Προσπαθήστε να θυμηθείτε κάποια ανάμνηση από την εποχή που ήσασταν 2 ή 3 ετών. Φυσικά, δεν θυμάστε τίποτα. Και, ok, τόσα χρόνια έχουν περάσει, από πού κι ως πού να θυμόμαστε ρε φίλε; ίσως αναρωτηθεί κάποιος. Βέβαια, αυτό δεν είναι ικανοποιητική εξήγηση του γιατί οι περισσότερες αναμνήσεις μας ξεκινούν από την ηλικία των 3-5 ετών και όχι νωρίτερα. Εξάλλου, ακόμη κι ένα παιδί 5 ετών να ρωτήσετε, το πιο πιθανό είναι ότι θα έχει ξεχάσει συμβάντα που μέχρι πριν λίγους μήνες τα θυμόταν με κάθε λεπτομέρεια, όμως τώρα έχουν χαθεί για πάντα. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;
Πριν λίγες μέρες, στο ετήσιο συνέδριο του Καναδικού Οργανισμού Νευροεπιστημόνων ανακοινώθηκαν τα συμπεράσματα μιας έρευνας, που επιχείρησε να διερευνήσει και να εξηγήσει τα αίτια της "παιδικής αμνησίας". Σύμφωνα με τον δρ. Έρικ Κάντελ, καθηγητή και διευθυντή του Kavli Institute for Brain Science του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, το μυστικό βρίσκεται στον ιππόκαμπο του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο οποίος "ωριμάζει αργά και πιθανόν δεν φτάνει σε ικανή ωριμότητα μέχρι την ηλικία των 3 ή 4 ετών".
Ως συνέπεια, "ενώ τα παιδιά 2-3 ετών μπορούν να θυμηθούν πράγματα για μικρό χρονικό διάστημα" αυτές οι αναμνήσεις στη συνέχεια χάνονται, επειδή "για τη μακροχρόνια αποθήκευση τους απαιτείται ο ιππόκαμπος". Καθώς ο ιππόκαμπος αναπτύσσεται, εμφανίζεται κι ένας μεγάλος αριθμός νέων νευρώνων με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να "ξεχνά" πού αποθήκευσε παλαιότερες αναμνήσεις, κατά τη διαδικασία της ανοικοδόμησης του. Όταν αργότερα η κατάσταση αρχίζει να ηρεμεί στο εσωτερικό του ανθρώπινου εγκεφάλου, αυτός μπορεί να διατηρεί καλύτερα τις όποιες αναμνήσεις έχουμε κι έτσι, όσο μεγαλώνουμε τόσο βελτιώνεται η μακροχρόνια μνήμη μας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πολ Φράνκλαντ του Νοσοκομείου Αρρώστων Παιδιών του Τορόντο, κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μετά από τη διενέργεια πειραμάτων σε ποντίκια. Μείωσαν την ταχύτητα ανάπτυξης νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο σε μωρά ποντίκια και διαπίστωσαν ότι εμφάνιζαν βελτιωμένη μακροχρόνια μνήμη. Η επιστημονική κοινότητα δέχτηκε με θετική διάθεση τα συμπεράσματα αυτά, ενώ οι ερευνητές προτίθενται να επιχειρήσουν να επαληθεύσουν το πόρισμα τους με έρευνα σε παιδιά που ακολουθούν ειδική φαρμακευτική αγωγή, συνέπεια της οποίας είναι ο περιορισμός της παραγωγής νέων νευρώνων στον εγκέφαλο τους.
Πηγή: Nbcnews
Σχετικά θέματα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου