχουν χάρη στην αξία τους και όχι ν' αποκτήσουν μια άνετη ζωή ανεξάρτητα από αυτήν, επειδή δήθεν η κοινωνία τους τα χρωστάει για κάποιον άσχετο λόγο.
13. ΔΕΝ περιμένουν άμεσα αποτελέσματα.
Έχουν τη "δύναμη της αναμονής" και κατανοούν ότι οι πραγματικές αλλαγές θέλουν το χρόνο τους για να πραγματοποιηθούν, κάτι για το οποίο είναι προετοιμασμένοι εξ αρχής και γι' αυτό δεν ανυπομονούν για άμεσα αποτελέσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου