Το ρομπότ-ζωγράφος επί τω έργω |
Μπορεί να μην έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη η αχαλίνωτη φαντασία των ανθρώπων που ζούσαν στα μέσα του 20ου αιώνα και οι οποίοι οραματίζονταν ότι η αλλαγή της χιλιετίας θα έβρισκε την ανθρωπότητα να έχει υπερκεραστεί από ανθρωπόμορφα ρομπότ, ωστόσο δε σημαίνει ότι η ρομποτική επιστήμη δεν έχει κάνει θαύματα. Ένα από τα τελευταία επιτεύγματα είναι το ρομπότ-ζωγράφος, το οποίο παρουσιάστηκε αυτές τις μέρες από το γερμανικό ινστιτούτο Fraunhofer στην παγκόσμια εμπορική έκθεση τεχνολογίας CeBIT, που πραγματοποιήθηκε στο Ανόβερο από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου.
Για να είμαστε πιο ακριβείς, το ρομπότ αυτό δε ζωγραφίζει πίνακες, αλλά σχεδιάζει ανθρώπινα σκίτσα κατά το πρότυπο των πλανόδιων ζωγράφων, που συναντάει κανείς σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η λειτουργία του είναι απλή. Το ρομπότ βγάζει ασπρόμαυρες φωτογραφίες του προσώπου που πρόκειται να σχεδιάσει και στη συνέχεια ο εγκέφαλος του υπολογιστή υπολογίζει τις αντιθέσεις και το περίγραμμα του προσώπου και σκιτσάρει αυτό που «βλέπει». Όλο αυτό δε σε τρία μόνο λεπτά, εκτός κι αν προγραμματιστεί ειδικά ώστε να ανταποκρίνεται στους πιο αργούς ρυθμούς των κανονικών πλανόδιων σκιτσογράφων, όπως έκαναν και οι υπεύθυνοι της κατασκευάστριας εταιρίας στην έκθεση του Ανόβερο. Όσο δε λιγότερες ρυτίδες έχετε, τόσο πιο εύκολη υπόθεση είναι το σκιτσάρισμα για το ρομποτάκι.
Επειδή όμως από ένα ρομποτικό μηχάνημα μπορεί να μη λείπει η τεχνική δεξιότητα, λείπει όμως το συναίσθημα, μην περιμένετε να αφαιρέσει τις όποιες ατέλειες ή να εξωραΐσει την εικόνα σας. Αντιθέτως, το σκίτσο που θα δημιουργηθεί θα είναι απόλυτα ειλικρινές και θα αποτυπώνει την πραγματική εικόνα του προσώπου σας, όπως π.χ. όλες - μα όλες - τις ρυτίδες. Άλλωστε, δεν ήταν λίγοι οι επισκέπτες της έκθεσης, οι οποίοι δέχτηκαν μεν να τους ζωγραφίσει το ρομπότ ένα σκίτσο τους, αλλά στη συνέχεια έφυγαν απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα. Από την άλλη, το κόστος είναι πανάκριβο, αφού το "ρομπότ-ζωγράφος" (οι κατασκευαστές του οποίου ακόμα δε σκέφτηκαν να του δώσουν κάποιο ελκυστικό όνομα, κίνηση πλήρως αντιεμπορική) κοστίζει 40.000 ευρώ. Χμ... θα έκανα λάθος αν τολμούσα την πρόβλεψη ότι το συγκεκριμένο ρομπότ δε θα έχει επιτυχία στην πράξη;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου