Στις 13 Μαΐου 1908, δύο ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Το ένα ήταν η τιμή του αεριόφωτος (δηλ. του φωταερίου) και η μετονομασία των συνοικιών της πόλης. Ο νομομηχανικός Γεωργιάδης είχε υποβάλλει μελέτη, συνοδευόμενη από σχεδιάγραμμα, που είχε μάλιστα εγκριθεί από δύο Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου (τους Πολίτη και Καββαδία) και από το διευθυντή του Γερμανικού Ινστιτούτου, το όνομα του οποίου αναγραφόταν στις ελληνικές εφημερίδες ως Δαίρπφελδ.
Ο τότε δήμαρχος της Αθήνας, Σπυρίδων Μερκούρης, είχε σημειώσει στην ομιλία του ότι για πρώτη φορά στη διάρκεια της εννιαετούς θητείας του έβλεπε δημόσιο υπάλληλο να ενδιαφέρεται για τον καλλωπισμό και τον εξωραϊσμό της πρωτεύουσας και ζητούσε από τη δημοτική αρχή να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στον Γεωργιάδη για την πολύτιμη συνδρομή του "και ιδίως διά την σοβαρωτάτην μελέτην, την οποίαν έκαμε προς μετονομασία συνοικιών τινων της πόλεως αίτινες διετήρουν κακόηχα ονόματα", όπως σημείωνε η εφημερίδα "Χρόνος" την επόμενη μέρα (14.05.1908).
Κάποια από εκείνα τα "κακόηχα" ονόματα επιβίωσαν μέχρι σήμερα, αλλά άντεξαν περίπου μέχρι το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κι άλλα ξεχάστηκαν αμέσως. Ποιες ήταν οι αλλαγές;
- η συνοικία "Βατραχονήσι" μετονομάστηκε σε "Σταδίου" και "Ιλισσού"
- τα "Παντρεμενάδικα" ή "Μετς" σε "Αρδηττού"
- η "Γούβα" και το "Παγκράτι" σε "Υμηττού"
- η "Πλάκα" σε "Μητροπόλεως" και "Λυσικράτους"
- η "Δουργουτίου" σε "Κυνοσάργους" και "Αλωπεκής"
- η "Γαργαρέτας" σε "Διονύσου" και "Φιλοππάπου"
- τα "Πετράλωνα" σε "Μελέτης" και "Βαράθρου"
- τα "Πιθαράδικα" σε "Πεδίον του Άρεως"
- του "Ψυρρή" σε "Νέα Αγορά"
- το "Γκαζοχώριον" σε "Κεραμεικός"
- η "Κασσίδας" σε "Αχαρνές"
- το "Χεζολίθαρον" σε "Ακαδημίας Πλάτωνος"
- το "Ελαιοτριβείον" σε "Ιεράς Οδού"
- το "Κολωνάκι" σε "Δεξαμενής" και "Ευαγγελισμού", αν και με πρόταση δύο δημοτικών συμβούλων αποφασίστηκε αντί "Δεξαμενής" να ονομαστεί "Διονυσίου του Αρεοπαγίτου".
Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε να "βαφτίσει" για πρώτη φορά άλλες συνοικίες της πρωτεύουσας, όπως: Αδριανού, Αττάλου, Αρείου Πάγου, Πνύκα, Ολυμπείου, Καλιρρόης, Σικελίας, Διπύλου, Κολωνού, Αττικής, Φυλής κλπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου