Αυτό που λίγο-πολύ όλοι ξέραμε ή υποπτευόμασταν επιβεβαιώνει έκθεση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος Bertelsmann και η οποία είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ότι δηλαδή οι μετανάστες που συρρέουν στη Γερμανία έχουν μεγαλύτερη επαγγελματική εξειδίκευση σε σχέση με τους μόνιμους κατοίκους της χώρας -και να σκεφτεί κανείς ότι η Γερμανία είναι χώρα εισδοχής μεταναστών εδώ και δεκαετίες. Αν αυτό δεν αποτελεί ομολογία αποτυχίας του γερμανικού εκπαιδευτικού μοντέλου, τότε πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί;
Σύμφωνα με τ' αποτελέσματα της έρευνας, το 43% των νεοαφιχθέντων αλλοδαπών ηλικίας μεταξύ 15 και 65 ετών έχουν επαγγελματική εξειδίκευση στο εμπόριο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των Γερμανών πολιτών είναι μόλις 26%. Η διαφορά στο επίπεδο είναι περισσότερο εμφανής στις μικρές πόλεις, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη έλλειψη σε εξειδικευμένους εργαζομένους.
Πάντως, οι Γερμανοί εξακολουθούν να θεωρούν για τους εαυτούς τους ότι έχουν περισσότερα προσόντα από τους μετανάστες, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Έρευνας Εργασίας (IAB). Πάντως, το μεταναστευτικό ρεύμα προς τη Γερμανία καλά κρατεί, ενώ το 2012 ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών στη χώρα ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 1995.
Δεν θα ήταν υπερβολή ή ψέμα η παρατήρηση ότι αν η γερμανική οικονομία καταφέρνει και επιβιώνει, έστω και με αναιμική ανάπτυξη, μέσα στη δίνη της βαθιάς οικονομικής κρίσης που πλήττει την ευρωπαϊκή ήπειρο, αυτό οφείλεται κατά συντριπτικό λόγο στους μετανάστες, δηλαδή στην... κρίση που πλήττει τις άλλες χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου