Σήμερα είναι Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Πλειάδα σημαντικών προσωπικοτήτων απ' όλον τον κόσμο γεννήθηκαν σαν σήμερα, όπως ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Μολιέρος (1622-1763), ο Έλληνας κληρικός και διαφωτιστής Θεόκλητος Φαρμακίδης (1784-1860), ο πρώτος Έλληνας ηθοποιός με διεθνή καριέρα Αριστείδης Δαμαλάς (1855-1889, γνωστός και ως Jacques Damala, σύζυγος της διάσημης Γαλλίδας ηθοποιού Σάρα Μπερνάρ), ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ (1918-1970), ο Έλληνας εφοπλιστής Αριστοτέλης Ωνάσης (1906-1075), αλλά και ο Αμερικανός ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των εγχρώμων συμπατριωτών του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (19229-1968). Μπορείτε να διαβάσετε εκτενή αποσπάσματα από την ιστορική ομιλία του στις 28 Αυγούστου 1963 κάνοντας κλικ εδώ.
Όσον αφορά γνωστές προσωπικότητες που βρίσκονται εν ζωή και έχουν σήμερα γενέθλια, θα μπορούσαμε ν' αναφέρουμε τον πρώην πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς (γενν. το 1958), τον ηθοποιό Πάνο Μιχαλόπουλο, ο οποίος κλείνει τα 64, αλλά και τον κουβανικής καταγωγής dj Pitbull, ο οποίος γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1981.
Επίσης, γενέθλια έχει και η Wikipedia, η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο στις 15 Ιανουαρίου 2001.
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Μαλάουι γιορτάζεται η μνήμη του σημαντικότερου εθνικού ήρωα της αφρικανικής χώρας, του John Chilembwe (1871-1915), το πρόσωπο του οποίου κοσμεί τα χαρτονομίσματα του Μαλάουι. Αν και μεγαλωμένος με χριστιανικές αρχές - ο ίδιος άλλωστε ήταν πάστορας - και με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Chilembwe οργάνωσε την πρώτη επανάσταση κατά των Βρετανών αποικιοκρατών τον Ιανουάριο του 1915. Οι αιτίες ήταν πολλές: από το λιμό, που μάστιζε την περιοχή, μέχρι τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής των κατοίκων. Αφορμή, πάντως, αποτέλεσε η απόφαση των Βρετανών να στρατολογήσουν τους κατοίκους από την περιοχή της Νυασαλάνδης, όπως ονομαζόταν τότε το σημερινό Μαλάουι, μετά το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εξέγερση δεν κράτησε περισσότερες από 10 ημέρες και κατέληξε στη σύλληψη και στο θάνατο του Chilembwe στις 3 Φεβρουαρίου 1915, ωστόσο μετατράπηκε σε σύμβολο των λαών της περιοχής.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 15 Ιανουαρίου 1945, τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή που είχε επιτευχθεί λίγες ημέρες νωρίτερα (στις 11 Ιανουαρίου) μεταξύ του ΕΑΜ και των βρετανικών δυνάμεων, που βρίσκονταν στην Ελλάδα υπό το στρατηγό Σκόμπυ. Οι εκκρεμότητες εξακολουθούσαν να είναι πολλές, ενώ η Ελλάδα είχε χωριστεί προσωρινά σε δύο ζώνες, όπως φαίνεται και από τον παρακάτω χάρτη, που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ την επομένη.
Στις 15 Ιανουαρίου 1950, πραγματοποιήθηκε άτυπο δημοψήφισμα μεταξύ των ελληνικής καταγωγής κατοίκων της Κύπρου με ερώτημα την ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Αν και το δημοψήφισμα επρόκειτο να διαρκέσει μια ολόκληρη εβδομάδα, ήδη από την πρώτη μέρα προσήλθε το 90% των 250.000 Ελλήνων της Κύπρου. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 9 το πρωί και οι εκλογείς είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο ψηφοδέλτια: "Αξιούμεν την ένωσιν της Κύπρου μετά της Ελλάδος" και "Δεν επιθυμώ την ένωσιν της Κύπρου μετά της Ελλάδος".
Στις 15 Ιανουαρίου 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου, που νοσηλευόταν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας από τις 20.11.1995, παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της χώρας. Η επιστολή παραίτησης απευθυνόταν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και σηματοδοτούσε την έναρξη των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα διαδικασιών διαδοχής. Το πλήρες κείμενο της παραίτησης είχε ως εξής:
"Αγαπητοί σύντροφοι,
Πρώτη ευθύνη όλων μας είναι η αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας για την υλοποίηση του προγράμματος μας, σύμφωνα με την εντολή του ελληνικού λαού. Είναι, ταυτόχρονα, ευθύνη όλων μας η διασφάλιση της ενότητας και της προοπτικής του μεγάλου Κινήματος μας.
Ενημερώθηκα τις τελευταίες ημέρες αναλυτικά από τους γιατρούς για τα προβλήματα της υγείας μου και τις εκτιμήσεις τους ως προς το χρόνο που θα απαιτηθεί για την ανάρρωση μου.
Είναι προφανές ότι η δική μου αδυναμία αυτής της περιόδου δεν πρέπει να γίνει τροχοπέδη για τη χώρα, την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Έβαλα και βάλαμε πάντα πάνω απ' όλα τα συμφέροντα του τόπου και του λαού. Αυτό είναι και τώρα το καθήκον μας.
Είναι ώρα αποφάσεων. Και στις αποφάσεις αυτές καλούνται να προχωρήσουν τώρα τα όργανα του Κινήματος, καθένα σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του.
Η Κ.Ε. θα προσδιορίσει το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της συντεταγμένης μας πορείας ως το Συνέδριο, που θα εγγυάται το μέλλον ενός ενιαίου και δυνατού ΠΑΣΟΚ. Η Κ.Ο. θα προχωρήσει αμέσως στην εκλογή πρωθυπουργού, γιατί τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν και όσα έχουμε μέχρι σήμερα πετύχει, δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο.
Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστεύω ότι μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Όχι μόνο γιατί αυτή είναι η δική μου απαίτηση ως ιδρυτή και προέδρου του Κινήματος, αλλά γιατί αυτό είναι και η απαίτηση της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που μας στηρίζει.
ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου