1 Οκτωβρίου 2018

Μια ελληνική σαλάτα από... τη Νέα Ζηλανδία!

Σερρφάροντας στο ίντερνετ, στο δημοφιλές νεοζηλανδέζικο πόρταλ www.stuff.co.nz εντόπισα την παρακάτω συνταγή για μια «ελληνική πράσινη σαλάτα» με βασικό συστατικό το μαρούλι. «Φαίνεται ότι είναι νόστιμη σαλάτα, αλλά δυσκολεύομαι να καταλάβω τι την κάνει ελληνική» αναρωτιέται ένας από τους σχολιαστές του δημοσιεύματος (που περιλαμβάνει και άλλες συνταγές μεσογειακής διατροφής, η μία εκ των οποίων περιλαμβάνει και τυρί φέτα, χωρίς όμως το φαγητό να ταυτοποιείται ως «ελληνικό») και θα συμφωνήσω μαζί του. Ίσως ο εμπνευστής της να τη βάφτισε «ελληνική», επειδή συνιστά τη χρησιμοποίηση μαρουλιού ποικιλίας ρομάνα, που καλλιεργείται μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, αν και εναλλακτικά επιτρέπει τη χρήση της ποικιλίας των μαρουλιών παγόβουνου, που όμως συναντάται στην Ιταλία και της βορειότερες χώρες!

Η κλασική ελληνική μαρουλοσαλάτα, όπως τουλάχιστον την έχω μάθει από το σπίτι μου, περιορίζεται απλά στο (ψιλό ή χοντρό, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθένα) κόψιμο του μαρουλιού, αφού πρώτα έχει ξεπλυθεί καλά, με την προσθήκη λίγου κρεμμυδιού και φυσικά ελαιόλαδου. Η συνταγή που δημοσιεύεται στο νεοζηλανδέζικο ιστότοπο – και πιθανόν είναι αναπαραγωγή από κάποιο τοπικό περιοδικό – έχει λίγα επιπλέον υλικά. 
Συνολικά για την παρασκευή της σαλάτας απαιτούνται:
1 κεφάλι μαρουλιού (ή 4 μωρά μαρούλια)
1 βόλβος μάραθο
4-5 κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες
1 ματσάκι φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκια φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο θρυμματισμένο
Χυμός ενός λεμονιού
Γενναιόδωρη ποσότητα αλάτι και ψιλοκομμένο πιπέρι
Γενναιόδωρη ποσότητα ελαιόλαδου καλής ποιότητας

Ως προ την εκτέλεση, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Κόβουμε το μαρούλι και το ανακατεύουμε απαλά με το μάραθο. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια με τον άνηθο, τη μέντα και το μαϊντανό και ανακατεύουμε ξανά τα υλικά μας. Χτυπάμε το σκόρδο με το χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε στη σαλάτα. Ακολουθεί το αλατοπίπερο και τέλος το ελαιόλαδο.
Δοκιμάστε το και καλή σας όρεξη!


Περισσότερες... "ελληνικές" συνταγές από το εξωτερικό:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου