8 Σεπτεμβρίου 2014

Μια μητέρα συμμετέχει σε εκστρατεία υπέρ της ασφαλούς οδήγησης δίνοντας στη δημοσιότητα το βίντεο του δυστυχήματος, στο οποίο σκοτώθηκε ο γιος της

Τον Ιούνιο του 2013, ο 38χρονος Ντέιβιντ Χολμς από το Νόργουιτς έχασε την ζωή του σε τροχαίο. Οδηγούσε τη μοτοσυκλέτα του με ταχύτητα 156 km/h, ενώ το επιτρεπτό όριο ήταν 97 km/h, όταν συγκρούστηκε μ' ένα αυτοκίνητο, που έκανε αναστροφή. Η τροχαία ζήτησε από τη μητέρα του Νέιβιντ, Μπρέντα, την άδεια για να δοθεί στη δημοσιότητα το βίντεο του δυστυχήματος, όπως αποτυπώθηκε στη μικροκάμερα που είχε ο Ντέιβιντ στο κράνος του. Εκείνη συμφώνησε χωρίς δεύτερη σκέψη. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα The Telegraph, "θέλω να βγει κάτι θετικό από αυτήν την απώλεια. Αν μπορέσουμε ν' αποτρέψουμε ένα ατύχημα, μια οικογένεια να μην περάσει αυτό που περάσαμε εμείς, τότε ο Ντέιβιντ δεν πέθανε μάταια". 

Το βίντεο είναι αρκετά σοκαριστικό, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Πολλές φορές, η βιαιότητα που κρύβει η πραγματικότητα, την οποία συνήθως προσπαθούμε να ξορκίσουμε παραδιδόμενοι στην άρνηση ότι "αυτό δεν θα συμβεί σε εμάς", ίσως μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα μπορούν να συμβούν στον καθένα και - ειδικά όσον αφορά στα τροχαία - τη μεγαλύτερη ευθύνη αποφυγής τους την έχουμε εμείς οι ίδιοι, ο καθένας ατομικά.
Αν νομίζετε ότι δεν αντέχετε τη σοκαριστική αλήθεια, μην δείτε το βίντεο. Το ζητούμενο δεν είναι η ικανοποίηση κάποιου ταπεινού, "gore porn" ενστίκτου. Αρκεί την επόμενη φορά που θα καθίσουμε πίσω από το τιμόνι της μοτοσυκλέτας, του αυτοκινήτου ή οποιουδήποτε άλλου οχήματος να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι να συμμορφωνόμαστε με τους κανόνες του ΚΟΚ - ακόμη και για κάτι που πολλοί εύκολα αψηφούν και υποτιμούν, όπως είναι ο σεβασμός των ορίων ταχύτητας που ορίζουν οι πινακίδες στους δρόμους. Μόνο που η οδήγησε δεν είναι βίντεο-γκέιμ, είναι κρύβει πολύ αληθινούς, επικίνδυνους κινδύνους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου