Με τη διπλωματία του τουίτερ ασχολείται η ιστοσελίδα twiplomacy.com, που εξετάζει τη σχέση των πολιτικών ηγετών του πλανήτη με το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Από το 2012 δημοσιεύεται κάθε χρόνο μια μελέτη, στην οποία αναλύονται σφαιρικά οι συμπεριφορές των ηγετών, όπως αποτυπώνονται στα τιτιβίσματά τους, ενώ το ίδιο γίνεται και με τη μελέτη του 2014, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα στην πιο πάνω ιστοσελίδα.
Όπως περιγράφεται στο εισαγωγικό σημείωμα της φετινής έκθεσης, που φέρει τις υπογραφές των Μπερσόν και Μαστελέρ, "για πολλούς διπλωμάτες το Τουίτερ έχει αναδειχθεί σ' ένα πανίσχυρο κανάλι ψηφιακής διπλωματίας και έκφραση πολιτικής δεινότητας του 21ου αιώνα, ενώ οι ανταλλαγές μηνυμάτων στο Τουίτερ δεν είναι καθόλου διπλωματικές, οι διαφορές του πραγματικού κόσμου διαχέονται και αντανακλώνται στο Τουίτερ και ορισμένες φορές καταλήγουν σε πολέμους των hashtag".
Σύμφωνα με τη μελέτη του Twitplomacy, το 83% των κρατών μελών του ΟΗΕ δίνει το παρών μέσω του Τουίτερ, ενώ το 68% όλων των αρχηγών κρατών του πλανήτη διατηρεί ένα τουλάχιστον προφίλ στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Ο πρώτος από τους σημερινούς αρχηγούς κρατών που άνοιξε έναν λογαριασμό στο Τουίτερ ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα στις 5 Μαρτίου 2007, την εποχή ακόμα που ήταν γερουσιαστής. Άλλοι πολιτικοί ηγέτες που άρχισαν να χρησιμοποιούν το βήμα του Τουίτερ την ίδια χρονιά με τον Ομπάμα ήταν ο πρόεδρος του Μεξικό Ενρίκε Νιέτο, ο Βέλγος πρωθυπουργός Έλιο ΝτιΡούπο, ο Καναδός πρωθυπουργός και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών - η έρευνα δεν περιορίζεται μόνο στα πρόσωπα, αλλά επεκτείνεται και στα θεσμικά όργανα.
Το 2008 μόλις 12 ήταν οι ηγέτες του κόσμου που άρχισαν κι αυτοί με τη σειρά τους να τιτιβίζουν στο διαδίκτυο, ενώ ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατακόρυφα την αμέσως επόμενη χρονιά. Το 2009 ο αριθμός των νέων προφίλ έφτασε τα 109, το 2010 ήταν 123, ενώ το ρεκόρ νέων λογαριασμών στο τουίτερ μεταξύ πολιτικών ηγετών σημειώθηκε το 2011: 154 παγκοσμίως. Από τότε η πορεία είναι σταθερά πτωτική: 124 νέα προφίλ το 2012, 92 το 2013 και μόλις 23 το 2014 μέχρι σήμερα.
Μέχρι τις 25 Ιουνίου 2014 στάλθηκαν συνολικά 1.905.308 τουίτ ή κατά μέσο όρο 4 μηνύματα την ημέρα. Οι πιο δραστήριοι είναι οι πολιτικοί της Βενεζουέλας και του Μεξικό. Από το λογαριασμό του προέδρου της Βενεζουέλας (@PresidencialVen) έχουν στείλει περίπου 50.000 τουίτ ή 40 την ημέρα, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών της ίδιας χώρας (@vencancilleria) με 42.000 τουίτ. Ακολουθεί στην τρίτη θέση από πλευράς δραστηριότητας ο λογαριασμός του Μεξικανού προέδρου (@PresidenciaMX) με συνολικό αριθμό 38.000 σταλμένα τουίτ ή κατά μέσο όρο 78 μηνύματα την ημέρα, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ, ενώ 71 μηνύματα την ημέρα δημοσιεύονται στο λογαριασμό της μεξικανικής κυβέρνησης (@gobrep)!
Αθροιστικά, οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν 157 εκατομμύρια followers στο Τουίτερ, ενώ πρώτος στη λίστα εμφανίζεται ο Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο ακολουθούν περίπου 43.711.388 άτομα. Δεύτερος με μεγάλη διαφορά έρχεται ο πάπας Φραγκίσκος 14.110.275 followers, τρίτος είναι ο Σουσίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογιόνο, πρόεδρος της Ινδονησίας (5.065.434 followers) και ακολουθούν ο λογαριασμός του Λευκού Οίκου (4.976.374 followers), ο λογαριασμός του Ινδού προέδρου Ναρέντρα Μόντι (4.867.847 followers), του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ (4.627.814 followers), του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (4.303.179 followers) και της βασίλισσας της Ιορδανίας, Ράνια (3.204.610 followers).
Μεταξύ των Λατινοαμερικανών ηγετών πιο δημοφιλής είναι η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ, με 2.894.864 followers, περίπου 9 χιλιάδες περισσότερους απ' όσους έχει ο πρόεδρος της Κολομβίας, ενώ δημοφιλέστερος Αφρικανός ηγέτης στο τουίτερ είναι ο πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενιάτα, με 457.307 followers. Πάντως, ο ηγέτης που είδε τον αριθμό όσων των ακολουθούν στο τουίτερ να πολλαπλασιάζεται εντυπωσιακά μέσα σ' έναν χρόνο, από τον Ιούλιο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014, ήταν ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανία. Ο αριθμός των ακολούθων του αυξήθηκε 19 φορές μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο!
Να σημειωθεί ότι το επίσημο προφίλ του Έλληνα πρωθυπουργού, (@PrimeministerGR), που ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2010, υπολείπεται κατά πολύ των προφίλ των ξένων ηγετών με μόλις 78.4 χιλιάδες ακολούθους, ενώ στα τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας έχουν δημοσιευθεί μόλις 1194 τουίτ!
Αν θεωρήσουμε ότι ο αριθμός των retweet, που γίνονται στα διάφορα μηνύματα, αποτελεί απόδειξη της επιρροής που έχει το κάθε πρόσωπο μεταξύ όσων των ακολουθούν στο Τουίτερ, πρώτος και με μεγάλη διαφορά ανακηρύσσεται ο πάπας Φραγκίσκος, αφού κατά μέσο όρο το καθένα από τα μηνύματά του αναπαράγεται περισσότερες από 10.000 φορές στα ισπανικά και 6.462 φορές στην αγγλική γλώσσα. Δεύτερος από άποψη επιρροής έρχεται ο Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, με 2.065 ρετουίτ κατά μέσο όρο.
Οι πιο συζητήσιμοι αρχηγοί κρατών στο τουίτερ, εκείνοι δηλαδή που μπαίνουν στον κόπο ν' αναπτύξουν επικοινωνία με όσους τους ακολουθούν συνομιλώντας μαζί τους, είναι κυρίως οι Αφρικανοί ηγέτες. Πρώτος όλων ο πρόεδρος της Ουγκάντα, Αμάμα Μπαμπάζι, ο οποίος απαντά στο 95% των μηνυμάτων που δέχεται. Αρκετά πιο πίσω ακολουθεί ο πρόεδρος της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, ο οποίος μπαίνει στον κόπο ν' απαντήσει στο 87% των μηνυμάτων που του στέλνουν, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Μάσι απαντά στο 81%, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα αποκρίνεται στο 75%, ενώ στην πέμπτη θέση - και πρώτη μεταξύ όλων των Ευρωπαίων ηγετών - βρίσκεται η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Έμα Σόλμπεργκ, η οποία απαντά στο 74% των τιτιβισμάτων όσων την ακολουθούν, ενώ συχνά χρησιμοποιεί και χιούμορ στις απαντήσεις της.
Πολλοί λογαριασμοί πολιτικών ανδρών εξυπηρετούν κυρίως προεκλογικές σκοπιμότητες και στη συνέχεια αδρανοποιούνται, όπως ο προσωπικός λογαριασμός του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, αλλά και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τουιτάρει - όχι και πολύ συχνά, όπως είδαμε - από τον επίσημο λογαριασμό του πρωθυπουργικού αξιώματος, τον οποίο είχε δημιουργήσει ο προ-προκάτοχός του.
Σ' ορισμένες χώρες, όπως στην Κόστα Ρίκα ή τον Παναμά, η αλλαγή της κυβέρνησης επέφερε και νέους λογαριασμούς τουιτερικής επικοινωνίας με τους πολίτες, την ώρα που στην Αίγυπτο, μετά την έκπτωση του Μοχάμεντ Μόρσι από την προεδρία της χώρας, ο λογαριασμός που είχε δημιουργήσει στο τουίτερ επί της βάσει του προεδρικού του αξιώματος (@EgyPredidency), όχι απλά αδρανοποιήθηκε από τον διάδοχό του, αλλά και σβήστηκαν εντελώς όλα τα μηνύματα που είχε προλάβει να δημοσιεύσει ο έκπτωτος πρόεδρος!
Ώστε το τουίτερ αποτελεί ένα πρόσθετο πολιτικό εργαλείο στα χέρια των ηγετών, άσχετα αν πολλοί ακόμη δεν έχουν καταφέρει να το ενστερνιστούν πλήρως. Στο βαθμό που οι ηγέτες δεν τρολάρουν, αλλά επικοινωνούν με τους πολίτες ή με άλλους ηγέτες προωθώντας και προάγοντας τον δημόσιο διάλογο, οι προοπτικές μπορούν να είναι θετικές. Τα προβλήματα ξεκινούν, όταν αρχίζει το τρολάρισμα. Και τουλάχιστον στην Ελλάδα πολλοί είναι οι πολιτικοί, που χρησιμοποιούν το τουίτερ ακριβώς γι' αυτόν τον σκοπό, να γράψουν καμιά "εξυπνάδα", που θα παιχτεί στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης και γενικά θα προκαλέσει θόρυβο, μέχρι το επόμενο τρολάρισμα κάποιου συναδέλφου τους, που θα τους επισκιάσει. Παιχνίδι εντυπώσεων δεν ήταν πάντοτε η πολιτική στην Ελλάδα; Το καημένο το τουίτερ απλά συνεχίζει την παράδοση, εκθέτοντας όμως τους φιλόδοξους πολιτικούς στα μάτια των πιο υποψιασμένων. Αλλά για την ανάλυση του φαινομένου, μάλλον χρειάζεται ειδική έρευνα...
Σχετικά θέματα:
Ο Ευρωπαίος πρωθυπουργός που είναι ο παγκόσμιος "βασιλιάς" των selfies στο τουίτερ! [7 φωτογραφίες]
Οι πιο σέξι ηγέτες του πλανήτη - Ψηλά ο Παπούλιας, μόλις που περνάει τη βάση ο Σαμαράς
Σχετικά θέματα:
Ο Ευρωπαίος πρωθυπουργός που είναι ο παγκόσμιος "βασιλιάς" των selfies στο τουίτερ! [7 φωτογραφίες]
Οι πιο σέξι ηγέτες του πλανήτη - Ψηλά ο Παπούλιας, μόλις που περνάει τη βάση ο Σαμαράς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου