Όλοι γνωρίζουμε πόσο καλό κάνει ο μητρικός θηλασμός στην υγεία του μωρού. Όμως δεν είναι μόνη αυτή η θετική του συνεισφορά. Παράλληλα, βοηθάει τις νέες μητέρες να χάσουν βάρος, αλλά και να έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) στην υπόλοιπη ζωή τους, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό International Journal of Obesity στις 10 Ιουλίου.
Επτακόσιες σαράντα μία χιλιάδες γυναίκες από την Αγγλία και τη Σκοτία συμμετείχαν στην έρευνα που διήρκεσε από το 1996 μέχρι το 2001, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων ήταν 57.5 χρόνια. Το 88% των γυναικών δήλωσε ότι είχε τουλάχιστον ένα παιδί, ενώ το 70% δήλωσε ότι είχε θηλάσει κάποια περίοδο, με μέσο όρο διάρκειας θηλασμού τους 3.1 μήνες ανά παιδί.
Γενικά, οι γυναίκες που είχαν αποκτήσει έστω κι ένα παιδί τείνουν να έχουν μεγαλύτερο ΔΜΣ σε σχέση με τις γυναίκες που δε γέννησαν. Ωστόσο, μεταξύ των γυναικών που είχαν τον ίδιο αριθμό παιδιών, παρατηρήθηκε χαμηλότερος ΔΜΣ στις γυναίκες που τα είχαν θηλάσει. Πιο συγκεκριμένα, σε γυναίκες ηλικίας λίγο πάνω ή λίγο κάτω από 60 χρονών παρατηρήθηκε μειωμένος ΔΜΣ κατά 0.22 μονάδες για κάθε έξι μήνες που είχαν θηλάσει το ή τα παιδιά τους δεκαετίες νωρίτερα.
Όπως εξηγεί η Σέριλ Λόβγκουντ, καθηγήτρια διατροφής και ειδικευμένη σε θέματα θηλασμού στο Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας, η παραγωγή μητρικού γάλατος προϋποθέτει ενέργεια, η οποία προκύπτει από την καύση 500 θερμίδων την ημέρα. Αυτό είναι άλλωστε και το κλειδί, που εξηγεί το συσχετισμό μεταξύ θηλασμού και καλύτερου μεταβολισμού. Σύμφωνα με τη Λόβγκουντ, οι γυναίκες που δεν μπορούν να θηλάσουν, θα πρέπει να δώσουν έμφαση στο πώς θα χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης στους έξι με δώδεκα μήνες μετά τη γέννηση του μωρού. Αν το αμελήσουν, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να έχουν μεγαλύτερο βάρος στην υπόλοιπη ζωή τους.
Βέβαια, τα οφέλη του μητριού θηλασμού είναι πολύ περισσότερα και πολύ σημαντικότερα από το κάψιμο των θερμίδων. Μεταξύ άλλων, ρυθμίζει τις ορμόνες και περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών. Περισσότερα για τα οφέλη του θηλασμού, αλλά και για το μέχρι πότε θα πρέπει να θηλάζει μια μητέρα το παιδί της, μπορείς να διαβάσεις κάνοντας κλικ εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου