1 Νοεμβρίου 2018

Ο έρωτας Ελληνίδας με Ιταλό στρατιώτη στα χρόνια της Κατοχής, που αργότερα κατέληξε στα δικαστήρια συγκινώντας την ιταλική κοινή γνώμη


Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όπως είναι λογικό να συμβαίνει σε αντίστοιχες καταστάσεις, δεν έλειψαν οι περιπτώσεις Ελληνίδων, οι οποίες δεν υποχρεώθηκαν - είτε λόγω πείνας είτε λόγω επαγγέλματος είτε ακόμα και για λόγους κατασκοπείας - να υποκύψουν στις ερωτικές πιέσεις των κατακτητών (όπως τόσο εύσχημα αποδόθηκαν από τον Ιταλό συγγραφέα Ρέντζο Μπιαζιόν στο βιβλίο του «LArmata SAgapo»), αλλά όντως ερωτεύθηκαν ή ακόμα και παντρεύτηκαν Ιταλούς στρατιώτες, μόνο που το τέλος των σχέσεων αυτών δεν ήταν πάντα εύκολο.

"Στρατιά σ' αγαπώ": το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία "Μεντιτερανέο". Όταν πρωτοκυκλοφόρησε, κατηγορήθηκε ότι προσέβαλλε τον ιταλικό στρατό

εξώφυλλο από τη γαλλική μετάφραση του
"L'Armata s'Agapo" (πηγή: www.abebooks.com)
Ανάμεσα στους Ιταλούς που βρέθηκαν στ’ αλβανικά βουνά να πολεμούν εναντίον του ελληνικού στρατού ήταν ο ζωγράφος και μετέπειτα συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρέντζο Μπιαζιόν. Mετά τη γερμανική επέμβαση και την έναρξη της τριπλής Κατοχής στην Ελλάδα, μεταφέρθηκε στην Κρήτη, όπου παρέμεινε μέχρι την ανακωχή της 8ης Σεπτεμβρίου 1943, όταν ο Μουσολίνι αποτελούσε ήδη παρελθόν και ο ιταλικός στρατός παρέδωσε τα σκήπτρα στους Γερμανούς. Ο Μπιαζιόν συνελήφθη και οδηγήθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε Ολλανδία, Πολωνία και Γερμανία, ώσπου κάποια στιγμή, το 1944, κατάφερε να δραπετεύσει και να επιστρέψει στην Ιταλία.

31 Οκτωβρίου 2018

Έγκλημα στην Κέρκυρα του 1934: Ο Κούρκουλος που δολοφόνησε τον Ρουβά και στη συνέχεια αυτοκτόνησε!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Νίκος Κούρκουλος υπήρξε ένας από τους ωραιότερους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, η γοητεία μάλιστα του οποίου ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, όταν το 1967 πρωταγωνίστησε στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη στο έργο «Illya Darling» του Ζυλ Ντασσέν, που βασιζόταν στο πολύ πετυχημένο φιλμ «Ποτέ την Κυριακή». Όπως έγραφε μια νεοϋορκέζικη εφημερίδα τον Ιούλιο της χρονιάς αυτής, «Ο ωραίος πρωταγωνιστής του “Illya Darling” Νίκος Κούρκουλος απαντάει σε μαζικά σημειώματα κοριτσιών, που του ζητάνε αυτόγραφα απλά στέλνοντάς του φωτογραφίες του τεσσάρων μηνών γιου του». (The Leader-Herald, 11.07.1967)

28 Οκτωβρίου 2018

Οι τελευταίες στιγμές του αντισυνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή στις 5 Δεκεμβρίου 1940

Από τους 77.000 στρατιώτες που υπηρέτησαν στον ελληνικό στρατό κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι 12.898 ήταν Εβραίοι στο θρήσκευμα. Από αυτούς, οι 3743 τραυματίστηκαν και οι 513 έπεσαν νεκροί στα πεδία των μαχών. Ένας από τους 513 νεκρούς ήταν ο γεννημένος στη Χαλκίδα το 1893 αντισυνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής, του οποίου τα περισσότερα από τα έντεκα αδέρφια πέθαναν σε κάποιο από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η έκρηξη του ελληνοϊταλικού πολέμου τον Οκτώβριο του 1940 στα πρωτοσέλιδα των ξένων εφημερίδων

Το ιταλικό τελεσίγραφο τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, η απόρριψή του και το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε διαφορετικές χώρες του πλανήτη. Άλλωστε, ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος βρισκόταν ήδη στην 63η εβδομάδα του και δεν στον ορίζονταν δεν διαφαινόταν κάποια ελπίδα ειρήνης - το αντίθετο! Η συμφωνία Μουσολίνι-Χίτλερ στη Φλωρεντία, οι βομβαρδισμοί του Λονδίνου και οι εξελίξεις σ' όλη την Ευρώπη απασχολούσαν σταθερά την επικαιρότητα. Η έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου σχολιάστηκε στις περισσότερες γερμανοκρατούμενες χώρες μάλλον με αμηχανία, ενώ οι εφημερίδες του ελεύθερου κόσμου ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης του μετώπου με εμπλοκή της Τουρκίας (εναντίον της Ιταλίας), ενώ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και για τη βρετανική αντίδραση.