Γιατί τα γιγαντιαία πάντα, αυτές οι ασπρόμαυρες αρκούδες που κατά κανόνα ζουν στην Κίνα, είναι τόσο δημοφιλή; Ίσως γιατί θεωρούνται γενικά άκακα με πολύ μικρό αριθμό καταγεγραμμένων επιθέσεων σε ανθρώπους (και πάντα ως άμυνα), ίσως πάλι γιατί μας συγκινεί η άρνησή τους να ζευγαρώσουν και ν' αναπαραχθούν σε συνθήκες αιχμαλωσίας (πλην εξαιρέσεων) ή το γεγονός ότι το είδος τους απειλείται με εξαφάνιση χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αιτία. Για άλλους πάλι, η συμπάθεια για τα ασπρόμαυρα πάντα συνδέεται και με τις αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας και την τρυφερή σειρά κινουμένων σχεδίων "Τάο Τάο". Υπάρχει όμως ένα μυστήριο για τα συγκεκριμένα ζώα: γιατί είναι ασπρόμαυρα;
Επιστήμονες από δύο πανεπιστήμια της Καλιφόρνια (το University of California, Davis και το California State University, Long Beach) ένωσαν τις δυνάμεις τους για να απαντήσουν το βασανιστικό αυτό γρίφο και να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα τα γιγαντιαία πάντα. Η εξήγησή τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Behavioral Ecology.
Οι επιστήμονες εξέτασαν την κάθε περιοχή του σώματος των πάντα ξεχωριστά θεωρώντας ότι ο άσπρος ή μαύρος χρωματισμός ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ανάγκες του συγκεκριμένου θηλαστικού. Επίσης, έλαβαν υπόψη τους μια σειρά από οικολογικές και συμπεριφορικές παραμέτρους, ώστε να δώσουν τις σωστές εξηγήσεις. Πού κατέληξαν:
Τα λευκά μέρη των πάντα (σε σημεία όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, η κοιλιά, οι γλουτοί) τα βοηθούν να κρύβονται στο χιόνι, ενώ τα μαύρα σημεία του σώματος (χέρια και πόδια) χρησιμεύουν ως καμουφλάζ στη σκιά. Ωστόσο, όσον αφορά το κεφάλι, οι εξηγήσεις είναι διαφορετικές και συνδέονται με την επικοινωνία. Τα μαύρα αυτιά ενδεχομένως βοηθούν τα πάντα να προφυλάσσονται από τους θηρευτές τους εκπέμποντας προς αυτούς ένα είδος αγριότητας. Οι δε μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια πιστεύεται ότι βοηθούν τα πάντα να αναγνωρίζονται μεταξύ τους ή να στέλνουν μηνύματα επιθετικότητας στα ανταγωνιστικά πάντα.
Εξάλλου, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τα πάντα δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, όπως οι άλλες αρκούδες, αλλά όλο το χειμώνα περιφέρονται αναζητώντας τροφή. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί ο οργανισμός τους να χωνέψει μεγάλη ποικιλία φυτών, ώστε τρέφονται κατά κύριο λόγο με μπαμπού, που θεωρείται μια φτωχή διατροφή, επομένως δεν αποθηκεύουν αρκετό λίπος, δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη και άρα πρέπει το σώμα τους να είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες του χειμώνα.
πηγές: ScienceDaily και Behavioral Ecology | Oxford Academic
Κι άλλο θέμα για τα γιγαντιαία πάντα στο μπλογκ μου:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου