Οι ανεμόμυλοι αποτελούν σήμα κατατεθέν της Ολλανδίας. |
Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει οι χειρότεροι εφιάλτες μας μαζί με τους Γερμανούς. Μα ποιοι είναι επιτέλους αυτοί οι Ολλανδοί; Έχω 11 ράμματα για τη γούνας τους. Οκ, δεν είναι και τα έντεκα αρνητικά, αλλά πρόκειται για 11 πληροφορίες που είμαι σίγουρος ότι δε γνωρίζατε γι' αυτούς και ίσως θα θέλατε να μάθετε.
1. Οι περισσότεροι Ολλανδοί μαθητές ενδιαφέρονται απλά να περάσουν τη βάση στις εξετάσεις, που είναι το 6, ενώ αδιαφορούν για τους μεγάλους βαθμούς. Αυτή η τάση μάλιστα ονομάζεται στα ολλανδικά zesjescultuur, δηλαδή "κουλτούρα του έξι". Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που διενεργήθηκε το 2009,μόλις το 34% των Ολλανδών μαθητών δήλωσε ότι κυνηγάει υψηλές βαθμολογικές επιδόσεις έναντι 59% που ήταν ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος.
2. Ο εθνικός ύμνος της χώρας θεωρείται ως ο παλιότερος στον κόσμο (ή για να είμαστε πιο ακριβείς ο παλαιότερα μελοποιημένος). Ονομάζεται "Χετ Βιλχέλμους" και αναφέρεται στο Γουλιέλμο της Οράγγης, ο οποίος ήταν ο ηγέτης της ολλανδικής επανάστασης κατά των Ισπανών κατακτητών, που κράτησε ογδόντα ολόκληρα χρόνια. Γράφτηκε το 1574 βασισμένος στη μελωδία ενός τραγουδιού του γαλλικού στρατού. Αρχικά αποτελούσε τον ύμνο του Οίκου της Οράγγης μέχρι το 1813, οπότε τέθηκε στο περιθώριο με την ίδρυση του σύγχρονου βασιλείου της Ολλανδίας. Ωστόσο, καθιερώθηκε και πάλι ως εθνικός ύμνος του ολλανδικού κράτους μόλις το 1932.
3. Αν νομίζετε ότι οι Έλληνες βουλευτές είναι οι πιο προνομιούχοι στην Ευρώπη, κάνετε μεγάλο λάθος. Στην Ολλανδία, οι υπουργοί, οι βουλευτές, ακόμα και αξιωματούχοι από την τοπική αυτοδιοίκηση που δεν έχουν δουλειά παίρνουν έξτρα οικονομικές απολαβές ως ενίσχυση. Για παράδειγμα, τον πρώτο χρόνο "ανεργίας" ένας Ολλανδός βουλευτής αμοίβεται με 86.000 € μισθό συν 80% ως επίδομα, ενώ από τον δεύτερο χρόνο και μετά μέχρι να συμπληρωθούν έξι χρόνια, το ποσοστό του εξτρά επιδόματος πέφτει στο 70% της αμοιβής.
4. Κάθε χρόνο στα τέλη Μαΐου, λίγο πριν φύγουν δηλαδή για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, οι Ολλανδοί εργαζόμενοι παίρνουν το "επίδομα διακοπών" που αντιστοιχεί στο 8% του συνολικού, ετήσιου μισθού τους. Και μετά τους φταίνε οι δικές μας μισθολογικές πολιτικές...
5. Οι αναποφάσιστοι Ολλανδοί ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να προστρέξουν σε ειδικό βοήθημα για να επιλέξουν το κόμμα που θα ψηφίσουν στην κάλπη. Ονομάζεται stemwijzer αποτελεί πρωτοβουλία του Instituut Publiek en Politiek και πρωτοεμφανίστηκε το 1989 σε μορφή βιβλίου, ενώ από το 2006 υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή. Το πρόγραμμα απευθύνει στον αναποφάσιστο ψηφοφόρο 30 ερωτήσεις σχετικά με τις απόψεις του για μια σειρά από "καυτά θέματα", όπως αν συμφωνεί με την ανέγερση μουσουλμανικού τζαμιού. Εκείνος απαντάει "συμφωνώ" ή "διαφωνώ" και στο τέλος το πρόγραμμα του προτείνει το κόμμα που θα μπορούσε να ψηφίσει.
6. Η γραφειοκρατία δεν αποτελεί μονάχα ελληνικό φαινόμενο, αλλά ζει και βασιλεύει και στην Ολλανδία. Οι Ολλανδοί μάλιστα την αποκαλούν και "μωβ κροκόδειλο" (Paarse krokodil), ονομασία που επικράτησε ύστερα από μια τηλεοπτική διαφήμιση ασφαλιστικής εταιρίας του 2005. Σε αυτήν, μια μητέρα ζητάει από τη γραμματεία ενός δημόσιου κολυμβητηρίου ένα φουσκωτό, μωβ κροκόδειλο, τον οποίο είχε ξεχάσει η κόρη της στην πισίνα, μόνο που χρειάζεται προηγουμένως να συμπληρώσει ειδικό έγγραφο και από τις δύο πλευρές και να το καταθέσει το επόμενο πρωί μεταξύ 9 και 10, παρότι φαινόταν καθαρά ότι ο κροκόδειλος βρισκόταν μόλις δυο βήματα από τη γραμματεία.
7. Ένα δημοφιλές ολλανδικό άθλημα, άγνωστο στη χώρα μας, είναι το Κόρφμπολ (Korfbal), το οποίο επινοήθηκε από τον Ολλανδό Nico Broekhuysen το 1902 και το οποίο αποτελεί μια πολύ ελεύθερη παραλλαγή του μπάσκετ. Σε κάθε παιχνίδι παίζουν δύο ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από τέσσερις άντρες και τέσσερις γυναίκες η κάθε μία. Ωστόσο, οι παίκτες μπορούν μαρκάρουν μόνο όσους παίκτες της αντίπαλης ομάδας ανήκουν στο ίδιο φύλο.
8. Κανένας δεν μπορεί να παίξει γκολφ στην Ολλανδία, αν προηγουμένως δεν έχει δίπλωμα που να αποδεικνύει την αγωνιστική του επάρκεια στο άθλημα, το λεγόμενο "Golf Vaardigheids Bewijs" ή GVB. Το δίπλωμα αποκτάται ύστερα από γραπτές εξετάσεις για τους κανόνες του γκολφ, αλλά και μετά από πρακτική εξέταση, ένα παιχνίδι με τέσσερις τρύπες.
9. Η περιοχή με τα "κόκκινα φωτάκια" στο Άμστερνταμ, ονομάζεται De Wallen και έχει έκταση 6.500 τετραγωνικών μέτρων. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι τα "σπίτια" της περιοχής συνεχίζουν μια παράδοση που πρωτοξεκίνησε σε αυτήν τη συνοικία από τον 14ο αιώνα.
10. Οι Ολλανδοί μάλλον ζήλεψαν το "χρυσό λιοντάρι" του φεστιβάλ της Βενετίας και τη "χρυσή άρκτο" του φεστιβάλ του Βερολίνο κι έτσι έδωσαν την ονομασία "Χρυσό Μοσχάρι" (Gouden Kalf) στο βραβείο του Ολλανδικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Ουτρέχτη από το 1981. Ο λόγος είναι μάλλον τα πολλά μοσχάρια που υπάρχουν στην ολλανδική ύπαιθρο.
11. Όταν ένας Ολλανδός άνδρας κλείνει τα πενήντα, αποκτά το ψευδώνυμο "Αβράαμ" και αντίστοιχα η γυναίκα αποκαλείται "Σάρα". Προφανώς για τους Ολλανδούς θεωρείται εξαιρετικό επίτευγμα να είναι κάποιος πενηντάρης ακόμα ζωντανός, κατάλοιπο προφανώς από παλαιότερους αιώνες, όταν το προσδόκιμο ζωής ήταν πολύ χαμηλότερο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να διοργανώσουν ακόμα και στο γραφείο ειδική εορταστική εκδήλωση, για να γιορτάσουν το χαρμόσυνο αυτό γεγονός. Γιούπι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου