13 Σεπτεμβρίου 2014

Βοήθειααα! Λογοκρισία στη λογοκρισία!

Στις 14 Νοεμβρίου 2013, η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ κραύγαζε στο πρωτοσέλιδό της: "Βοήθειααα! Λογοκρισία". Αφορμή ήταν μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κι ένα άρθρο στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, που ασκούσαν έντονη κριτική σε μια γελοιογραφία, που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα και αφορούσε τη βουλευτή του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και το κατά πόσο είχε πέσει θύμα σεξιστικής αντιμετώπισης από το γελοιογράφο-συνεργάτη της εφημερίδας, Ι. Χατζόπουλο. 

11 Σεπτεμβρίου 2014

Οι φεμινιστικές απόψεις του Κωστή Παλαμά



Το Δεκέμβριο του 1925, όταν μαινόταν ο πόλεμος της μίνι φούστας, την οποία θα καταργούσε διά νόμου ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος λίγους μήνες αργότερα, το περιοδικό Θεατής ζήτησε - μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων - την άποψη του ποιητή Κωστή Παλαμά για το φεμινιστικό κίνημα και τους αγώνες των γυναικών.

Όταν ο Παλαμάς αυτοπροσδιοριζόταν ως "δημοτικιστής της άκρας αριστεράς".


Διαβάζω στο σχετικό λήμμα της Livepedia, που είναι αφιερωμένο σ' ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, τον Κωστή Παλαμά: "Ο Κωστής Παλαμάς, Έλληνας εθνικιστής...." και ακολουθούν οι υπόλοιπες ιδιότητες, που θεωρούνται προφανώς κατώτερης αξίας. Το πρόβλημα δεν είναι απλά η ιεράρχηση, ούτε καν η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, την οποία ανέφερα απλά ως εισαγωγικό παράδειγμα. Γενικότερα, διαδίδεται σε υπερσυντηρητικούς κύκλους η άποψη, που σ' ένα μεγάλο βαθμό έχει στιγματίσει τον σπουδαίο αυτό ποιητή, ότι δήθεν ήταν "εθνικιστής". Ο ίδιος ανέφερε βέβαια, «...Ο Πατριωτισμός είναι έμφυτος, και εγώ είμαι εθνικιστής!», αλλά κανείς δεν εξετάζει το πλαίσιο και την εποχή που αυτό ειπώθηκε. Διότι αν διαβάσουμε με την ίδια ισοπεδωτική λογική και τις ομιλίες του Ελευθερίου Βενιζέλου την εποχή των βαλκανικών πολέμων και της συνθήκης των Σεβρών, όταν πραγματωνόταν το όραμα της περιβόητης "Μεγάλης Ιδέας", που τότε αποτελούσε τον κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, θα βγάζαμε "εθνικιστή" ακόμη κι αυτόν!

Το ρεκόρ γκολ σε αγώνα του ελληνικού ποδοσφαίρου

Ήταν ένας από τους πιο ιστορικούς αγώνες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, όχι γιατί υπήρξε θεαματικός ή βρέθηκαν αντίπαλες δύο ομάδες κορυφής, αλλά διότι σημειώθηκε βροχή από γκολ. Στις 25 Νοεμβρίου 1907, ο Σύλλογος Ποδοσφαιρίσεως Γουδή και ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος, δύο από τις λίγες ποδοσφαιρικές ομάδες της εποχής, βρέθηκαν αντίπαλες στα πλαίσια του άτυπου ποδοσφαιρικού τουρνουά, που διεξαγόταν στο ποδηλατοδρόμιο Νέου Φαλήρου - κάθε Κυριακή από τις 28.10 έως τις 02.12.1907. Εικοσιένα γκολ σημείωσαν οι ποδοσφαιριστές του "Γουδή" στην αντίπαλη εστία, χωρίς να δεχτούν ούτε ένα. 

10 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί η κυβέρνηση της Παραγουάης ισχυρίζεται ότι οι πρώτοι εφευρέτες του ποδοσφαίρου ήταν οι Γκουαρανί

Οι Άγγλοι περηφανεύονται ότι είναι εκείνοι που εφηύραν το ποδόσφαιρο, όπως το ξέρουμε σήμερα - γιατί, κακά τα ψέματα, οι άνθρωποι κλωτσούσαν μια μπάλα ως διασκέδαση από τη μέρα που ο πρώτος άνθρωπος ήρθε σ' επαφή με το πρώτο στρογγυλό αντικείμενο σε σχήμα σφαίρας. Οι πρώτοι κανόνες τέθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και μέσω των βρετανικών αποικιών διαδόθηκε σύντομα σ' όλον τον κόσμο σ' αυτή τη συγκεκριμένη μορφή. Την πατρότητα όμως του ποδοσφαίρου έρχεται να διεκδικήσει και μία φυλή Ινδιάνων της Νοτίου Αμερικής, οι Γκουαρανί.

9 Σεπτεμβρίου 2014

Η Νορβηγίδα καλλονή που έχει μετατρέψει τις selfies σε έργα τέχνης [7 εικόνες]


Η Helen Meldahl, 26 ετών, από την Νορβηγία, είναι ίσως η πιο μοντέρνα καλλιτέχνης της εποχής μας, αφού ως πηγή έμπνευσης και μέσο δημιουργίας χρησιμοποιεί το απόλυτο τρεντ των τελευταίων μηνών, τις selfies. Στέκεται μπροστά στον καθρέφτη του σπιτιού της ή σε κάποιο παράθυρο, τα οποία και ζωγραφίζει σε διάφορα μοτίβα, δημιουργώντας ολόκληρες σκηνογραφίες, στις οποίες συμμετέχει η ίδια βγάζοντας φωτογραφίες με το κινητό της, το οποίο συχνά εντάσσεται έξυπνα στο σκηνικό, ώστε να μην εντοπίζεται πάντα με την ίδια ευκολία. Τα σκίτσα έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών περιοδικών και ιστοσελίδων, ώστε η Έλεν έχει γίνει αρκετά δημοφιλής στα σόσιαλ μίντια και κυρίως στο Instagram, όπου ανεβάζει τις φωτογραφίες της με το ψευδώνυμο mirrorsme. 

8 Σεπτεμβρίου 2014

Καλόγριες από την Ιρλανδία υποκύπτουν στην πρόκληση του Ice Bucket! Οι απολαυστικές αντιδράσεις τους [βίντεο]

Το Ice Bucket Challenge στην υπηρεσία του Θεού! Τρεις καλόγριες από την Ιρλανδία. που ανήκουν στο τάγμα Redemptoristine και οι οποίες μας θυμίζουν πολύ τις "τρελές αδερφές" από την ομώνυμη ταινία με τη Γούπι Γκόλντμπεργκ (με τη διαφορά ότι είναι ντυμένες στα κόκκινα), οπλίστηκαν με θάρρος και μπουγελώθηκαν με παγωμένο νερό για τις ανάγκες της γνωστής ιντερνετικής πρόκλησης, που άλλωστε έχει φιλανθρωπικό σκοπό. Κάθισαν λοιπόν στις καρέκλες τους στον αυλόγυρο του μοναστηριού (κάπου στην περιοχή του Δουβλίνου), ενώ τρεις άλλες μοναχές ανέλαβαν να ρίξουν πάνω σ' αυτές ολόκληρους κουβάδες με κρύο νερό. Και ενώ η μεσαία έμοιαζε να τη γλιτώνει, σε αντίθεση με την καλόγρια στ' αριστερά, που δέχτηκε τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού, τελικά όλες έζησαν την ψυχρολουσία. Οι αντιδράσεις τους είναι απλά απολαυστικές.

Μια μητέρα συμμετέχει σε εκστρατεία υπέρ της ασφαλούς οδήγησης δίνοντας στη δημοσιότητα το βίντεο του δυστυχήματος, στο οποίο σκοτώθηκε ο γιος της

Τον Ιούνιο του 2013, ο 38χρονος Ντέιβιντ Χολμς από το Νόργουιτς έχασε την ζωή του σε τροχαίο. Οδηγούσε τη μοτοσυκλέτα του με ταχύτητα 156 km/h, ενώ το επιτρεπτό όριο ήταν 97 km/h, όταν συγκρούστηκε μ' ένα αυτοκίνητο, που έκανε αναστροφή. Η τροχαία ζήτησε από τη μητέρα του Νέιβιντ, Μπρέντα, την άδεια για να δοθεί στη δημοσιότητα το βίντεο του δυστυχήματος, όπως αποτυπώθηκε στη μικροκάμερα που είχε ο Ντέιβιντ στο κράνος του. Εκείνη συμφώνησε χωρίς δεύτερη σκέψη. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα The Telegraph, "θέλω να βγει κάτι θετικό από αυτήν την απώλεια. Αν μπορέσουμε ν' αποτρέψουμε ένα ατύχημα, μια οικογένεια να μην περάσει αυτό που περάσαμε εμείς, τότε ο Ντέιβιντ δεν πέθανε μάταια".