6 Ιουνίου 2024

Δύο καλοκαιρινά ποτά του... 19ου αιώνα!


Μια από τις σημαντικότερες αθηναϊκές εφημερίδες στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν η Εφημερίς, στο δυναμικό της οποίας ανήκαν άνθρωποι των γραμμάτων, αλλά και πολλοί δημοσιογράφοι που αργότερα σταδιοδρόμησαν στην πολιτική. Μία από τις στήλες της εφημερίδες ήταν και «ΤΟ ΠΙΑΤΟΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ» με καθημερινές προτάσεις για την κουζίνα, καθώς η εφημερίδα απευθυνόταν σε όλη την οικογένεια και δεν περιοριζόταν μόνο στην τρέχουσα πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα. Στο φύλλο της 10.05.1893, ο συντάκτης της στήλης, κατόπιν απαίτησης των αναγνωστών, μοιράστηκε δύο προτάσεις για «θερινά ποτά» εν όψει του επερχόμενου, πάντα ζεστού ελληνικού καλοκαιριού.

Η πρώτη πρόταση αφορούσε ένα ποτό «οικογενειακόν, ούτως ειπείν, πόσιμον και υπό των κυριών»:

Τρίβετε τη φλούδα πορτοκαλιού σ’ ένα κομμάτι (κύβο) ζάχαρης βάρους 20-25 δράμια (δηλ. 64-80 γραμμάρια), το οποίο στη συνέχεια ρίχνετε σ’ ένα μεγάλο δοχείο με άλλα 75 δράμια (δηλ. 240 γραμμ.) ψιλή ζάχαρη. Προσθέτετε το χυμό 6 πορτοκαλιών περασμένο από τρυπητό (προφανώς εννοεί τον αποχυμωτή της εποχής) και μισή φιάλη νερό. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτετε μισή φιάλη ρούμι και μισή οκά (περίπου 640 γραμμ.) καθαρισμένες φράουλες. Ανακατεύετε καλά λιώνοντας λίγο τις φράουλες. Βάζετε το δοχείο στον πάγο (κατάψυξη) και πίνετε, όταν κρυώσει αρκετά.

Μια δεύτερη πρόταση για «δροσιστικό» καλοκαιρινό ποτό, προτεινόμενο «εις τους κυρίους αξιωματικούς»:

Παίρνετε ένα μεγάλο ποτήρι ούζου. Βρέχετε τα χείλη του με λεμόνι και το αναποδογυρίζετε μέσα σε κοπανισμένη ζάχαρη για να ζαχαρωθούν τα χείλη του. Στη συνέχεια γεμίζετε το ποτήρι με ψιλοκοπανισμένο πάγο μέχρι τη μέση, προσθέτετε μία κουταλιά Κουρασάο, μία κουταλιά μπίτερ και ένα ποτήρι του κρασιού κονιάκ. Ανακατεύετε καλά με μακρύ κουτάλι και το πίνετε, αφού προσθέσετε μια λεπτή και ψιλοκομμένη φλούδα λεμονιού.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να τα παρασκευάσετε στο σπίτι σας και να μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας. Τελικά, κατά πόσο οι Αθηναίοι του 1893 ήξεραν να πίνουν;


Παρόμοια θέματα, που μάλλον σας ενδιαφέρουν:

-- Μια ελληνική σαλάτα από... τη Νέα Ζηλανδία!

-- Πώς να μαγειρέψετε την "τεμπέλικη ελληνική σούπα" των Ισλανδών!

-- Συνταγές για κουραμπιέδες και σπανακόπιτα από τον νονό της Τζένιφερ Άνιστον

-- Συνταγές των προγιαγιάδων μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου