Πού είναι τα ελληνικά σίριαλ ο-ε-ο; Εκτός από τις χιλιοϊδωμένες επαναλήψεις, δε φαίνεται φως στον ορίζοντα - από Ιανουάριο και αν. Το μόνο "φρέσκο" πρόγραμμα μυθοπλασίας που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος αυτή τη στιγμή στην ελληνική τηλεόραση είναι οι.... ανεκδιήγητες - από κάθε άποψη - Οικογενειακές Ιστορίες, οι οποίες, ωστόσο, και τυπικά υπάγονται στην κατηγορία του scripted reality. Αντίθετα, στον υπόλοιπο κόσμο το μεγάλο ατού των καναλιών είναι τα εγχώριας προέλευσης σίραλ, τα οποία φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις θεαματικότητας.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην πρόσφατη έκθεση του Eurodata TV Worldwide, "σ' ένα γρήγορα μεταλλασσόμενο τηλεοπτικό τοπίο, οι σειρές με βάση το σενάριο έχουν προσαρμοστεί στην πολυεπίπεδη και σύνθετη ευρεία κατανάλωση, ενώ αποκτούν μια πιο κοσμοπολίτικη ταυτότητα: είναι πιο τοπικές και πιο ανοιχτές σε προσαρμογές ξένων σεναρίων και σε συμπαραγωγές". Με άλλα λόγια, οι τηλεθεατές των διαφόρων κρατών προτιμούν να παρακολουθούν σίριαλ που μιλούν τη γλώσσα τους, ακόμη κι αν πολλά από αυτά βασίζονται σε ξένες ιδέες ή αποτελούν συμπαραγωγές με τηλεοπτικούς σταθμούς άλλων κρατών.
Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των δημοφιλέστερων προγραμμάτων της περασμένης τηλεοπτικής σαιζόν (2011-2012) σε 16 κράτη, το 36% αυτών ήταν σίριαλ, ποσοστό αυξημένο κατά επτά μονάδες σε σχέση με τη σαιζόν 2010-'11. Κατά μέσο όρο, το 86% των σίριαλ αυτών ήταν τοπικές παραγωγές ή συμπαραγωγές (έναντι 75% μια σαιζόν νωρίτερα). Μάλιστα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Τουρκία και στη Νότιο Κορέα όλα τα σίριαλ που ξεχώρισαν στους πίνακες τηλεθέασης ήταν εγχώριας παραγωγής - κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι τρεις αυτές χώρες εξάγουν δημοφιλή σίριαλ σ' όλον τον κόσμο.
Βέβαια, στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που επί του συνόλου των σίριαλ που προβάλλονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς μόλις το 11% προέρχονται από το εξωτερικό, πολλές είναι οι ξένες εκείνες σειρές που προσαρμόζονται στα αμερικανικά δεδομένα, όπως η δραματική κομεντί "Shameless", η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βρετανικό σίριαλ που εξιστορεί την καθημερινότητα μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, η αστυνομική σειρά "The Killing" που βασίζεται στη δανέζικη σειρά Forbrydelsen, το "Homeland" που σάρωσε στα βραβεία Emmy και βασίζεται στην ισραηλινή σειρά Hatufim κλπ.
Αντίστοιχα, πολλά είναι τα αμερικανικά σίριαλ της δεκαετίας του '80 και του '90 που γνώρισαν μεν επιτυχία κατά την πρώτη προβολή τους την εποχή εκείνη, ενώ σήμερα σημειώνουν μια δεύτερη καριέρα στο εξωτερικό, καθώς έχουν διασκευαστεί και προσαρμοστεί στην τοπική πραγματικότητα. Για παράδειγμα, δύο από τα δημοφιλέστερα προγράμματα της περασμένης τηλεοπτικής σαιζόν στο Ισραήλ ήταν οι τοπικές διασκευές των σειρών "Παντρεμένοι με παιδιά" και "Τα χρυσά κορίτσια".
Αντίστοιχα, αρκετά είναι και τα ευρωπαϊκά σίριαλ που διασκευάζονται σαρώνοντας από πλευράς τηλεθέασης. Η ισπανική κωμική σειρά Escenas de matrimonio με 600 περίπου επεισόδια στο ενεργητικό της, είναι ένα από το δημοφιλέστερα προγράμματα της γαλλικής τηλεόρασης, όπου έχει διασκευαστεί υπό τον τίτλο Scènes de Ménages, ενώ πρωταγωνιστούν Γάλλοι ηθοποιοί.
Ιδέες υπάρχουν. Χρήματα μπορούν να βρεθούν κατεβάζοντας λίγο τον πήχη όχι στο σενάριο, αλλά στο κόστος της παραγωγής. Ποιος είπε ότι το μπουκαλάκι μετράει περισσότερο από το περιεχόμενο; Άλλωστε, πώς θα ξεπεράσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί την οικονομική κρίση, όταν προτείνουν μόνο επαναλήψεις και στο κάτω-κάτω, γιατί οι διαφημιστικές να πληρώσουν χρήματα για να διαφημίσουν ένα προϊόν, από τη στιγμή που όλα σχεδόν τα προγράμματα είναι αναμασημένες τροφές;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου