Έστω ότι κάποιος σας δείχνει ένα σχέδιο όπως αυτό της φωτογραφίας και θέλει να μάθει πώς εσείς το βλέπετε. Τι σχήματα θα λέγατε ότι έχει; Είναι "σίγουρα κύκλος" ή θα γελούσατε με μια τέτοια απάντηση; Κι αν η ερώτηση σας φαίνεται αστεία, γιατί ίσως θεωρείται δεδομένη την απάντηση, μη την προσπερνάτε τόσο εύκολα, καθώς μπορεί να προδίδει την πολιτική σας ιδεολογία - ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο δρ. Μπεν Άμπριτζ, που διεξήγαγε σχετική έρευνα.
Ο δρ. Άμπριτζ έκανε ένα πρωτότυπο πείραμα. Εμφάνισε στα μέλη της ομάδας του μια σειρά από πειραγμένα σχήματα, όπως αυτό της φωτογραφίας. Ο σκοπός του ήταν να καταγράψει τις αντιδράσεις τους και με βάση τις αντιδράσεις αυτές συμπέρανε την πολιτική ιδεολογία του κάθε ερωτώμενου.
Για να εστιάσουμε στο σχήμα της πιο πάνω φωτογραφίας, σύμφωνα με τον καθηγητή όσοι θεωρούν ότι αυτό είναι κύκλος (ή ότι τέλος πάντων μοιάζει πολύ με κύκλο), είναι κατά κύριο λόγο άνθρωποι φιλελεύθερων απόψεων (σ.σ. μην μπερδεύουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με τον οικονομικό), πιο ανεκτικοί, υποστηρίζουν ένθερμα την κοινωνική πολιτική ενίσχυσης των ανέργων και γενικά όσων έχουν ανάγκη, ενώ και οι ίδιοι έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν έμπρακτα.
Αντίθετα, όσοι μετά βεβαιότητας υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση η παραπάνω φωτογραφία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι παραπέμπει σε κύκλο, είναι κατά κύριο λόγο άνθρωποι συντηρητικών απόψεων, υποστηρικτές των επιχειρηματικών συμφερόντων, πολύ αυστηροί με τους παράνομα εισερχόμενους μετανάστες και γενικότερα με τα θέματα εγκληματικότητας.
Τα συμπεράσματα της πρωτότυπης - αλλά και περίεργης - έρευνας του δρ. Άμπριτζ δημοσιεύονται στο Journal of Personality and Social Psychology, όπου προφανώς αναλύεται το σκεπτικό πίσω από την εξαγωγή των επιστημονικών του συμπερασμάτων (πώς δηλαδή εξηγείται η διασύνδεση της διαφορετικής οπτικής του ίδιου αντικειμένου με την ιδεολογία ενός ατόμου). Το τεύχος δεν είναι δωρεάν διαθέσιμο στο διαδίκτυο, όμως πηγή γι' αυτήν την ανάρτηση αποτέλεσε η περίληψη που δημοσιεύτηκε στον βρετανικό Guardian.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου