Θα έρθει άραγε η στιγμή, όπου οι άνθρωποι μπορεί να μην καταφέρουμε να μετακομίσουμε στον Άρη λόγω έλλειψης φιλικής ατμόσφαιρας, αλλά θα τρεφόμαστε με λαχανικά από τον κόκκινο πλανήτη; Μα, πώς είναι δυνατόν να πάρουμε λαχανικά από έναν πλανήτη χωρίς οξυγόνο, θ' αναρωτηθεί κανείς. Έχει ο Άρης λαχανόκηπους; Όχι, βέβαια... απλά Γερμανοί επιστήμονες πειραματίζονται σε τεχνικές καλλιέργειας λαχανικών σε διαστημικές συνθήκες.
Όπως γράφει η ιστοσελίδα thelocal.de, μηχανικοί από το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο (DLR) της Βρέμης διενεργούν εδώ και καιρό πειράματα με στόχο τη δημιουργία θερμοκηπίων, που να προσομοιάζουν στις συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα, όπως στη Σελήνη ή τον πλανήτη Άρη. Οι πρώτες, επιτυχημένες δοκιμές έγιναν στα λάχανα, που φθείρονται εύκολα. Ακολουθούν τα ραπανάκια, με προοπτική να μεγαλώνει σταδιακά ο βαθμός δυσκολίας, ενώ πιο δύσκολα θεωρούνται οι τομάτες και τα αγγούρια.
Στα θερμοκήπια αυτά, τα φυτά δεν χρειάζονται χώμα - άλλωστε δεν υπάρχει χώμα ούτε στη Σελήνη ούτε στον Άρη - αλλά κρέμονται στον αέρα. Πώς θρέφονται; Οι επιστήμονες ψεκάζουν τις ρίζες μ' ένα ειδικό διάλυμα, που περιέχει θρεπτικές ουσίες. Και βέβαια, αν με το καλό το πρόγραμμα πετύχει και μεταφερθεί η καλλιέργεια λαχανόκηπων στο διάστημα, υπεύθυνοι κηπουροί θα είναι οι ίδιοι οι αστροναύτες, οι οποίοι ν' ανεβάσουν και την ψυχολογική τους διάθεση με τη νέα αυτή ασχολία.
Πέρα από την ψυχολογική διάσταση του ζητήματος, ν' αποκτήσουν δηλαδή οι αστροναύτες ένα παραγωγικό χόμπι, ο πρωταρχικός σκοπός είναι η τροφοδοσία τους με θρεπτικά φαγητά, αφού τώρα τρέφονται μόνο κονσέρβες, κάτι που δεν είναι απλά ανθυγιεινό,αλλά και οικονομικά ασύμφορο. Η μεταφορά ενός μόνο κιλού τροφής σε τροχιά γύρω από τη Γη κοστίζει 20.000 ευρώ. Αν χρειαστεί στο μέλλον να γίνει μια τέτοια μεταφορά μέχρι τον Άρη, το κόστος εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσιο και υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ.
Βέβαια, οι προοπτικές είναι ακόμη λίγο μακρινές. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, το πρώτο ολοκληρωμένο θερμοκήπιο αναμένεται να δοκιμαστεί για για εννιά μήνες την περίοδο 2016-2017 στο αφιλόξενο περιβάλλον της Ανταρκτικής και έπεται συνέχεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου