Πηγή: thelocal.de |
Είναι μια ιδέα που θα λατρέψουν όλοι οι ζωόφιλοι και έρχεται από τη Γερμανία. Ύστερα από δέκα χρόνια επίμονης καμπάνιας, ο Γκέρχαρντ Κέλσεν έπεισε τις αρχές του κρατιδίου της Βόρειας Βεστφαλίας-Ρηνανίας, οι οποίες κατασκεύασαν μία γέφυρα αποκλειστικά για τα ζώα της περιοχής, έξω από τη μικρή πόλη Σέρμπεκ (Schermbeck). Σε όποιον άνθρωπο τολμήσει να την περάσει, θα του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 35 ευρώ.
Η Γερμανία ζει μια περίοδο οικολογικής επανάστασης και αυτό αντικατοπτρίζεται μεταξύ άλλων και στη συγκεκριμένη απόφαση για την κατασκευή μιας γέφυρας πολύ διαφορετικής από τις συνηθισμένες, που μάλιστα αποτελεί πρότυπο για την κατασκευή και άλλων. Εκτιμάται ότι ύστερα από μια δεκαετία η Γερμανία θα διαθέτει περισσότερες από 100 "πράσινες γέφυρες", όπως αυτή στην πόλη Σέρμπεκ.
Σε συνέντευξη του στην ηλεκτρονική εφημερίδα thelocal.de, ο Κέλσεν εξηγεί πώς εξ αρχής σκέφτηκε τη συγκεκριμένη ιδέα. Θεωρούσε ότι οι μπάρες και τα κάθε είδους προστατευτικά στις άκρες των αυτοκινητοδρόμων περιορίζουν το φυσικό περιβάλλον των ζώων, τα οποία δεν μπορούν εύκολα να περάσουν από τη μια μεριά του δρόμου, εφόσον βέβαια καταφέρουν να περάσουν τα προστατευτικά, στην άλλη. Εξάλλου, διαπίστωσε ότι σε ορισμένα σημεία η ελεύθερη έκταση, όπου μπορούσαν να κινηθούν τα ζώα, περιοριζόταν ασφυκτικά από τους εκτεταμένους αυτοκινητοδρόμους, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο πληθυσμός των ζώων της περιοχής.
Δυσκολεύτηκε πολύ να πείσει τις αρχές, οι οποίες έπρεπε να ξοδέψουν χρήματα για ένα έργο που δεν απευθύνεται σε πολίτες. Και ξέρουμε όλοι πόσο γκρινιάρηδες μπορούν να γίνουν οι Γερμανοί ψηφοφόροι με την οικονομική διαχείριση των κυβερνήσεων. Ωστόσο, ώθηση στην ιδέα του Κέλσεν έδωσε η κατασκευή αντίστοιχων γεφυρών σε Γαλλία και Ολλανδία, αλλά και η εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, το Σεπτέμβριο του 2012 η γέφυρα άνοιξε για τα ζώα της περιοχής.
Έχει διαπιστωθεί ότι κατά κανόνα χρειάζεται να περάσει ένας περίπου χρόνος μέχρι τα ζώα να εξοικειωθούν με τη χρησιμότητα της γέφυρας, ώστε να τη διασχίσουν για να περάσουν απέναντι. Ωστόσο, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως για ένα κόκκινο ελάφι, που τη διάβηκε μόλις τρεις ημέρες μετά τα εγκαίνια. Να ευχηθούμε να δούμε κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα ή θα πρέπει να περιμένουμε πολλές... δεκαετίες για να συμβεί κάτι τέτοιο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου