Σύμφωνα με τη Βίβλο, τα πολύ παλιά χρόνια όλοι οι άνθρωποι μιλούσαν την ίδια γλώσσα. Επειδή όμως η αλαζονεία τους οδήγησε να φτιάξουν έναν πανύψηλο πύργο στην πόλη Βαβέλ με προοπτική να φτάσουν μέχρι τον Θεό ψηλά στον ουρανό, ο Θεός τους τιμώρησε και έσπειρε τη διχόνοια ανάμεσά τους μπερδεύοντας τις γλώσσες τους. Έτσι, σύμφωνα με τη Βίβλο, οι λαοί μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες. Βέβαια, ο άνθρωπος δε θα μπορούσε να προοδεύσει χωρίς την επικοινωνία και έτσι από νωρίς αναζητούσε τρόπους υπέρβασης των γλωσσικών εμποδίων. Ο πιο σέξι τρόπος είναι αναμφίβολα η γλώσσα του σώματος, η οποία είναι κοινή παγκοσμίως, ωστόσο δεν αμβλύνει όλα τα εμπόδια.
Το 1887, ο Πολωνός (εβραϊκής καταγωγής) γιατρός Ludwik Lejzer Zamenhof δημιούργησε μια τεχνητή γλώσσα με σκοπό να βοηθήσει στην καλύτερη επικοινωνία των ανθρώπων, η οποία δυσχεραίνεται από τις γλωσσικές διαφορές, ενώ το 1959 ανακηρύχθηκε από την UNESCO «Μεγάλο Τέκνο της Ανθρωπότητας». Μεγαλωμένος σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον, όπως αυτό της Πολωνίας του 19ου αιώνα, όπου συνυπήρχαν Πολωνοί, Εβραίοι, Ρώσοι και Γερμανοί, ο Zamenhof από νωρίς έδειξε ενδιαφέρον για την κατασκευή μιας απλής, υπερεθνικής γλώσσας βασισμένης στα πρότυπα των ευρωπαϊκών γλωσσών που θα διευκόλυνε την αρμονική συνύπαρξη των λαών. Έτσι κατασκεύασε την Εσπεράντο. Είχαν προηγηθεί και άλλες απόπειρες κατασκευής τεχνητών γλωσσών, όπως η Βολαπιούκ (Volapük) το 1879 από τον Γερμανό ιερέα Johann Martin Schleyer, ενώ ακολούθησαν και άλλες απόπειρες όπως με τη γλώσσα Ίντο στις αρχές του 20ου αιώνα και με την Ιντερλίνγκουα αργότερα.
Η Εσπεράντο όμως παραμένει η πιο πετυχημένη από όλες αυτές τις απόπειρες μέχρι και σήμερα. Δεν είναι διευκρινισμένος ο αριθμός των χρηστών της γλώσσας, ωστόσο ενδεικτικό της απήχησης που έχει είναι ότι η μηχανή αναζήτησης της Google έχει ειδική σελίδα για Εσπεραντιστές, ενώ και η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια της wikipedia έχει πάνω από 154.000 άρθρα γραμμένα στην Εσπεράντο. Επίσης, η Εσπεράντο έχει αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα διδασκαλίας στη Διεθνή ακαδημία Επιστημών που βρίσκεται στο μικροσκοπικό κράτος του Σαν Μαρίνο, ενώ λέγεται ότι ο αμερικάνικος στρατός στα πλαίσια της τακτικής έχει εκδώσει λεξικά γραμμένα στην Εσπεράντο προκειμένου να παραπλανήσει τον εχθρό.
Η Εσπεράντο αποτελείται από 28 γράμματα, όλα του λατινικού αλφαβήτου:
a b c ĉ d e f g ĝ h ĥ i j ĵ k l m n o p r s ŝ t u ŭ v z
Η περισπωμένη σημαίνει ότι το γράμμα προφέρεται πιο παχύ. Υπάρχει ένας βασικός κορμός λέξεων, ο οποίος εμπλουτίζεται με ειδικά προθέματα ή ειδικές καταλήξεις, προκειμένου να μπορεί η γλώσσα να καλύπτει όλο το λεξιλογικό φάσμα αποφεύγοντας το χάος της εκμάθησης άπειρων λέξεων. Αντίστοιχα απλή είναι και η γραμματική της γλώσσας, η οποία αποτελείται από δεκάξι μόλις βασικούς κανόνες. Μερικοί από αυτούς είναι ότι: α) υπάρχει ένα και μοναδικό οριστικό άρθρο, το « la », β) όλα τα ουσιαστικά παίρνουν μία κοινή κατάληξη σε « -o », ενώ υπάρχουν δύο μόνο πτώσεις, ονομαστική και αιτιατική, γ) τα επίθετα παίρνουν την κατάληξη « -a », δ) κάθε λέξη προφέρεται όπως γράφεται και γράφεται όπως προφέρεται, ε) ο τόνος πέφτει πάντα στην προτελευταία συλλαβή, στ) όλα τα ρήματα είναι ομαλά κλπ.
Για όσους ενδιαφέρονται να μετράνε στην Εσπεράντο, να τους ενημερώσουμε ότι οι αριθμοί από το ένα ως το δέκα έχουν ως εξής:
0: nul, 1: unu, 2: du, 3: tri, 4: kvar, 5: kvin, 6: ses, 7: sep, 8: ok, 9: naŭ, 10: dek.
Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για την Εσπεράντο ας ρίξει μια ματιά και στην ιστοσελίδα http://www.esperanto.gr η οποία απευθύνεται σε Έλληνες ή στη σελίδα http://www.esperanto.net για τους αγγλόφωνους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου