www.rutgersprep.org |
Πόσο πιθανό είναι να καταφέρει ο άνθρωπος να πετάξει μέχρι τον πλανήτη Άρη σύντομα; Ελάχιστα έως εντελώς απίθανο, παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια για διαστημικά ταξίδια που ανακοινώνονται κατά καιρούς από διάφορους εκκεντρικούς πλούσιους. Μία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, εξηγεί γιατί το συγκεκριμένο επίτευγμα είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί σύντομα.
Ο βασικός λόγος αφορά την χαμηλή αντοχή του ανθρώπινου είδους απέναντι στη διαστημική ακτινοβολία, η οποία είναι "πιο επιθετική από κάθε άλλη μορφή ακτινοβολίας", όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, η ποσότητα κοσμικής ακτινοβολίας που προσλαμβάνει ο μέσος άνθρωπος καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, προσλαμβάνεται από τους αστροναύτες που βρίσκονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα: μόλις 18 μήνες για τις γυναίκες και 2 χρόνια για τους άνδρες.
Στο διάστημα και πολύ περισσότερο στον πλανήτη Άρη τα πράγματα είναι κατά πολύ χειρότερα και ο συγγραφέας εκτιμά ότι με βάση τις σημερινές δυνατότητες της τεχνολογίας, αν ένας αστροναύτης ταξιδέψει μέχρι τον κόκκινο πλανήτη, η διάρκεια της ζωής του θα είναι μειωμένη κατά 15 με 24 χρόνια σε σχέση με το μέσο όρο! Αυτό άλλωστε επιδιώκει και η NASA, να μειώσει την πιθανότητα θανάτου των αστροναυτών από καρκίνο και να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τις περιπλοκές που μπορούν να προκληθούν στην υγεία από την διαστημική ακτινοβολία.
Η μελέτη, που φέρει την υπογραφή του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, Φράνσις Κουτσινότα, είναι δημοσιευμένη εδώ: PLOS ONE: Space Radiation Risks for Astronauts on Multiple International Space Station Missions
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου