9 Ιουνίου 2012

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ" ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟ

Η φωτογραφία είναι από το φύλλο της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ με ημερομηνία 18.06.1960

Ένας... ξανθός κυκλώνας ενέσκηψε στο νησί της Αντιπάρου τον Ιούνιο του 1960, κατά την εύστοχη παρατήρηση του δημοσιογράφου Στ. Φιλιππούλη, ο οποίος υπέγραφε ρεπορτάζ από τα γυρίσματα της ταινίας "Μανταλένα" στο μικρό νησί των Κυκλάδων, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ στις 18.06.1960. Φυσικά, ο "ξανθός κυκλώνας" δεν ήταν άλλος από την πρωταγωνίστρια της ταινίας, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την οποία ωστόσο οι κάτοικοι της Αντιπάρου δε γνώριζαν παρά ως το.... κορίτσι της τσίχλας, καθώς η Αλίκη είχε δανείσει το πρόσωπό της σε συσκευασία της εποχής. Βλέπετε, στην Αντίπαρο δεν είχε ακόμη φτάσει ο ηλεκτρισμός εκείνη την εποχή και οι περισσότεροι κάτοικοι δεν είχαν ποτέ μέχρι τότε παρακολουθήσει οποιαδήποτε κινηματογραφική ταινία, με αποτέλεσμα να αγνοούν ακόμα και την "εθνική σταρ". 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 9 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012. Μπορεί χτες να έφαγε κόκκινη κάρτα λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, ωστόσο φαντάζομαι ότι ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος θα γιορτάσει μάλλον χαρούμενος τα σημερινά του γενέθλια μετά και την ισοπαλία της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου με την οικοδέσποινα Πολωνία στα πλαίσια της διοργάνωσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου για το 2012, αν και νομίζω ότι η τούρτα μάλλον δεν ενδείκνυται τις ημέρες αυτές για τους διεθνείς ποδοσφαιριστές.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ALBUM CHART: 10 - 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012


Η εβδομάδα υπήρξε αρκετά παραγωγική ως προς τον αριθμό των νέων μουσικών άλμπουμ που κυκλοφόρησαν στην παγκόσμια αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 20 πρώτες θέσεις του παγκόσμιου album chart, οι μισές καταλαμβάνονται από πρώτες κυκλοφορίες, κάτι που ισχύει για τις 4 θέσεις του τοπ10, μεταξύ των οποίων και το πρόσφατο άλμπουμ ενός ισλανδικού ροκ συγκροτήματος, των Sigur Rσs. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο όμως του παγκόσμιου τοπ10 είναι η ολική επαναφορά της Αντέλ στην πρώτη θέση με το άλμπουμ "21" ύστερα από μια αποχή λίγων εβδομάδων. Είναι η 41η εβδομάδα που το "21" βρίσκεται στην κορυφή σε σύνολο 71 εβδομάδων κυκλοφορίας, έχοντας προ πολλού συνθλίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ SINGLES CHART: 10 - 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012


Επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά η παράδοση που θέλει τα ιαπωνικά τραγούδια να κάνουν συνήθως εντυπωσιακό ντεμπούτο στο παγκόσμιο chart, αλλά να χάνουν τη δυναμική τους ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα κυκλοφορίας. Έτσι, λοιπόν, το γυναικείο συγκρότημα ΑΚΒ 48 υποχώρησε από την κορυφή του παγκόσμιου singles chart, αν και παρέμεινες στο τοπ10 πέφτοντας στην τέταρτη θέση. Κατά τ' άλλα, στην κορυφή ανέβηκε και πάλι, ύστερα από μία ανάπαυλα μίας εβδομάδας, η Καναδέζα Carly Rae Jespen με το τραγούδι "Call Me Maybe", ενώ δεν έχουμε καμία νέα είσοδο στο τοπ10. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το νικητήριο τραγούδι της φετινής Γιουροβίζιον της Λορίν βρέθηκε στη δωδέκατη θέση του chart της εβδομάδας, και μένει να δούμε αν την επόμενη εβδομάδα θα καταφέρει να μπει στη δεκάδα ή αν θα υποχωρήσει.

8 Ιουνίου 2012

ΡΕΤΡΟ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ: ΤΟ ΕΠΙΜΟΝΟ ΦΛΕΡΤ ΤΟΥ ΑΛΕΝ ΝΤΕΛΟΝ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ


Η επίσκεψη του κινηματογραφικού γόη της εποχής Αλέν Ντελόν στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1960 (και μάλιστα με την τότε σύντροφο του Ρόμι Σνάιντερ), η συνάντησή του με τη δικιά μας σταρ Τζένη Καρέζη και μια ανταλλαγή φιλοφρονήσεων μεταξύ των δύο ηθοποιών ήταν ικανά να πείσουν τους Έλληνες δημοσιογράφους για το υποτιθέμενο φλερτ του Γάλλου ηθοποιού στα πιο ωραία μάτια του ελληνικού θεάτρου. Άλλωστε, στα μάτια της Τζένης ήταν που εστίασε και ο Ντελόν εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την Ελληνίδα ηθοποιό, όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ στο φύλλο της 09.07.1960 με την υπογραφή του Νίκου Μαστοράκη.

ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗ ΣΟΥ ΤΥΧΕΙ: ΟΤΑΝ Ο ΝΕΚΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΤΑΙ!


Κατ' αρχήν.... να χτυπήσω ξύλο, να σταυροκοπηθώ τρεις φορές, να φτύσω τον κόρφο μου, να κάτσω και καλύτερα στη θέση μου και οτιδήποτε άλλο λέει η λαϊκή σοφία, αρκεί να μην το γρουσουζέψω. Όμως "τούτη η γης που την πατούμε, όλοι μέσα θε να μπούμε", όπως λένε οι στίχοι και σ' ένα παραδοσιακό, νησιώτικο τραγούδι. Το θέμα όμως είναι να μπούμε όταν έρθει η ώρα μας, όταν δηλαδή θα έχουμε πραγματικά αποδημήσει στο άλλο κόσμο, είτε Παράδεισος λέγεται αυτός είτε Κόλαση είτε και στο απολύτως τίποτα - δεν έχω πεθάνει για να ξέρω τι ισχύει και τι όχι, όπως καταλαβαίνετε. Με κάποιες ειδήσεις που διαβάζω όμως τελευταία, έχω αρχίσει να αμφιβάλλω ακόμα και γι' αυτό. Πριν ένα μήνα ήταν ο Αιγύπτιος που αναστήθηκε στο φέρετρο του. Προχτές το αγοράκι από τη Βραζιλία, που την ώρα της κηδείας ανασηκώθηκε επίσης στο φέρετρό του για μια στιγμή, ζήτησε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των συγγενών ένα ποτήρι νερό από τον πατέρα του και ξαναπέθανε - οριστικά αυτήν τη φορά. 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 8 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012. Ημέρα γενεθλίων για αρκετές γυναίκες τραγουδίστριες είναι η σημερινή, όπως η Νάνσι Σινάτρα (1940), η Μπόνι Τάιλερ (1951) και η Καίτη Γαρμπή (1963), ενώ 24 ετών γίνεται σήμερα και η σέξι ελληνοαμερικανίδα παρουσιάστρια Μαρία Μενούνος. 
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, μια αφορμή για την ανάληψη διεθνούς δράσης για την προστασία του σημαντικότερου τμήματος της βιόσφαιρας. Από τους ωκεανούς άλλωστε ξεκίνησε η ζωή στο πλανήτη, το νερό των ωκεανών απελευθερώνει το απαραίτητο για τη διαιώνιση της ζωής οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, φιλοξενεί ένα πλούσιο οικοσύστημα, ενώ το υπέδαφος του κρύβει σημαντικότατες πλουτοπαραγωγικές πηγές. 

7 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ


Οι Σουηδοί είναι από τους πρωτοπόρους λαούς στην εκμετάλλευση εναλλακτικών μορφών παραγωγής ενέργειας. Ένας από αυτούς είναι και με την αποτέφρωση των απορριμάτων, ένα έργο που κόστισε δισεκατομμύρια κορώνες. Ωστόσο, απ' ότι φαίνεται μάλλον δεν υπολόγισαν σωστά τον αυστηρό οικογενειακό προϋπολογισμό και τη μειωμένη παραγωγή των συμπατριωτών τους σε σκουπίδια. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η βιομηχανική ένωση της Σουηδικής Διαχείρισης Αποβλήτων, η οποία επισημαίνει την ανάγκη εισαγωγής περίπου 1.6 εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών.

Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑΜΕ ΤΟΝ ΡΑΪΑΝ ΡΕΪΝΟΛΝΤΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ TV ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 14 ΕΤΩΝ!

Ποιον σας θυμίζει το αγοράκι της φωτογραφίας;

Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του '90, η τότε ΕΤ2 προέβαλλε τα μεσημέρια μια καναδέζικη νεανική σειρά με τίτλο "Fifteen", γνωστή στις ΗΠΑ και με τον τίτλο "Hillside". Δε νομίζω να το θυμούνται πολλοί, άλλωστε ήταν μια περίοδος κατά την οποία τα κρατικά κανάλια ήταν πλήρως απαξιωμένα από πλευράς τηλεθέασης, ενώ και το ίδιο το σίριαλ, που προσπαθούσε να πατήσει στα χνάρια του παλιότερου, πολύ πετυχημένου "Γυμνάσιου Ντεγκράσι", δεν ήταν και από τα καλύτερα που έχουμε δει στη μικρή οθόνη. Πόσοι από εσάς που είχατε δει το συγκεκριμένο σίριαλ θυμάστε ότι στο καστ συμμετείχε και ένας από τους πιο πολυσυζητημένους σημερινούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ (όχι τόσο για τις κινηματογραφικές του επιτυχίες όσο για το σώμα του και την προσωπική του ζωή), τον Ράιαν Ρέινολντς;

ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ SINGLES CHART ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕΧΡΙ 16 IOYNIΟΥ 2012



Το κουαρτέτο Rudimental βρέθηκε στην πρώτη θέση του βρετανικού singles chart της εβδομάδας, το οποίο έχει και άρωμα από Γιουρβίζιον, καθώς στην τρίτη θέση συναντούμε το νικητήριο τραγούδι του φετινού διαγωνισμού, το "Euphoria", με το οποίο η Λορίν είχε εκπροσωπήσει τη Σουηδία. Να σημειωθεί ότι το τραγούδι σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις στα περισσότερα ευρωπαϊκά chart, ενώ βρίσκεται στο νούμερο ένα του αντίστοιχου γερμανικού. 

ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ SINGLES CHART ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕΧΡΙ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012



Το τοπ10 του αμερικάνικου singles chart παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο για ακόμη μία εβδομάδα. Στην κορυφή και πάλι το "Somebody That I Used To Know", το οποίο πολιορκείται σταθερά από το "Call Me Maybe" της Carly Rae Jepsen, χωρίς όμως να έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να το εκθρονίσει από την πρώτη θέση. Η μόνη νέα (επαν)είσοδος της εβδομάδας είναι με το   "Where Have You Been" της Ριάνα.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ


Τέσσερις είναι οι ταινίες που απόψε κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Οι λάτρεις της σειράς ταινιών Alien περιμένουν το πρίκουελ με τίτλο "Προμηθέας". Οι δε λάτρεις του ευρωπαϊκού κινηματογράφου έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη βρετανική αισθηματική ταινία "Το βαθύ μπλε του έρωτα", τη γαλλική αισθηματική κωμωδία "Ο έρωτας κρατάει 3 χρόνια" και το ψευδοντοκιμαντέρ - ή μοκιουμένταρι, αν προτιμάτε την αγγλική ονομασία του είδους - για μια υποθετική εμπλοκή του Χίτλερ στην κινηματογραφική παραγωγή του Χόλιγουντ.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 7 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012. Χρόνια πολλά στον ουαλλό τραγουδιστή Τομ Τζόουνς ("What's New Pussycat?", "Delilah", "She's a Lady", "Sex Bomb"), στον ηθοποιό Λίαμ Νίσον, που φέτος συμπληρώνει τα εξήντα χρόνια, στον Πρινς, που μεγάλωσε κι αυτός και κλείνει τα 54, αλλά και στην σέξι Ρωσίδα τενίστρια Άννα Κουρνικόβα, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα το 1981.

11 ΣΟΥΒΕΝΙΡ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ


Έστω ότι αποφασίζετε να πάτε ένα ταξίδι μέχρι την μακρινή Ιαπωνία. Αφού θαυμάσετε την τεχνολογική εξέλιξη μιας χώρας, που μοιάζει σαν να έρχεται από άλλον πλανήτη, θα πρέπει να αγοράσετε και κάποια σουβενίρ για να τα φέρετε πίσω στην πατρίδα είτε ως δώρα στα αγαπημένα σας πρόσωπα είτε ως αναμνηστικά δικά σας. Εκτός από το ρομπότ που σας έκλεψε την καρδιά, δείξτε την προτίμησή σας και σε ορισμένα πιο παραδοσιακά είδη, απομεινάρια μιας εποχής που έχει σχεδόν ξεθωριάσει μπροστά στη δύναμη της τεχνολογικής εξέλιξης. Εμείς σας προτείνουμε 11 από αυτά:

6 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 6 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012. Φέτος συμπληρώνονται 68 χρόνια από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ξεκινώντας τη μεγάλη αντεπίθεση από ξηράς και από το δυτικό μέτωπο για τη νίκη κατά των δυνάμεων του Άξονα στην Ευρώπη.

