Παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και τις πρωτοβουλίες μέχρι και σε επίπεδο ΟΗΕ σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχει ο πλανήτης από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πολλοί παραμένουν εκεί που δεν έχουν ακόμη πειστεί. "Ορίστε, φτάσαμε στα τέλη Ιουνίου και μόλις τώρα κάνει πραγματική ζέστη, ενώ μέχρι τις προάλλες συνέχεια έβρεχε", θα πουν ορισμένοι εξυπνάκηδες, ενώ κάποιοι άλλοι θα θυμηθούν ότι "στα τέλη Απριλίου είχαμε ανάψει καλοριφέρ κάποια βράδια, ενώ άλλες χρονιές τις περνούσαμε στο μπαλκόνι". Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης σταμάτησε να υπερθερμαίνεται; Θα μπορούσε, μόνο όμως αν όλος ο πλανήτης ήταν η Ελλάδα από μόνη της ή αν το κέντρο του Γης ήταν η πόλη ή η συνοικία, όπου ζει ο καθένας μας. Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, τι πραγματικά συμβαίνει στον πλανήτη Γη συνολικά, θα διαπιστώσουμε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μας δεν είναι απλά μια κινδυνολογία, αλλά μια απτή πραγματικότητα και μάλιστα ο Μάιος του 2014 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί στα χρονικά.
Η αμερικανική Εθνική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία (NOAA) ότι τον Απρίλιο του 2014 η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ισοφάρισε το ρεκόρ θερμοκρασίας για το συγκεκριμένο μήνα, που είχε σημειωθεί πριν 4 χρόνια, ενώ ο Μάιος ήταν ο πιο ζεστός Μάιος του πλανήτη μας, για όσο διάστημα υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία, δηλαδή από το 1880 και μετά. Και μπορεί στην Ελλάδα η θερμοκρασία να κυμάνθηκε σε φυσιολογικά ή και ελαφρώς χαμηλότερα από τα μέσα επίπεδα σε ορισμένες περιοχές, σε χώρες όπως η Ισπανία, η ευρωπαϊκή Ρωσία, το Καζακστάν, η Ινδονησία, η Νότιος Κορέα, η Αυστραλία, η αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια κλπ,.ο Μάιος ήταν ιδιαίτερα καυτός.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέση θερμοκρασία του Μαΐου 2014 σ' όλον τον πλανήτη ήταν 15.54 βαθμοί Κελσίου, δηλαδή ήταν 0.74 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία ολόκληρου του 20ου αιώνα. Είναι ενδιαφέρον ότι η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε μέση θερμοκρασία μήνα χαμηλότερη από το μέσο όρο ήταν τον Φεβρουάριο του 1985, δηλαδή τους τελευταίους 351 μήνες οι μέσες θερμοκρασίες της Γης υπερβαίνουν τον μέσο όρο! Αν μάλιστα δείτε το σχετικό σχεδιάγραμμα της ΝΟΑΑ για το θερμοκρασιακό ιστορικό των Μαΐων από το 1880 μέχρι σήμερα, θα διαπιστώσετε ότι μέχρι το 1940 οι θερμοκρασίες ήταν εξαιρετικά κάτω από το μέσο όρο, ενώ ο πλανήτης άρχισε να χτυπάει κόκκινο σε σταθερή βάση από τη δεκαετία του '80 και μετά,
weather.com |
Είναι μάλιστα πολύ πιθανόν το 2015 να είναι μια ακόμη πιο ζεστή χρονιά, καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για την επανεμφάνιση του El Nino στον ανατολικό Ειρηνικό ωκεανό, που συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας, αν και δεν είναι ο μοναδικός ούτε ο πλέον καθοριστικός παράγοντας. Πιστεύετε ακόμη ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μύθος θεωρώντας ότι το κλίμα του πλανήτη καθορίζεται από το κλίμα της γειτονιάς σας ή μήπως πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο σοβαρά την προστασία του περιβάλλοντος και ν' αποκτήσουμε μια πραγματικά παγκόσμια συνείδηση; Άλλωστε, τα καιρικά φαινόμενα - και η υπερθέρμανση ειδικότερα - δεν γνωρίζουν σύνορα, αλλά εξαπλώνονται σε όλα τη μήκη και τα πλάτη του πλανήτη σε διαφορετικό μεν χρόνο, αλλά με τις ίδιες συνέπειες, κοινές για όλη την ανθρωπότητα.
Σχετικά θέματα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου