14 Ιουνίου 2015

Συνταγές για κουραμπιέδες και σπανακόπιτα από τον νονό της Τζένιφερ Άνιστον

Ένας από τους πιο γνωστούς ελληνοαμερικανούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ υπήρξε ο Τέλυ (Αριστοτέλης) Σαβάλλας, ο οποίος συμμετείχε σε πολλές αμερικανικές ταινίες, όμως γνώρισε τη μεγαλύτερη δημοτικότητά του σ' όλον τον κόσμο τη δεκαετία του 1970 πρωταγωνιστώντας στην τηλεοπτική σειρά "Κότζακ", υποδυόμενος τον ομώνυμο αστυνομικό. Την περίοδο του "Κότζακ", ο ηθοποιός, που υπήρξε και ο νονός της Τζένιφερ Άνιστον, έδωσε πολλές συνεντεύξεις, οι οποίες μεταξύ άλλων περιστρέφοντας και γύρω από την ελληνική του καταγωγή. Σε μία από αυτές, ο Σαβάλλας μοιράστηκε και δύο συνταγές για κουραμπιέδες (ή "ελληνικά μπισκότα βουτύρου", σύμφωνα με τις αμερικανικές εφημερίδες) και σπανακόπιτα, δυο πολύ δημοφιλή επιδόρπια για όσους Αμερικανούς ήθελαν να δοκιμάσουν την ελληνική κουζίνα στο σπίτι τους. Αυτές ήταν οι ελληνοαμερικανικές - κατά την εκδοχή του Σαβάλλας - συνταγές:

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ


Υλικά (για περίπου 54 κομμάτια ή 4,5 δωδεκάδες):
μισό κιλό μαλακό βούτυρο
μισό φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
1 αυγό
μισό φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
περίπου 4 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα κανέλα ή γαρίφαλο 
1 φλιτζάνι ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση.
Λιώνουμε το βούτυρο. Το αφήνουμε να κάτσει. Αφαιρούμε το λευκό υπόλειμμα, που σχηματίζεται στην επιφάνεια του τηγανιού. Όταν κρυώσει, βάζουμε το βούτυρο σ' ένα μπολ και το ανακατεύουμε με το καλαμποκάλευρο. Προσθέτουμε το αβγό και τη ζάχαρη. Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να αφρατέψει. Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα. Τα προσθέτουμε στο μείγμα του αβγού και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε με τον πλάστη και κόβουμε σε σχήματα όπως διαμάντια ή καμπανίτσες. Ψήνουμε σε μη λαδωμένο ταψί (/φύλλα ψησίματος) σε προθερμασμένο φούρνο 350 βαθμών F για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από το ταψί και ρίχνουμε την άχνη, όσο είναι ακόμη ζεστοί. 



ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ


Υλικά (για 6 με 8 μερίδες):
1 κιλό φρέσκο σπανάκι ή 2 πακέτα κατεψυγμένο, ψιλοκομμένο σπανάκι
1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους, ξεφλουδισμένο, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο, φρέσκο άνηθο
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
225 γραμμ. τυρί φέτα
αλάτι 
λευκό πιπέρι
225 γραμμ. φύλλα
λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το σπανάκι και το αφήνουμε να στεγνώσει. Το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και το αφήνουμε στην άκρη. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σπανάκι (ή μαγειρεύουμε το κατεψυγμένο σπανάκι μέχρι να γίνει ελαφρά τρυφερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσσκευασίας και το αφήνουμε να στεγνώσει) και σοτάρουμε για λίγα λεπτά μαζί με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε άνηθο και μαϊντανό. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη. Σ' ένα μπολ ρίχνουμε τη θρυμματισμένη φέτα. Προσθέτουμε το μείγμα του σπανακιού (ή το στεγνό, μαγειρεμένο, κατεψυγμένο σπανάκι), αλάτι και λευκό πιπέρι για τη γεύση. Ανακατεύουμε καλά με πιρούνι. Αλείψουμε το ταψί (διαστάσεων 38x20x5 εκατοστά) με το λιωμένο βούτυρο. Απλώνουμε τη μια στρώση από τα φύλλα. Καλύπτουμε με το μείγμα του σπανακιού. Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα, βουρτσίζοντας ελαφρώς την κάθε στρώση με λιωμένο βούτυρο. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες νερό στην κρούστα για να μην κατσαρώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 400 βαθμούς F μέχρι να ροδίσει η κρούστα, περίπου 30 λεπτά. Για να σερβίρουμε, κόβουμε σε τετράγωνα λίγα λεπτά αφότου το βγάλουμε από το φούρνο. Βάζουμε από μια οδοντογλυφίδα σε κάθε τετράγωνο, για να μην διαλυθούν οι στρώσεις των φύλλων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου