Υπάρχουν σημάδια που να προεξοφλούν το τέλος ενός γάμου; Η απάντηση προφανώς και είναι καταφατική, μόνο που τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι τα εντοπίζουν με κάποια χρονοκαθυστέρηση, αφού προηγουμένως έχουν πέσει οι τίτλοι του τέλους. Είναι κάτι αντίστοιχο με την "Έκτη αίσθηση", όταν είδες για πρώτη φορά την ταινία στον κινηματογράφο, κατάλαβες ότι το παιδάκι έβλεπε νεκρούς ανθρώπους, αλλά συνειδητοποίησες ότι ένας από τους νεκρούς ήταν και ο Μπρους Γουίλις, αφού προηγουμένως το συζήτησες με δυο-τρεις φίλους.
Βέβαια, στην ζωή τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα σε σχέση με την αποκωδικοποίηση μιας ταινίας ενός σκηνοθέτη που αγαπάει τα αινιγματικά φινάλε. Ωστόσο, μια ομάδα ψυχολόγων με επικεφαλής τον διακεκριμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Τζον Γκότμαν, ερεύνησε επισταμένως το ζήτημα του γάμου σε βάθος εικοσαετίας και κατέληξαν σε ορισμένα συμπεράσματα.
Συγκεκριμένα, πριν είκοσι χρόνια οι ερευνητές ηχογράφησαν συνομιλίες τους με 80 ζευγάρια, τα οποία αντιμετώπιζαν τότε κάποια πρόσφατη διαμάχη. Επρόκειτο για δεκαπεντάλεπτες ηχογραφήσεις, τις οποίες οι ψυχολόγοι αποκωδικοποίησαν σε σχέση με τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές των συζύγων. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, οι ψυχολόγοι αναζήτησαν τι απέγιναν εκείνα τα ζευγάρια, πόσα δηλαδή από αυτά είχαν χωρίσει και πόσα συνέχισαν τον έγγαμο βίο τους.
Σύμφωνα με το Scientific American, βάσει των συγκριτικών στοιχείων, οι ερευνητές κατέληξαν σε 4 ενδείξεις, που προμηνύουν το unhappy end ενός γάμου με ποσοστό ακριβείας 93%. Οι 4 αυτές ενδείξεις είναι οι εξής:
1. Περιφρόνηση.
Τα ζευγάρια που τελικά φτάνουν στο διαζύγιο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκφράσουν περιφρόνηση κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας σε σχέση με τα υπόλοιπα ζευγάρια. Πώς αποκωδικοποιείται η περιφρόνηση στην πράξη; Όταν για παράδειγμα μιλάς στον σύντροφο σου με θυμό και αηδία ταυτόχρονα, σαν να είναι κατώτερος.
2. Επικριτικότητα.
Όταν μέσα στο ζευγάρι ο ένας αρχίζει να επικρίνει τον άλλο και δεν περιορίζεται απλά σε μια συμπεριφορά του, αλλά του επιτίθεται σε σχέση με τη γενικότερη προσωπικότητα, τότε τα καμπανάκια του διαζυγίου αρχίζουν να ακούγονται όλο και πιο πολύ.
3. Αμυντικότητα.
Όταν, δηλαδή, ο ένας αρχίζει να παίζει το θύμα και να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του σε μια διαμάχη με το/τη σύζυγο του και περιορίζεται απλά να αποδείξει ότι ο άλλος(ή η άλλη) έχει "περισσότερο άδικο".
4. Κωλυσιεργία.
Όταν και οι δύο είτε ο ένας από τους δύο συζύγους προσπαθεί συστηματικά ν' αποφύγει τη λεκτική διαμάχη με τον άλλο, συνήθως παρουσιάζοντας παράλληλα σωματικά συμπτώματα όπως εφίδρωση ή αυξημένη καρδιακή πίεση, στην πραγματικότητα δεν αναβάλλει το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών, αλλά φέρνει ένα βήμα πιο κοντά το διαζύγιο.
Τι προτείνουν ο Τζον Γκότμαν και οι συνεργάτες του;
- Μην επικρίνετε προσωπικά το σύντροφο σας, αλλά προσπαθήστε να του εξηγήσετε τι είναι αυτό που σας ενοχλεί
- Μην αναλαμβάνετε αμυντικό ρόλο σε μια λεκτική σύγκρουση, αλλά αναλάβετε την ευθύνη σας.
- Δημιουργήστε μια "κουλτούρα εκτίμησης", όπου δεν θα περιφρονείτε, αλλά θα σέβεστε ο ένας τον άλλο.
- Όταν μια συζήτηση σας αναστατώνει, μην καταφεύγετε στη λύση της κωλυσιεργίας, αλλά προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Πάρτε βαθιές αναπνοές, ηρεμήστε και συζητήστε το πρόβλημα.
Σχετικά θέματα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου