5 Απριλίου 2014

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 6 - 12 Απριλίου 2014


Τι να πει κανείς για το "Happy" του Φάρελ Ουίλιαμς.. Δέκα εβδομάδες συμπληρώνει ως το πιο δημοφιλές τραγούδι του πλανήτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η αποδοχή για ένα τραγούδι μάλλον υπερτιμημένο. Στη δεύτερη θέση ανέβηκε ο Τζον Λέτζεντ με την πολύ δυνατή μπαλάντα "All Of Me", ενώ έκπληξη αποτελεί η είσοδος στη 15η θέση του παγκόσμιου singles τσαρτ του αυστραλιανού συγκροτήματος 5 Seconds of Summer, που χάρη στο youtube κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της απομονωμένης μουσικά Αυστραλίας και να σημειώσει επιτυχία και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

7 τραγούδια γνωριμίας με την ισπανική ποπ της τελευταίας 12ετίας


Τι γνωρίζουμε για την ισπανική ποπ μουσική σκηνή - όχι γενικά για τη λάτιν, αλλά για τη μουσική που ακούγεται στην Ισπανία; Ό,τι ακούμε από τη Γιουροβίζιον, που όμως δεν αποτελεί και τόσο χαρακτηριστικό δείγμα, καθώς και κάποιες επιτυχίες μιας χρήσης, τύπου "ketchup song", που επίσης δεν αποτελούν ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό. Σπανιότερα, κάποια ισπανικά τραγούδια γίνονται γνωστά διά της πλαγίας οδού, όταν Έλληνες καλλιτέχνες τα ερμηνεύουν με ελληνικούς στίχους (π.χ. το "Είχα πει ότι θα φύγω" της Πέγκυς Ζήνα, που αποτελεί διασκευή του "Paris" του ισπανικού συγκροτήματος La Oreja de Van Gogh). Χωρίς να είμαι βαθύς γνώστης της ισπανικής ποπ, μέσω youtube ανακάλυψα κάποια τραγούδια που μου έκαναν θετική εντύπωση - είτε ως τραγουδάρες με διαχρονική δυναμική είτε ως ποπ τσιχλόφουσκες. Σας παρουσιάζω επτά από τα τραγούδια αυτά, τα περισσότερα από τα οποία είναι της προηγούμενης δεκαετίας, ως ένα πρώτο ερέθισμα και μια αφορμή να ψάξετε περισσότερα στο youtube (ή όπου αλλού νομίζετε) μόνοι σας. 

Η απορία της ημέρας (05.04.2014)


Ο νικητής του ελληνικού "The Voice" πρόκειται να υπογράψει συμβόλαιο με ξένη δισκογραφική εταιρία, για να κάνει καριέρα στο εξωτερικό; Ή απλά οι coaches του πετυχημένου τάλεντ σόου πιστεύουν ότι τα ξένα τραγούδια είναι καλύτερα και ότι αναδεικνύουν περισσότερο τη φωνή ενός τραγουδιστή σε σχέση με τα ελληνικά; Τελικά, η φράση "το ξένο είναι πιο γλυκό" ισχύει εξ ορισμού και στη μουσική, παρόλο που στην Ελλάδα οι περισσότεροι ακούν ελληνικά τραγούδια; Ή μήπως θα πρέπει να αισθάνονται άσχημα οι περισσότεροι Έλληνες που ακούν κυρίως ελληνικά; 

Ένα κοντέινερ που έγινε... σπίτι [7 εικόνες]

Το απαγορευτικό κόστος της αγοράς μιας νέας κατοικίας οδήγησε ένα ζευγάρι από την Αργεντινή στην απόφαση να δημιουργήσουν μόνοι τους το σπίτι τους με μία διαφορά: δεν είναι ένα κλασικό σπίτι από τούβλα, αλλά ένα... κοντέινερ! Χωρίς να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις, αφού ο ένας είναι μηχανολόγος και η άλλη φοιτήτρια γεωφυσικής, δημιούργησαν μόνοι τους το σπίτι τους, που είναι εμπνευσμένο από το Keetwonen, την "πόλη των κοντέινερ", που βρίσκεται στην Ολλανδία. Θέλησαν να μοιραστούν την όλη διαδικασία της μεταμόρφωσης βήμα προς βήμα με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και να μεταδώσουν το μήνυμα ότι για όλα τα θέματα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να είμαστε εφευρητικοί και έτοιμοι να κουραστούμε λίγο περισσότερο απ' ό,τι συνήθως. 