5 Ιουνίου 2012

Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Η γελαστή γυναίκα της φωτογραφίας είναι η πρώτη γυναίκα που τόλμησε να κάνει προσθετική στήθους πριν από 50 ολόκληρα χρόνια.

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη επέμβαση εμφύτευσης πρόσθετου γυναικείου στήθους. Η Timmie Jean Lindsey από το Χιούστον του Τέξας ήταν η πρώτη γυναίκα που το τόλμησε, παρόλο που αρχικά ήταν αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και χρειάστηκε να επιστρατευτεί όλη η πειθώ των γιατρών, προκειμένου να υποκύψει να γίνει το... πειραματόζωο μιας επέμβασης που θεωρείται πλέον ρουτίνα για πολλές γυναίκες σε όλον τον πλανήτη. 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΝΙΒΑΛΩΝ


Η περίπτωση του "κανίβαλου του Μαϊάμι", του ανθρώπου που υπό την επήρεια ισχυρών ναρκωτικών ουσιών αποπειράθηκε να φάει ζωντανό έναν άστεγο άνδρα πριν δέκα ημέρες, μέχρι που τελικά έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού, δεν είναι η μοναδική. Σε ορισμένες φυλές στην Παπούα-Νέα Γουινέα επικρατεί η αντίληψη ότι για να αποκτήσει κάποιος τα επιθυμητά χαρακτηριστικά ενός συγγενικού ή φιλικού του προσώπου, θα πρέπει να φάει το μυαλό και την καρδιά του. Για τους επιστήμονες, οι λόγοι που μπορούν να ωθήσουν έναν άνθρωπο να φτάσει στο σημείο να φάει ανθρώπινη σάρκα, μπορεί να είναι είτε λόγω μιας νοσηρής ευχαρίστησης που αισθάνονται είτε προκειμένου να εκφοβίσουν είτε ακόμα και για λόγους επιβίωσης.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ, ΡΙΟ, ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ: ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ



Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας κάνουμε μία αναδρομή σε τρεις κομβικής σημασίας παγκόσμιες διασκέψεις, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια, βάζοντας επισήμως στην ατζέντα το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος ως αντίβαρο στην άκριτη και άλογη οικονομική ανάπτυξη, που καταλήγει μπούμερανγκ για το μέλλον της ανθρωπότητας. Πρόκειται για τις διασκέψεις της Στοκχόλμης, του Ρίο και του Γιοχάνεσμπουργκ, που πραγματοποιήθηκαν το 1972, το 1992 και το 2002 αντίστοιχα. 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 5 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012
Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Αντικείμενο των φετινών εορτασμών είναι η προώθηση της ιδέας για μια "πράσινη οικονομία", η οποία θα συνδυάζει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής ισότητας με την προστασία του περιβάλλοντος. 

4 Ιουνίου 2012

ΥΠΝΟΒΑΣΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ


"Αυτοματιστική κινητική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του ύπνου, που μοιάζει, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, με συμπεριφορά ατόμου εν εγρηγόρσει (ξύπνιου) και συνοδεύεται από τέλεια αμνησία των γεγονότων κατά την αφύπνιση". Αυτός είναι, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος, ο ορισμός της υπνοβασίας, που αποτελεί ένα αίνιγμα για τους επιστήμονες, όχι τόσο για τις αιτίες που την προκαλούν (κυρίως το στρες, το αλκοόλ και τα γονίδια), όσο για το τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός υπνοβάτη, ο οποίος είναι ικανός για τα πάντα, ακόμη και για να διαπράξει φόνο.

ΣΟΚ: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ... ΘΕΡΑΠΕΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ!


Είναι η ώρα του διαλείμματος στο δημοτικό σχολείο Μπομπένγκα, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Μπατούντου στα δυτικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Οι μαθητές πλημμυρίζουν την αυλή του σχολείου, μαζεύονται κάτω από τη σκιά των μάνγκο και βγάζουν από την τσέπη τους μικρά σακουλάκια καπνού, τα οποία και μοιράζονται με τους συμμαθητές τους καπνίζοντας όλοι μαζί.  

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 4 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012. Τα γενέθλιά του έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος κλείνει τα 83. Την ίδια ημερομηνία, αλλά πολλά χρόνια αργότερα, γεννήθηκε και η Αντζελίνα Τζολί. Η μέλλουσα κυρία Μπραντ Πιτ γίνεται 37 ετών, ενώ έξι χρόνια μικρότερος είναι ο επίσης γεννημένος την 4η Ιουνίου Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής Γιούρκας Σεϊταρίδης.  Σαν σήμερα όμως, έφυγαν από τη ζωή και τρεις αγαπημένοι Έλληνες ηθοποιοί, εκπρόσωποι τριών διαφορετικών γενεών: ο Ντίνος Ηλιόπουλος (το 2001), ο Σωτήρης Μουστάκας (το 2007) και ο Νίκος Σεργιανόπουλος (το 2008).

3 Ιουνίου 2012

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ: ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ

Τα παιδιά παίζουν ανάμεσα σε κατεστραμμένα κτίρια της Μογκαντίσου. Η ζωή στη σομαλική πρωτεύουσα συνεχίζεται παρά τις αντιξοότητες και προσφέρει ελπίδα για το αβέβαιο μέλλον.
Η πόλη της Μογκαντίσου ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από Άραβες και Πέρσες εμπόρους. Το όνομά της προέρχεται από την αραβική φράση Maq'adul Shah (ή Maq'ad-i-Shah στα περσικά), που σημαίνει "η θέση του Σάχη". Η πόλη αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο συνδέοντας την υποσαχάρια Αφρική με την αραβική χερσόνησο. Υφάσματα, μπαχαρικά και άλλα αγαθά διέσχιζαν τον Ινδικό ωκεανό και ανταλλάσσονταν με ελεφαντόδοντο, λιβάνι, σμύρνα, αλλά και με καμήλες ή ακόμα και με δούλους. Κατά καιρούς η περιοχή κατακτήθηκε από ηγεμόνες από το Ομάν ή το νησί της Ζανζιβάρης, μέχρι που το 1891 έφτασαν οι Ιταλοί αποικιοκράτες, οι οποίοι ύστερα από πολέμους αλλά και εξαγορά γης κυριάρχησαν στην περιοχή και έδωσαν στην πόλη ένα πιο σύγχρονο πρόσωπο. Μεγάλες λεωφόροι και ρωμαϊκού τύπου αψίδες συνυπήρχαν με μερικά από τα αρχαιότερα ισλαμικά τζαμιά της Αφρικής. Η πρωτεύουσα της ιταλικής Σομαλιλάνδης παρέμεινε η πρωτεύουσα και του ανεξάρτητου πλέον κράτους της Σομαλίας μετά το 1960.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 3 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή, 3 Ιουνίου 2012. Ημέρα γενεθλίων αθλητών είναι η σημερινή. Ο Ισπανός τενίστας Ραφαέλ Ναδάλ, ο κορυφαίος ίσως της εποχής μας, σήμερα κλείνει τα 26 του χρόνια. Τα γενέθλιά του όμως γιορτάζει και ο κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερος έλληνας καλαθοσφαιριστής Νίκος Χατζής, αλλά και ο γεννημένος σαν σήμερα το 1980 Λάζαρος Παπαδόπουλος. 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΓΕΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ!


Εάν είσαστε μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι οι Ιάπωνες είναι από τους πιο καλόβολους και ευγενικούς λαούς, μάλλον θα αλλάξετε γνώμη διαβάζοντας την παρακάτω είδηση. Η ιαπωνική αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Skymark Airlines Inc.ανακοίνωσε ότι εφεξής θα αρνείται να δέχεται τα παράπονα των επιβατών κατά τη διάρκεια της πτήσης σε μια προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών της εξόδων.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο "ΚΑΝΙΒΑΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΪΑΜΙ"

Ο τόπος του πρωτοφανούς, φρικτού εγκλήματος. Κατά τη γνώμη μου,  οι φωτογραφίες του δράστη  ή του θύματος δε θα εξυπηρετούσαν τίποτε περισσότερο από την ικανοποίηση μιας άνευ ουσίας ανθρώπινης περιέργειας και γι' αυτό δεν τις περιλαμβάνω στην ανάρτησή μου.

"Πρόκειται να σκοτώσει αυτόν τον άνθρωπο, μιλάω σοβαρά" έλεγε στο τηλεφώνημα του ο αυτόπτης μάρτυρας που ειδοποίησε το πρωί του περασμένου Σαββάτου την αστυνομία της Φλόριντα για την αποτρόπαια εγκληματική επίθεση του 31χρονου Rudy Eugene, ο οποίος εμφάνισε κανιβαλικές τάσεις επιτιθέμενος γυμνός σε έναν άστεγο στην περιοχή του Μαϊάμι. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας σοκ σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τι όμως συνέβη το μοιραίο μεσημέρι της 26ης Μαΐου και ποιο είναι το προφίλ του δράστη, που εν τω μεταξύ έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού;