22 Νοεμβρίου 2018

Οι πρώτοι τηλεοπτικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης (από το 1960 μέχρι το ξεκίνημα της ΕΤ-3)

Παρότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, υπάρχει η τάση να καταγράφονται οι κάθε είδους πρωτιές με επίκεντρο την πρωτεύουσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έλευση της τηλεόρασης στην Ελλάδα. Επίσημη ημερομηνία έναρξής της θεωρείται η 23η Φεβρουαρίου 1966, όταν το ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) ξεκίνησε να εκπέμπει το πρόγραμμά του. Όμως ο τηλεοπτικός σταθμός του ΕΙΡ (πλέον ΕΙΡΤ) δεν ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα. Το Σεπτέμβριο του 1960 λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος πειραματικός τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα μετά από πρωτοβουλία της ΔΕΗ στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Πώς οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας παρακολουθούσαν τηλεοπτικά προγράμματα από το 1958, εφτά χρόνια πριν την ίδρυση του πρώτου ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού (που κι αυτός δεν εξέπεμπε στην περιοχή)!

Εν όψει των πρώτων δοκιμαστικών τηλεοπτικών μεταδόσεων από την αμερικανική RCA με κέντρο εκπομπής το Λυκαβηττό το Δεκέμβριο του 1953, κυκλοφόρησαν στο εμπόριο οι πρώτες τηλεοπτικές συσκευές, οι οποίες όμως κόστιζαν μια περιουσία. Πέντε χρόνια μετά, οι τηλεοράσεις εξακολουθούσαν να είναι πανάκριβες (8000 δραχμές μια συσκευή με οθόνη 43 εκατοστών και 11000 δρχ, όσο ένα ηλεκτρικό ψυγείο, μια συσκευή με οθόνη 53 εκατοστών), ενώ η λειτουργία ενός ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού εξακολουθούσε να αποτελεί μακρινό όνειρο. Δημοσίευμα της Ακροπόλεως τον Οκτώβριο του 1958 ισχυριζόταν ότι στην Ελλάδα υπήρχαν συνολικά 17 τηλεοπτικοί δέκτες, εκ των οποίων οι 15 βρίσκονταν στην Κέρκυρα και οι 2 στην Κάτω Αχαΐα. Λογικά δεν είχε νόημα να έμπαινε κάποιος στη διαδικασία να ξόδευε ιλιγγιώδη ποσά για ν’ αγοράσει μια συσκευή που δεν θα χρησιμοποιούσε στο άμεσο μέλλον, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι όντως οι κάτοχοι τηλεοράσεων στην ελληνική επικράτεια ήταν μόλις 17. Αντίθετα, το σίγουρο είναι ότι οι συγκεκριμένοι 17 κάτοχοι τηλεοράσεων σε Κέρκυρα και Κάτω Αχαΐα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά προγράμματα μέσω των συσκευών τους, μόνο που αυτά δεν μιλούσαν ελληνικά, αλλά ιταλικά!

21 Νοεμβρίου 2018

Ελλάδα, δεν έχεις ταλέντο - σύμφωνα με το Κέντρο Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας!

Πώς μπορεί να μετρηθεί το ταλέντο μιας χώρας; Σύμφωνα με το Κέντρο Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας IMD, το ταλέντο μιας χώρας είναι συνισταμένη τριών βασικών παραγόντων: προϋποθέτει ένα ικανό και εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, ισχυρή ανταγωνιστικότητα και μακροχρόνια ευημερία μέσα σ’ ένα τοπικό αρκετά δυναμικό, όπου η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και γενικότερα οι νέες τεχνολογίες επαναπροσδιορίζουν το παρόν και το μέλλον δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, αλλά και τις κοινωνίες συνολικότερα.

20 Νοεμβρίου 2018

The Greek Tycoon: Όταν ο Νίκος Μαστοράκης πρότεινε στην Τζάκι Ωνάση να υποδυθεί τον εαυτό της, ενώ στο τέλος κινήθηκε δικαστικά εναντίον του η Ειρήνη Παπά για αθέτηση συμφωνίας


Η ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση έμοιαζε με μυθιστόρημα. Ξεκίνησε από χαμηλά, κατάφερε με αμφιλεγόμενα και παρασκηνιακά μέσα να γίνει ένας βαθύπλουτος μεγιστάνας παγκόσμιου βεληνεκούς, ενώ η γεμάτη απιστίες, πάθη και προδοσίες ερωτική του ζωή, όπως και ο γάμος του με τη χήρα ενός εξαιρετικά αγαπητού πρώην αμερικανού προέδρου, αποτέλεσαν αντικείμενο κουτσομπολιών σ’ όλον τον κόσμο. Ήταν εύλογο μετά το θάνατό του στις 15 Μαρτίου 1975, να εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από κινηματογραφικούς παραγωγούς για μια ταινία με θέμα την ζωή του. Μάλιστα, το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώθηκε πολύ σύντομα, μόλις τρεις μήνες από το θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση χάρη σε μια διαφημιστική πονηριά του Νίκου Μαστοράκη, που ήταν ένας εκ των παραγωγών.

Παρασκήνια από τα "Φιλαράκια": Πώς αποφασίστηκε να κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση η Φοίβη και πώς οι αντιδράσεις του ζωντανού κοινού στα γυρίσματα άλλαζε την πορεία του σίριαλ


Ό,τι είναι το «Κωνσταντίνου και Ελένης» για τα ελληνικά σίριαλ, είναι τα «Φιλαράκια». Η πολυαγαπημένη κωμική σειρά επαναλαμβάνεται νον-στοπ από το Σταρ κάθε Σαββατοκύριακο, παρότι έχουν περάσει πάνω από 14 χρόνια από την προβολή του τελευταίο επεισοδίου. Αλλά και όσο η σειρά ήταν ακόμα στον αέρα, εν αναμονή των επεισοδίων του κάθε νέου κύκλου, το Σταρ επαναλάμβανε όλα τα μέχρι επεισόδια από την αρχή! Λίγο πολύ έχουμε μάθει όλα σχεδόν τα επεισόδια της πολυαγαπημένης σειράς απ’ έξω και αναπόφευκτα κάποια από αυτά έχουν ξεχωριστή θέση στην προτίμησή μας.

19 Νοεμβρίου 2018

2 ελληνικά νησιά ανάμεσα στα 10 ωραιότερα μικρά νησιά της Μεσογείου

Alpha Stock Images
Το καλοκαίρι μας έχει αποχαιρετήσει προ πολλού, ενώ το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και το φθινόπωρο. Είναι όμως η περίοδος που κλείνονται τα τουριστικά πακέτα για το ερχόμενο καλοκαίρι και όλες οι ταξιδιωτικές ιστοσελίδες και τα ταξιδιωτικά περιοδικά ετοιμάζουν αφιερώματα με προτάσεις για μαγευτικούς προορισμούς. Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στη γειτονιά μας και πιο συγκεκριμένα στα 10 ωραιότερα μικρά νησιά της Μεσογείου ετοίμασε ο - δημοφιλής στην Αυστραλία - ιστότοπος www.traveller.com.au. Δύο από τα νησιά, που οι συνεργάτες της αυστραλιανής ιστοσελίδας ξεχώρισαν, είναι ελληνικά· το ένα εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός ούτως ή άλλως (πόσο μάλλον για τους κατοίκους της μακρινής Αυστραλίας), ενώ το δεύτερο έχει συνδεθεί περισσότερο με τον εγχώριο θρησκευτικό τουρισμό.