23 Δεκεμβρίου 2015

Αναπλάθοντας ένα χριστουγεννιάτικο ποίημα της Τζένης Καρέζη, που "τραυματίστηκε" από το "δαίμονα" του τυπογραφείου

Το Δεκέμβριο του 1961, παραμονές Χριστουγέννων, η εφημερίδα Εμπρός ζήτησε από εκλεκτούς ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου να γράψουν τα δικά τους Χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Οι περισσότεροι πάτησαν στο πρότυπο του "Καλήν εσπέρα άρχοντες" αλλάζοντας λίγο τους στίχους και περνώντας τα δικά τους μηνύματα/ευχές για τους συναδέλφους τους. Αν ξεχώριζαν δυο ποιήματα, αυτά ήταν πρώτον του Ορέστη Μακρή, ο οποίος έγραψε τα αποκαλούμενα και ως "κρασοκάλαντα" διακωμωδώντας τον περίφημο χαρακτήρα που είχε υποδυθεί τόσο στο σανίδι όσο και στον κινηματογράφο, και δεύτερο ένα ποίημα της Τζένης Καρέζη, η οποία φαίνεται ότι είχε μια ευαίσθητη ποιητική φλέβα.

6 χριστουγεννιάτικα τραγούδια απ' όλον τον κόσμο

Τα ελληνικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια τα ξέρουμε από παιδιά και τα έχουμε τραγουδήσει πολλές φορές τέτοιες μέρες. Οι περισσότεροι γνωρίζουν και κάποια αγγλικά τραγουδάκια που μάθαμε στο φροντιστήριο, όπως επίσης και σύγχρονους ποπ ήχους διάσημων τραγουδιστών, που θέλουν να εμπλουτίσουν τη δισκογραφία τους με χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Όμως η μουσική δεν μιλά μόνο ελληνικά και αγγλικά - ανεξάρτητα από το τι έχει συνηθίσει το αυτί μας ν' ακούει. Έτσι λοιπόν ξεχώρισα κάποιες μουσικές προτάσεις, που αγνοούσαμε και αξίζει τον κόπο να εμπλουτίσουμε μ' αυτές το χριστουγεννιάτικό μας playlist.

21 Δεκεμβρίου 2015

Πώς το χριστουγεννιάτικο πνεύμα επηρεάζει το φλοιό του ανθρώπινου εγκεφάλου, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

Λίγο πολύ αντιλαμβανόμαστε από τους εαυτούς μας ότι όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα μπαίνουμε σε μια διαφορετική διάθεση, πιο χαρούμενη - ή πιο γιορτινή αν προτιμάτε. Όχι ότι λύνονται τα όποια προβλήματα ή ότι ξεχνάμε τελείως τα στραβά κι ανάποδα της καθημερινότητας, αλλά αυτά παραμερίζονται προσωρινά, υποχωρούν μπροστά στη γιορτινή ατμόσφαιρα. Κατά πόσο, όμως, αυτή η αλλαγή διάθεσης αποτυπώνεται στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου; Μια ομάδα Δανών νευρολόγων θέλησε να διαπιστώσει του λόγου το αληθές.