4 Απριλίου 2014

Σκυλιά καλούνται να δείξουν τους δολοφόνους στο δικαστήριο


Πόσο αξιόπιστη θα μπορούσε να είναι η μαρτυρία ενός σκύλου για την εξιχνίαση μιας υπόθεσης δολοφονίας; Σας φαίνεται αστείο ή βγαλμένο από κάποιο αστυνομικό μυθιστόρημα; Κι όμως, ένας δικαστής στη γαλλική πόλη Tours κάλεσε ως μάρτυρα ένα 9χρονο λαμπραντόρ, που ονομάζεται Τάνγκο. Αυτό που έπρεπε να καταθέσει ο Τάνγκο ήταν το αν ο κατηγορούμενος είχε πράγματι σκοτώσει τον ιδιοκτήτη του. 

Οικογένεια ανακάλυψε τάφο κάτω από το σαλόνι του σπιτιού της

expressen.se

Φαντάζεσαι να ζούσες πάνω από έναν τάφο επί 27 ολόκληρα χρόνια χωρίς να έχεις την παραμικρή ιδέα και να το ανακάλυπτες τυχαία, κατά τη διάρκεια ανακαίνισης; Μια τέτοια μακάβρια ανακάλυψη έκανε η οικογένεια Νίλσον, που ζει στην πόλη Fuglie της νότιας Σουηδίας. Ενώ ανακαίνιζαν το σαλόνι του σπιτιού τους, ανακάλυψαν ότι κάτω από το πάτωμα υπήρχε ένας τεράστιος τάφος μήκους δύο μέτρων και πάχους 10 εκατοστών, που χρονολογείται από το 19ο αιώνα!

Η απορία της ημέρας (04.04.2014)

Αν ο άνθρωπος, που αποτελεί πέτρα σκανδάλου με ακροδεξιές παραφυάδες, παραιτηθεί και οι γύρω από αυτόν προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα, προσποιούμενοι ότι το θέμα έκλεισε, αυτό σημαίνει ότι το θέμα όντως έκλεισε; 

3 Απριλίου 2014

Οι ψεύτικες "θεραπείες" του AIDS, που γιγάντωσαν την εξάπλωση του ιού στις αφρικανικές χώρες - Όταν κάποιοι έπαιξαν με την αγωνία χιλιάδων ασθενών για το κέρδος


Στις αρχές του 2014, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το φάρμακο κατά του AIDS. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν έλαβε σοβαρά την ανακοίνωση αυτή, η επιστημονική εγκυρότητα της οποίας δεν ήταν σοβαρή. Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που σε κάποια αφρικανική χώρα διαφημιζόταν μια θεραπεία του ιού, που σημειώνει θραύση στη συγκεκριμένη ήπειρο και ειδικά στις υποσαχάριες χώρες, μόνο και μόνο για να παρασύρει πολλούς ανθρώπους και τελικά να οδηγήσει σε έκρηξη νέων κρουσμάτων. Αυτές είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ψεύτικων "θεραπειών" του AIDS που έκαναν την εμφάνισή τους στην Αφρική από το 1987 έως πιο πρόσφατα.

3 ζητήματα που προκύπτουν μετά το βίντεο-ντροπή του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Τάκη Μπασιάκου

Δεν συνηθίζω να σχολιάζω την πολιτική επικαιρότητα μέσα από αυτό το μπλογκ, για το μοναδικό λόγο ότι έχω βαρεθεί τους σχολιαστές, ανθρώπους που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και προσπαθούν να επιβάλλουν τη γνώμη τους ως την "κοινή λογική" - αλήθεια, υπάρχει κανείς που να έχει μια άποψη και να θεωρεί ότι αυτή είναι εκτός λογικής; Έτσι, τα όποια πολιτικά σχόλια τα κάνω επιλεκτικά, ανάλογα με τη σοβαρότητα ενός θέματος και με το βαθμό που δεν με εκφράζει κάποια άλλη άποψη, που έχω διαβάσει κάπου στο διαδίκτυο. Με αφορμή, όμως, την πρωτοφανή υπόθεση με το βίντεο της συνομιλίας του πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Τάκη Μπαλτάκου, με γνωστό βουλευτή της Χρυσής Αυγής, θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις, κάποιους προβληματισμούς αν θέλετε, για τις επιπτώσεις που έχει το συγκεκριμένο βίντεο σε σχέση με τη λειτουργία και τις τυχόν ευθύνες της κυβέρνησης - όχι όπως τις εννοεί η ακροδεξιά ατζέντα

Η απορία της ημέρας (03.04.2014)

Μόνο εγώ είχα ακούσει τον περασμένο Ιούνιο, όταν η ΔΗΜ.ΑΡ. έφυγε από τον κυβερνητικό συνασπισμό με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ, την καταγγελία των στελεχών της ότι ο πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, ο ανεκδιήγητος Μπαλτάκος, είχε επιχειρήσει να εκβιάσει τη στήριξη του κόμματος αυτού με την απειλή μελλοντικής συγκυβέρνησης ΝΔ και Χρυσής Αυγής; Γιατί τότε ήταν ασήμαντη η καταγγελία εκείνη και δεν αξιοποιήθηκε ούτε από τα ΜΜΕ ούτε από το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ; Έπρεπε να βγει το βίντεο - προϊόν υποκλοπής, για να μην ξεχνιόμαστε - της Χρυσής Αυγής για να "ξυπνήσουν" όλοι; Πότε θα σταματήσουν οι δημόσιοι παράγοντες αυτής της χώρας να "πέφτουν από τα σύννεφα", όταν έρχονται στο φως αυτά που όλοι οι υπόλοιποι, κοινοί θνητοί γνώριζαν και συζητούσαν με τις παρέες τους εδώ και καιρό; 

5 μουσικές προτάσεις για την Άνοιξη του 2014


Με το χειμώνα να έχει μείνει πίσω για τα καλά - ειδικά φέτος που ήταν αρκετά ήπιος και μικρής διάρκειας - ο ερχομός της άνοιξης σημαίνει περισσότερη μουσική. Είμαστε σε μια πιο εξωστρεφή διάθεση, πιο ανοιχτοί να πειραματιστούμε μουσικά και ψάχνουμε το τραγούδι που θα μας συντροφεύσει το ερχόμενο καλοκαίρι. Ψάχνοντας, ανακαλύπτουμε κάποια διαμαντάκια που έχουν όλα τα φόντα να το καταφέρουν. Κι επειδή το καλοκαίρι αργεί ακόμη, μπορούμε ν' απολαύσουμε τα τραγούδια αυτά από τώρα.

2 Απριλίου 2014

8 τραγούδια που μιλάνε για τον Απρίλιο


Θα μπορούσε ένας τόσο εξωστρεφής μήνας, όπως ο Απρίλης, να μην αποτελέσει πηγή έμπνευσης για στιχουργούς και συνθέτες; Δεν είναι μόνο 8, ούτε καν... 18, τα τραγούδια (ελληνικά και ξένα) που έχουν γραφτεί για το μήνα αυτό, αλλά έκανα μια επιλογή από κομμάτια διαφορετικών ειδών και με διαφορετικό περιεχόμενο: από προσωπικές αναμνήσεις, μέχρι πρωταπριλιάτικα, τραγούδια αγάπης ή με πολιτικό περιεχόμενο, για γεγονότα που συνέβησαν κάποιον Απρίλιο.

Η γυναίκα που ξεκίνησε μποϊκοτάζ κατά... της θερινής ώρας!

Έχει καθιερωθεί, εδώ και πολλές δεκαετίες, κάθε Μάρτη να γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά και να εισερχόμαστε στη "θερινή ώρα", μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, μία Γερμανίδα αρνείται να συμβιβαστεί με την αλλαγή αυτή και ζει στην δικιά της ώρα, εξήντα λεπτά πίσω από τους συμπατριώτες της, ενώ οι γερμανικές εφημερίδες την αποκαλούν "επαναστάτρια της θερινής ώρας". 

Η απορία της ημέρας (02.04.2014)

Χθες είχαμε έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, αλλά και συλλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές Νιγρίτας για το βασανισμό και το θάνατο του ισοβίτη Ιλί Καρέλι. Και κοιτάζω τα σημερινά πρωτοσέλιδα: 
-μια χλευαστική αναφορά στη δεξιά "Δημοκρατία", που δεν αναφέρει την είδηση των συλλήψεων, αλλά ειρωνεύεται τις υπερβολές των αλβανικών ΜΜΕ
-εκτενής αναφορά με διάθεση εκμετάλλευσης από τη λαϊκιστική Espresso
-τυπικές αναφορές στον Ελεύθερο Τύπο, την Εφημερίδα των Συντακτών και την Ελευθεροτυπία
-λίγο μεγαλύτερη έκταση δίνεται στο πρωτοσέλιδο της Αυγής και της Καθημερινής
-η είδηση απουσιάζει εντελώς από τις πρώτες σελίδες των "ιστορικών εφημερίδων της δημοκρατικής παράταξης" Τα Νέα και Έθνος.

Ο "Ραμπαγάς" και η άδικη φορολογία - 2 ποιήματα του 1887, που θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί... χθες


Παραδοσιακά, ο ελληνικός λαός έχει παράπονα από τη φορολογική πολιτική του κράτους: ότι είναι υπερβολική, οι φόροι δυσβάστακτοι για τους φτωχούς, φορολογούνται ακόμη και οι απολαύσεις της ζωής κλπ. Κάποτε, όταν η σατιρική ποίηση ήταν δημοφιλής και προσφερόταν σε αφθονία, τα παράπονα αυτά εκφράζονταν και μέσα από αυτήν την οδό. Για παράδειγμα, τα δύο παρακάτω ποιήματα, που δημοσιεύτηκαν στον "Ραμπαγά" το Μάρτιο του 1887 (στις 4 και 12 του μηνός αντίστοιχα). Καθώς πρόκειται για σάτιρα, χρησιμοποιούνται πολλές υπερβολές και γίνονται λαϊκιστικές αναφορές. Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι αρκετοί θα θεωρήσετε επίκαιρους ακόμη και σήμερα κάποιους από τους στίχους αυτούς (ιδιαίτερα στο δεύτερο ποίημα). Και η αλήθεια είναι ότι πέρα από τις εκφραστικές υπερβολές, που προσωπικά δεν με αντιπροσωπεύουν στο ελάχιστο, το φορολογικό ζήτημα αποτελεί διαχρονικά ένα αγκάθι στη σχέση μεταξύ πολίτη και διοίκησης. 

1 Απριλίου 2014

Ο "Ραμπαγάς": Η σατιρική, αντιμοναρχική εφημερίδα που τάραξε τα νερά στα τέλη του 19ου αι. και η αυτοκτονία του δηιουργού της, Κλεάνθη Τριαντάφυλλου


Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά δημοφιλής η σατιρική ποίηση. Πολλές ήταν οι σατιρικές εφημερίδες, που εκδίδονταν συνήθως μία φορά την εβδομάδα και στις οποίες γινόταν πραγματικά αδυσώπητη, όσο και απολαυστική κριτική στα πολιτικά πρόσωπα και τις εξελίξεις του μικρού ελληνικού βασιλείου της εποχής. Ένας μόνο θεσμός στεκόταν υπεράνω κριτικής, η μοναρχία. Εξαίρεση στον άγραφο αυτό κανόνα αποτέλεσε το σατιρικό έντυπο "Ραμπαγάς" των Κλεάνθη Τριαντάφυλλου και Βλάση Γαβριηλίδης.

Η απορία της ημέρας (01.04.2014)

Αν ειδικά σήμερα δανείσεις χρήματα σε κάποιον κι αυτός σου υποσχεθεί πως θα σου τα επιστρέψει άμεσα, η υπόσχεση δεν πιάνεται λόγω πρωταπριλιάς; Καλού-κακού μην δανείζετε ποτέ πρωταπριλιάτικα.

31 Μαρτίου 2014

Φωτογραφίες της Κύπρου πριν από εκατό (και κάτι) χρόνια [8 εικόνες]

Πριν από έναν αιώνα, οι σημερινές μεγαλουπόλεις ήταν πολύ διαφορετικές. Κατ' αρχήν δεν υπήρχαν πανύψηλες πολυκατοικίες, είχαν πολύ λιγότερους κατοίκους, ο τρόπος ζωής ήταν πολύ πιο απλός, σχεδόν πρωτόγονος σε σχέση με το σήμερα κλπ. Αλλά και γενικότερα, υπάρχουν περιοχές που κάποτε ήταν δάση που χάθηκαν, υπήρχαν κτίσματα που γκρεμίστηκαν ή άλλαξαν εξωτερική εμφάνιση κλπ. Τέτοιες διαφορές δεν εντοπίζονται μόνο σε πόλεις της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου. Γυρνάμε το χρόνο πολύ πίσω ανατρέχοντας σε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Πινακθήκη" τα έτη 1910 και 1912.

Ένα ποίημα του Παλαμά για την Κύπρο


Η 1η Απριλίου γιορτάζεται στην Κύπρο ως εθνική γιορτή, η επέτειος από την έναρξη της δράσης της ΕΟΚΑ το 1955 με σκοπό την εκδίωξη των Βρετανών αποικιοκρατών. Με αφορμή τη σημαντική αυτή ημέρα για τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία κι επειδή σήμερα βρίσκομαι σε μια ποιητική διάθεση - να φταίει η άνοιξη; - αντιγράφω ένα ωραίο ποίημα του Κωστή Παλαμά, που είναι σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα, αφιερωμένο στο νησί της Αφροδίτης. Ο ποιητής πλέκει το εγκώμιο του νησιού με λυρική διάθεση, με μικρή αναφορά στην πολυτάραχη ιστορία του, χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις, ενώ ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα έχουν - ιδίως μετά την τουρκική εισβολή του 1974 - οι δυο τελευταίο στίχοι του ποιήματος: "Στ' ωραίο πολύπαθο κορμί η αγνή ψυχή δεν έσβυσε/ Και ζη, και ζη, και ζη!"

Χαριτωμένα, πρωταπριλιάτικα ποιήματα


Η πρωταπριλιά αποτέλεσε πολλές φορές πηγή έμπνευσης στους ποιητές είτε για να σατιρίσουν τα κακώς κείμενα της εποχής τους είτε για να εκφράσουν διαχρονικές αλήθειες με χιουμοριστικό τρόπο. Ποιήματα κοινωνικά, χιουμοριστικά, ακόμη και ερωτικά, όλα πρωταπριλιάτικα, γραμμένα στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η σατιρική ποίηση άνθιζε στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα αυτό.

Το "Τραγούδι της Αθήνας" (Ένας ύμνος στην ελληνική πρωτεύουσα, από μια επιθεώρηση του 1895)

greece-athens.com

Μιας και σήμερα είναι η ξεχασμένη επέτειος ολοκλήρωσης της ενσωμάτωσης της Αθήνας στο ελεύθερο ελληνικό κράτος (31.03.1833 με το π.η.), ας θυμηθούμε το "Τραγούδι της Αθήνας", που έγραψε ο Λάμπρος Αστέρης και περιλαμβανόταν στην επιθεώρηση "Άνω Κάτω" του Μίκιου Λάμπρου, που ανέβηκε το 1895 - μια από τις πρώτες ελληνικές επιθεωρήσεις. 

Η απορία της ημέρας (31.03.2014)

Πώς είναι δυνατόν εδώ και έναν χρόνο όλες οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες (από τα "Νέα" μέχρι τα "Παραπολιτικά") να γράφουν στα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις τους ότι υπάρχουν βουλευτές - είτε ανεξάρτητοι είτε που ανήκουν σε άλλα κόμματα - έτοιμοι να ενισχύσουν την κυβερνητική πλειοψηφία και εν τω μεταξύ σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία η πλειοψηφία αυτή όχι απλά δεν αυξάνεται, αλλά μειώνεται σταθερά;
Πού είναι κρυμμένοι αυτοί οι βουλευτές-φαντάσματα; Θα κάνουν πανηγυρική εμφάνιση λίγο πριν τις εκλογές, αφού προηγουμένως έχουν ψηφίσει "όχι σε όλα", ώστε να συνυπάρξουν σαν μια γροθιά με βουλευτές που έχουν ψηφίσει "ναι σε όλα"; Ή μήπως πολύ απλά εν έτει 2014 κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι φαντάσματα δεν υπάρχουν; 

30 Μαρτίου 2014

Τα 10 πιο φωτογραφημένα μέρη του πλανήτη

Wikipedia

Υπάρχουν δύο τρόποι για ν' ανακαλύψουμε ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί. Ο ένας είναι να μετρήσουμε τους επισκέπετες σ' αυτά και ο δεύτερος... να μετρήσουμε τις φωτογραφίες που τραβούν αυτοί οι επισκέπτες. Άλλωστε, το ότι κάποιος βρέθηκε σ' ένα μέρος δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι του άρεσε η εμπειρία, ενώ μια φωτογραφία, η οποία μάλιστα ανεβαίνει στο ίντερνετ και λειτουργεί εμμέσως ως μια πρώτης τάξεως διαφήμιση, εκφράζει πολλά περισσότερα. Κάπως έτσι σκεπτόμενοι, οι υπεύθυνοι του Sightsmap.com χρησιμοποίησαν τα δεδομένα από ένα application της Google για να υπολογίσουν τα πιο φωτογραφημένα μνημεία του πλανήτη. Δυστυχώς, ανάμεσά τους δεν περιλαμβάνεται κάποιο ελληνικό. Αυτή είναι η κορυφαία δεκάδα:

Ένα απαγορευμένο βιβλίο κόμικ, αφορμή για να θυμηθούμε την ιδιάζουσα περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας

Τους  δικούς τους σούπερ ήρωες, που πολεμούν το κακό, έχουν οι Άραβες και δεν είναι ένας ή δύο, αλλά... 99, όσα και τα ονόματα του Αλλάχ (π.χ. "δύναμη", "φως", "σοφία" κλπ.). "Οι 99" είναι ο τίτλος της σειράς βιβλίων κόμικ, που δημιούργησε ο Ναΐφ αλ-Μουταουά, ψυχολόγος από το Κουβέιτ, ο σκοπός του οποίου είναι τα παιδιά των Μουσουλμάνων ν' αποκτήσουν ως πρότυπα, Μουσουλμάνους ήρωες, που δεν είναι βομβιστές αυτοκτονίας ή τζιχαντιστές. Η επιτυχία των βιβλίων ήταν σημαντική, ενώ "ανάγκασε" τα αμερικάνικα βιβλία κόμικ να προσθέσουν Μουσουλμάνους ήρωες στις ιστορίες τους.