Ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα. |
Αν η Ολλανδία θεωρείτο μέχρι πριν λίγα χρόνια κάτι σαν τον παράδεισο των χασισομανών, μια άλλη χώρα έρχεται να της κλέψει αυτόν τον τίτλο και πιο συγκεκριμένα, η Ουρουγουάη. Δεν είναι μόνο η αυστηροποίηση της ολλανδικής νομοθεσίας, καθώς πλέον απαγορεύεται στους τουρίστες η πρόσβαση στα ειδικά καφέ που πωλούν μαλακά ναρκωτικά. Ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, γνωστός και με το παρατσούκλι "Ελ Πέπε", εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα O Globo της Βραζιλίας, την πρόθεσή του να καταστήσει τη χώρα του, την πρώτη χώρα στον κόσμο που θα παράγει και θα πουλά χασίς νόμιμα.
Ήδη η κατανάλωση μαριχουάνας είναι νόμιμη στην Ουρουγουάη. Αυτό όμως που έχει υπόψιν του ο Ουρουγουανός πρόεδρος για το μέλλον είναι πραγματικά πρωτοφανές και μάλλον αμφιλεγόμενο. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εγκλημάτων που συνδέονται με διακίνηση ναρκωτικών στη μικρή αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής, ο Μουχίκα προτείνει να θέσει υπό την κρατική φροντίδα το εμπόριο και τη διακίνηση των ναρκωτικών στη χώρα, ώστε να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα. "Το κάνουμε αυτό για τους νέους ανθρώπους, επειδή η παραδοσιακή προσέγγιση δεν έφερε αποτελέσματα. Οι άνθρωποι δε θα μπορούν να αγοράζουν οποιαδήποτε ποσότητα σε οποιοδήποτε μαγαζί. Το κράτος θα ελέγχει την ποιότητα, την ποσότητα, τις τιμές και οι καταναλωτές θα πρέπει να το δηλώνουν", όπως διευκρινίζει ο Ουρουγουανός πρόεδρος στην εφημερίδα. Εάν κάποιος υπερβεί τα νόμιμα όρια κατανάλωσης μαριχουάνας, όπως θα έχουν οριστεί από το Κοινοβούλιο της χώρας με ειδική διάταξη, θα εισάγονται υποχρεωτικά σε κέντρα απεξάρτησης, τα οποία θα χρηματοδοτούνται από τα κέρδη που θα προκύπτουν από τη νόμιμη πώληση των μαλακών ναρκωτικών. Εννοείται βέβαια, ότι εφόσον η καλλιέργεια, παραγωγή και διακίνηση μαριχουάνας θα περάσει υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους, θα απαγορευτεί η όποια δυνατότητα καλλιέργειας για ατομική χρήση.
Μέχρι στιγμής το νομοσχέδιο δεν έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της χώρας, αν και δε φαντάζομαι να συναντήσει κάποια δυσκολία στην ψήφισή του, από τη στιγμή που αποτελεί κυβερνητική πρόταση. Μόλις αυτό πραγματοποιηθεί, η Ουρουγουάη θα καταστεί η πρώτη χώρα στον κόσμο, η κυβέρνηση της οποίας θα πουλά απευθείας μαριχουάνα στους πολίτες της. Αυτό θα πει κρατικοποίηση όλων των τομέων μιας εθνικής οικονομίας. Εν τω μεταξύ, συζητήσεις προκαλεί στη χώρα η παραδοχή του υπουργού Εσωτερικών, Αλμπέρτο Μπρέτσια, σε συνέντευξή του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι κατά το παρελθόν έκανε χρήση μαριχουάνας διευκρινίζοντας πάντως ότι το έκανε μόλις μία φορά για δοκιμή. Αν και χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εμπειρία "απολαυστική", υποστηρίζει ότι δεν την επανέλαβε εκτιμώντας ότι "μία φορά είναι αρκετή".
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ χασίς ή οποιοδήποτε από τα επονομαζόμενα και ως "μαλακά ναρκωτικά", ούτε είχα και ποτέ την περιέργεια να το κάνω, όμως δεν μπορώ να αφορίσω εξ αρχής την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Ουρουγουάης. Άλλωστε, όλες οι πολιτικές που έχουμε δει να εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, ακόμη και οι πιο αυστηρές, δεν έχουν λύσει το πρόβλημα. Στο κάτω κάτω, το ζήτημα των ναρκωτικών είναι πολύ πιο σύνθετο από έναν απλό αφορισμό τους ότι πρόκειται για "κάτι κακό", και το βασικότερο είναι η αντιμετώπιση της παραοικονομίας, του "μαύρου χρήματος" που βγάζουν ορισμένοι ανεγκέφαλοι που πλουτίζουν σε βάρος των ζωών των άλλων ανθρώπων. Εδώ θα είμαστε, θα δούμε το πείραμα της Ουρουγουάης, που κατ' αρχήν παρουσιάζει ενδιαφέρον, και θα το κρίνουμε.
Η απαγόρευση πρόσβασης στα coffeeshops είναι προς το παρόν μια σκέψη της Ολλανδικής κυβέρνησης. Τίποτα δεν έχει αλλάξει ακόμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα την εντύπωση ότι ισχύει από το Μάιο. Σίγουρα πάντως υπάρχει απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου (όπως και του ευρωπαϊκού δικαστηρίου) που κρίνει νόμιμη την απαγόρευση εισόδου των τουριστών στα καφέ, όπου πωλείται μαριχουάνα.
Διαγραφή