Στην Ελλάδα, κάδους ανακύκλωσης έχουμε. Ίσως να μην είναι τόσοι πολλοί, όσοι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να διανύει κανείς.. χιλιόμετρα για να τους εντοπίσει, όμως τουλάχιστον υπάρχουν. Τους χρησιμοποιούμε, όμως, αρκετοί και, το ακόμη πιο σημαντικό, τους χρησιμοποιούμε σωστά ή τους αντιμετωπίζουμε απλά ως κάδους σκουπιδιών πάσης φύσεως; Η δημιουργία συνείδησης ανακύκλωσης στους πολίτες δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτείται η λήψη ευφάνταστων πρωτοβουλιών. Στην Κίνα, ίσως να έχουν την απάντηση.
Ένα από τα πολλά τρεντ της εποχής - ειδικά στις ασιατικές χώρες - είναι οι αυτόματοι πωλητές. Ο πολίτης ρίχνει κέρματα και το κουτί φτιάχνει καφέδες, τον προμηθεύει σάντουιτς ή οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Οι Κινέζοι υιοθέτησαν ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε Ιαπωνία και Βραζιλία εδώ και αρκετά χρόνια. Πρόκειται για έναν αντίστροφο αυτόματο πωλητή, που δεν "τρώει", αλλά χαρίζει κέρματα στους πολίτες, υπό έναν όρο: να ρίξουν κάποιο μπουκάλι που είναι για ανακύκλωση.
Οι πρώτες μηχανές ανακύκλωσης τοποθετήθηκαν σε υπόγειους σταθμούς και αεροδρόμια τον Αύγουστο του 2013 και μέσα σε τρεις μήνες έχουν συγκεντρωθεί 20.000 μπουκάλια, τα οποία θα ανακυκλωθούν. Το επόμενο διάστημα οι μηχανές θα επεκταθούν και στα δημοτικά σχολεία του Πεκίνου, ώστε να συμβάλλουν στη δημιουργία ανακυκλωτικής κουλτούρας στους πολίτες του αύριο, που δεν είναι άλλοι από τα μικρά παιδιά, ενώ δεν αποκλείεται στο απώτερο μέλλον να τοποθετηθούν παρόμοιες μηχανές και σε πανεπιστήμια, εμπορικά κέντρα και δημόσια κτίρια.
Έξυπνη ιδέα και - επιτέλους - ένα μηχάνημα, που δεν μπορεί να το κατηγορήσει κανείς ότι μας αδειάζει τις τσέπες! Γιατί να μην έρθει και στην Ελλάδα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου