26 Μαρτίου 2014

"Κόκκινο φως" για το ελαιόλαδα από τη Βρετανία - Η Ιταλία έτοιμη για πρωτοβουλίες μόλις αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία. Η Ελλάδα;

biologikaorganikaproionta.com

Τι είναι η Ελλάδα μας πέρα από τη θάλασσα, τα όμορφα τοπία και τα αρχαία μνημεία της; Τα προϊόντα της μάνας γης, που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής, η αξία της οποίας αναγνωρίζεται (σχεδόν) σ' όλον τον κόσμο. Ένα τέτοιο προϊόν είναι και το ελαιόλαδο, το οποίο μπορεί να θεωρείται ως ο θρεπτικότερος τύπος λαδιού, όμως δέχεται βρετανική επίθεση με την κατηγορία ως εξαιρετικά λιπαρό. Στον αγώνα για την αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με το ελαιόλαδο πρωτοστατούν δύο άλλες μεσογειακές χώρες, η Ισπανία και κυρίως η Ιταλία, με εκπροσώπους της ιταλικής κυβέρνησης να δηλώνουν αποφασισμένοι να θέσουν το θέμα στα πλαίσια της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκινάει την 1η Ιουλίου, δηλαδή μόλις τελειώσει τον κύκλο της η ελληνική προεδρία. Και η Ελλάδα τι κάνει; 

Κατ' αρχήν, ποιο είναι το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί. Στη Βρετανία, τα τρόφιμα αξιολογούνται σε σχέση με την περιεκτικότητά τους σε λίπη, αλάτι και ζάχαρη και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αποτυπώνεται με τρία χρώματα: κόκκινο, πορτοκαλί και πράσινο, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας. Μάλιστα, επειδή τα χρώματα, που χρησιμοποιούνται σ' αυτή τη διαδικασία, είναι αυτά των φαναριών, το σύστημα αξιολόγησης ονομάζεται "traffic light". 
Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, τόσο το ελαιόλαδο όσο και σειρά άλλων μεσογειακών προϊόντων, όπως το τυρί, το ζαμπόν κλπ. παίρνουν κόκκινο χρώμα, δηλαδή απαγορευτικό, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη. Η βρετανική κυβέρνηση υπερασπίζεται τη μεθοδολογία ως απολύτως συμβατή με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Προστασίας Καταναλωτών (BEUC) επιδιώκει την επέκταση του βρετανικού συστήματος και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ελαιόλαδο θα αποτελεί "απαγορευμένο" ή έστω απαγορευτικό για τους καταναλωτές, με βάση στοιχεία τελείως επιφανειακά, που παραγνωρίζουν σειρά επιστημονικών ερευνών που αναδεικνύουν τη διατροφική του αξία - όπως και γενικότερα της μεσογειακής διατροφής. Όπως εύστοχα επισήμανε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των Ιταλών παραγωγών στις Βρυξέλλες, Πάολο Πατρούνο, αυτή η αξιολόγηση είναι "απλουστευτική και παραπλανητική για τους καταναλωτές", αφού δεν λαμβάνει υπόψη ότι στη μεσογειακή διατροφή τα προϊόντα αυτά λειτουργούν αντισταθμιστικά σε σχέση με άλλες τροφές, που περιέχουν ελάχιστα λιπαρά. 
Με άλλα λόγια, το σημαντικό δεν είναι ν' αξιολογούνται οι τροφές ως "καλές" και "κακές" ξεχωριστά, μία προς μία, αλλά το πώς αυτές συνδυάζονται μεταξύ τους σ' ένα γεύμα. Καμία τροφή δεν είναι από μόνη της "καλή" ή "κακή", αλλά όλα εναπόκεινται στους συνδυασμούς που επιλέγουμε, όπως διδάσκει η μεσογειακή δίαιτα. Εν τω μεταξύ, οι μεσογειακές χώρες αντιδρούν, όμως πιο πολύ φαίνεται ότι έχουν ενεργοποιηθεί για το ζήτημα αυτό η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. 
Μάλιστα, ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, Μαουρίτζιο Μαρτίνα, έχει ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να συμπεριλάβει το ζήτημα στην ατζέντα της ιταλικής προεδρίας, που θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου - αμέσως μετά την ελληνική. Εξάλλου, τον τελευταίο καιρό έχει αναληφθεί πρωτοβουλία για θέσπιση επιπλέον περιορισμών στις οργανικές τροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η Ελλάδα ανησυχεί για το ζήτημα αυτό, ως μεσογειακή χώρα και μάλιστα με εξαιρετική παραγωγή ελαιολάδου. Ή μήπως είναι ασήμαντη η δυσφήμηση που υφίστανται τόσο το ελαιόλαδο όσο και σειρά άλλων μεσογειακών προϊόντων; 

πηγή: thelocal.it

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου