Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος από τους τρεις Βαλεντίνους που μαρτύρησαν και θεωρούνται άγιοι σύμφωνα με τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία είναι εκείνος που γιορτάζει στις 14 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία σε τελική ανάλυση, καθώς η συγκεκριμένη αυτή γιορτή έχει αποκτήσει έναν τελείως εμπορικό χαρακτήρα, μετά και την ταύτισή της ως η ημέρα, που γιορτάζουν οι ερωτευμένοι. Και μπορεί η ανακήρυξη της μέρας σε επίσημα αναγνωρισμένη γιορτή εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας να έγινε το 1537, εν τούτοις η πρώτη κάρτα Βαλεντίνου, προάγγελος της εμπορικής μετεξέλιξής της, εκδόθηκε μόλις το 1913. Εν τω μεταξύ, σε πολλές χώρες υπάρχουν ή υπήρξαν κατά το παρελθόν κάποιοι ιδιαίτεροι τρόποι γιορτής με εθιμικό χαρακτήρα.
Ένα παλιό γαλλικό έθιμο, που επίσης έχει καταργηθεί τα τελευταία χρόνια, θυμίζει κάτι από νυφοπάζαρο, αλλά και από το άναμμα των φωτιών τη γιορτή του Αϊ-Γιαννιού. Την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου, τα ανύπαντρα αγόρια και κορίτσια πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και φώναζαν τα άτομα του αντίθετου φύλου, που ζούσαν στο καθένα από αυτά. Αν ο άντρας δεν ήθελε να συνάψει σχέση με μια συγκεκριμένη κοπέλα, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του, τότε απλά έφευγε και πήγαινε στο επόμενο σπίτι. Το βράδυ, όσες κοπέλες έμεναν χωρίς ταίρι, μαζεύονταν και άναβαν μια τεράστια φωτιά, στην οποία έκαιγαν τα ομοιώματα των ανδρών, που προηγουμένως τις είχαν απορρίψει.
Ένα άλλο, ακόμη παλιότερο έθιμο ήθελε τις γυναίκες, που ενδιαφέρονταν να γνωρίσουν κάποιον άνδρα, να περνούν το βράδυ τους τρώγοντας περίεργα φαγητά, με την προοπτική ότι αργότερα, όταν θα κοιμόντουσαν, θα ερχόταν στα όνειρά τους εκείνος που περίμεναν.
Για τους Γερμανούς ως σύμβολο της λαγνείας, όπως και της τύχης, θεωρείται το γουρούνι. Έτσι, τη μέρα του αγίου Βαλεντίνου (Valentinstag), θα δείτε πολλά στολίδια με γουρούνια στα γερμανικά καταστήματα.
Για τους Λατινοαμερικανούς, η 14η Φεβρουαρίου δεν είναι απλά η μέρα των ερωτευμένων, αλλά μια μέρα γενικότερης χαράς για όσους αγαπούν είτε ερωτικά είτε φιλικά. Άλλωστε, η συγκεκριμένα μέρα είναι γνωστή ως "μέρα του έρωτα και της φιλίας" (dia del amor y la amistad).
Ειδικά στο Μεξικό, όμως, υπάρχει κι ένα έθιμο, που δεν ξέρω πόσο ακολουθείται μέχρι και σήμερα, αφού θυμίζει κάποιες παλιότερες, αθώες εποχές. Το πρωί της γιορτής του αγίου Βαλεντίνου, αγόρια και κορίτσια βγαίνουν κατά ομάδες, χωρισμένες κατά φύλα, στα πάρκα και εκεί ανταλλάσσουν ματιές, ενώ κατευθύνονται προς αντίθετες διευθύνσεις. Αν ένα κορίτσι αρέσει σ' ένα αγόρι, τότε αυτός θα κάνει την πρώτη κίνηση προσφέροντας της ένα λουλούδι. Αν μια κοπέλα εξακολουθεί να κρατάει το λουλούδι αργότερα, όταν ξαναδιασταυρωθούν οι δρόμοι τους στο πάρκο, όπου προφανώς θα κόβουν βόλτες για αρκετή ώρα, τότε θα σημαίνει ότι το ενδιαφέρον είναι αμοιβαίο κι επομένως οι δυο τους θα "τα φτιάξουν".
Στη Νότιο Αφρική, ο εορτασμός είναι xl διάρκειας και κρατάει μια βδομάδα. Οι γυναίκες συνηθίζουν να φοράνε (καρφιτσώνουν) στο μανίκι τους τ' όνομα του άνδρα που τις ενδιαφέρει ερωτικά περιμένοντας από εκείνον ν' ανταποκριθεί στο δημόσιο αυτό, ερωτικό κάλεσμα.
Στις ασιατικές χώρες της Άπω Ανατολής (Ιαπωνία, Κίνα, Ταϊβάν, Νότιος Κορέα) η γιορτή έχει έναν απροκάλυπτα εμπορικό χαρακτήρα. Στις 14 Φεβρουαρίου, στην Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα, εκείνες που αγοράζουν δώρα για τους συντρόφους τους είναι οι γυναίκες. Τι δώρα είναι αυτά; Δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια επιλογής, αλλά πρόκειται για σοκολάτες. Ακριβώς ένα μήνα μετά, στις 14 Μαρτίου, γιορτάζεται η "Λευκή Μέρα", οπότε γίνεται το αντίστροφο. Είναι η σειρά των ανδρών ν' αγοράσουν δώρα για τις κοπέλες τους, δηλαδή - τι άλλο; - σοκολάτες, σαν μια μορφή ανταπόδοσης.
Το ακριβώς αντίστροφο συμβαίνει στην Ταϊβάν. Στις 14 Φεβρουαρίου τα δώρα είναι αντρική υπόθεση, για ν' ανταποδώσουν οι γυναίκες ένα μήνα μετά, κατά τη "Λευκή Μέρα".
Ειδικά στη Νότιο Κορέα έχει καθιερωθεί και μια τρίτη γιορτή, η οποία γιορτάζεται στις 14 Απριλίου, δηλαδή ακριβώς δύο μήνες μετά τη μέρα των ερωτευμένων, που είναι αφιερωμένη στους αδέσμευτους, οι οποίοι βγαίνουν κατά παρέες το βράδυ, δοκιμάζουν ένα συγκεκριμένο, παραδοσιακό, νοτιοκορεατικό φαγητό με μαύρα νουντλς και - ποιος ξέρει - ίσως να συναντήσουν το ταίρι τους. Πάντως, η 14η Απριλίου είναι γνωστή ως "Μαύρη Μέρα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου