17 Νοεμβρίου 2012

Η Ομήρου Ιλιάδα μεταφρασμένη στα νοτιοαφρικανικά!


Η μετάφραση της Ιλιάδας σε μια ξένη γλώσσα δεν είναι σίγουρα καινούρια είδηση. Το ομηρικό έπος, που μέσα σε 15.691 στίχους αφηγείται 51 μέρες - και εμμέσως 10 χρόνια - από την πολιορκία της Τροίας από τους Έλληνες για τα μάτια της ωραίας Ελένης, αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας λογοτεχνίας και έχει μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη. Ωστόσο, το εγχείρημα του Ρίτσαρντ Γουιτάκερ, ομότιμου καθηγητή Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, να μεταφράσει την Ομήρου Ιλιάδα στα νοτιοαφρικανικά παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς προσπαθεί με μικρές παρεμβάσεις να κάνει το έπος περισσότερο προσιτό στους κατοίκους της αφρικανικής χώρας.

Ζούσαν Νεάντερνταλ στην Κρήτη πριν από 100.000 χρόνια;


Νέα, ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την παρουσία των μακρινών μας προγόνων - σε βάθος εκατοντάδων χιλιάδων - στην περιοχή της Μεσογείου και ειδικότερα στα ελληνικά νησιά παρουσίασε ο Άλεξ Σίμονς, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, σε μελέτη του που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Science.

Ημερολόγιο: 17 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012.
Πολλοί εκπρόσωποι της έβδομης τέχνης γεννήθηκαν σαν σήμερα, όπως ο διακεκριμένος Αμερικανός σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε (γενν. το 1942), ο κωμικός ηθοποιός Ντάνι ντε Βίτο (γενν. το 1944) και η Γαλλίδα ηθοποιός Σοφί Μαρσό (γενν. το 1966). Το 1964, στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας γεννήθηκε ο  πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Κριστόφ Βαζέχα, ενώ (σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στη χώρα μας), στις 17 Νοεμβρίου 1889 γεννήθηκε ο μουσικοσυθνέτης Σπυρίδων Σαμάρας, ο οποίος συνέθεσε τον Ολυμπιακό Ύμνο σε στίχους του Κωστή Παλαμά. 

16 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ SINGLES CHART: 18 - 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012


Συνεχίζει δυναμικά το "Gangnam Style" που επανήλθε στην πρώτη θέση του παγκόσμιου σινγκλς τσαρτ, ύστερα από μια εβδομάδα απουσίας. Είναι η έβδομη εβδομάδα που το τραγούδι από τη νότιο Κορέα ανεβαίνει στην κορυφή. Στη δεύτερη θέση ανέβηκε το "Diamonds" της Ριάνα και στην τρίτη το "Skyfall" της Αντέλ, που ακούγεται στην ομώνυμη ταινία, που έκανε πρόσφατα παγκόσμια πρεμιέρα στους κινηματογράφους. 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ALBUM CHART: 18 - 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012


Ξανά στην κορυφή του παγκόσμιου άλμπουμ τσαρτ βρέθηκε το "Red" της Τέιλορ Σουίφτ, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του το νέο γαλλόφωνο άλμπουμ της Σελίν Ντιόν. Πρόκειται για το πρώτο γαλλόφωνο άλμπουμ από το 2007 για την τραγουδίστρια από το Κεμπέκ του Καναδά, ενώ την άνοιξη του 2013 αναμένεται να κυκλοφορήσει και το νέο αγγλόφωνο άλμπουμ με τίτλο "Water and a Flame". Στην τρίτη θέση συναντούμε το "Take The Crown" του Ρόμπι Γουίλιαμς, ενώ μια θέση πιο κάτω βρίσκονται οι Aerosmith, οι οποίοι στο νέο τους άλμπουμ τραγουδάνε "μουσική από άλλη διάσταση".

Το σουηδικό παράδειγμα για την καταπολέμηση της πορνείας.


Τη δεκαετία του '60, για πολλούς η Σουηδία ήταν συνώνυμη του ελεύθερου έρωτα και της σεξουαλικής απελευθέρωσης. Κάπως έτσι, άλλωστε, επικράτησε στην Ελλάδα και ο μύθος για τις "Σουηδέζες τουρίστριες που είναι έτοιμες για όλα". Ένα κομμάτι αυτής της φήμης γύρω από τη σκανδιναβική χώρα, αφορούσε και την έξαρση της πορνείας στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

Το νέο παγκόσμιο μπεστ-σέλερ που απενοχοποιεί το σεξ στην τρίτη ηλικία.


Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για τη δυναμική επιστροφή της γυναικείας λογοτεχνίας. Πρώτα ήταν το προκλητικό "50 αποχρώσεις γκρίζου" (Fifty Shades of Grey) της E.L. James, που απενοχοποίησε  την ερωτική απόλαυση για τις γυναίκες - ειδικά όσον αφορά την ταμπού διάσταση του σαδομαζοχισμού. Τώρα, η νέα μόδα στη γυναικεία λογοτεχνία, το βιβλίο που εκτόπισε από την κορυφή τις "50 αποχρώσεις γκρίζου", είναι ένα πολύ λιγότερο προκλητικό βιβλίο, που όμως αγγίζει ένα εξίσου ευαίσθητο θέμα, τον έρωτα - και για να ακριβολογούμε το σεξ - στην τρίτη ηλικία.

Μικρές, παράξενες ειδήσεις απ' όλον τον κόσμο



Ημερολόγιο: 16 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012.
Σαν σήμερα το 1922 γεννήθηκε ο Πορτογάλος νοεμπλίστας συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου, ο οποίος πέθανε τον Ιούνιο του 2010.
Στην Ισλανδία, η σημερινή ημέρα - που δεν είναι αργία - ονομάζεται Ημέρα της Ισλανδικής Γλώσσας (dagur íslenskrar tungu), καθώς είναι η επέτειος από τη γέννηση του εθνικού ποιητή της χώρας, Jónas Hallgrímsson (1807-1845).
Επίσης, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ανεκτικότητας, υπό την αιγίδα της UNESCO. Η ανεκτικότητα προς τον συνάνθρωπο μας (σε όλα τα επίπεδα) αποτελεί το θεμέλιο λίθο μιας πλουραλιστικής, δημοκρατικής κοινωνίας και αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει η σημερινή ημέρα.

Η εξομολόγηση του Κόλιν Φαρέλ για τη σπάνια ασθένεια του 9χρονου γιου του.


Ο Ιρλανδός ηθοποιός Κόλιν Φαρέλ, που γεννήθηκε στο Δουβλίνο στις 31 Μαΐου 1976, έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από εμπορικές ταινίες, όπως "Οι σκληροί του Μαϊάμι", "Minory Report", αλλά και στην αμφιλεγόμενη και εμπορικά αποτυχημένη ταινία του Όλιβερ Στόουν "Αλέξανδρος", που αφηγείται την ζωή του αρχαίου Έλληνας στρατηλάτη. Παράλληλα, όμως, είναι γνωστός και για την πολυτάραχη προσωπική ζωή: από το sex tape που διέρρευσε στο διαδίκτυο το 2006 μέχρι τον εθισμό του στα ναρκωτικά, εξ αιτίας του οποίου νοσηλεύτηκε σε κλινική απεξάρτησης, αλλά και την ασθένεια του 9χρονου γιου του James Padraig, ο μεγαλύτερος από τα δύο παιδιά του Φαρέλ, ο οποίος πάσχει από το σύνδρομο Άγγελμαν.

15 Νοεμβρίου 2012

Οι τραγουδίστριες Πρώτες Κυρίες των δύο ισχυρών κομμουνιστικών κρατών της Ασίας.

Η Πενγκ Λιουάν, η νέα Πρώτη Κυρία της Κίνας.

Η Κάρλα Μπρούνι ήταν η πρώτη διδάξασα συνδυάζοντας τα καθήκοντα του άτυπου θεσμού της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας με το τραγούδι. Για να είμαστε ειλικρινείς, η μουσική καριέρα της Μπρούνι δεν κατέκτησε τις καρδιές των Γάλλων - τουλάχιστον δεν την αναγόρευσαν στο επίπεδο μια ποπ σταρ. Απ' ότι φαίνεται, η κυρία Σαρκοζί δημιούργησε ένα τρεντ, το οποίο ακολουθούν τα δύο κομμουνιστικά κράτη της ασιατικής ηπείρου, η Κίνα και η Βόρειος Κορέα.

ΤΟ ΤΟΠ10 ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ SINGLES CHART (18 - 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012)


Χωρίς αλλαγές στις δύο πρώτες θέσεις κινείται το βρετανικό τοπ10 της εβδομάδας, ενώ στην τρίτη θέση συναντούμε το μπόι μπαντ The Wanted να τραγουδάει "Beneath Your Beautiful", ως προπομπός του νέου άλμπουμ του συγκροτήματος, που αναμένεται να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2013 - αργεί ακόμη. Σταθερά στις πρώτες θέσεις παραμένει το Skyfall από το σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας του μυστικού πράκτορα 007, αν και δεν φαίνεται ικανό να "χτυπήσει" πρωτιά - η καλύτερη θέση του τραγουδιού μέχρι σήμερα ήταν η δεύτερη.

ΤΟ ΤΟΠ20 ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ SINGLES CHART (18 - 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012)


Απ 'ότι φαίνεται άρχισε να υποχωρεί η μανία των Αμερικανών με το Gangnam Style, καθώς το τραγούδι από τη Νότιο Κορέα υποχώρησε σημαντικά και βρέθηκε στην πέμπτη θέση του Billboard 100. Το One Moe Night των Μαρούν 5 παρέμεινε για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα στην κορυφή, όμως νιώθει πλέον την "καυτή ανάσα" των "Διαμαντιών" της Ριάνα. Από κοντά και η Ke$ha, που ανέβηκε τρεις θέσεις με το "Die Young" και πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση. Να περιμένουμε αλλαγή σκυτάλης στο τσαρτ της επόμενης εβδομάδας; 

Οι ταινίες της εβδομάδας


Είμαστε στα μέσα Νοεμβρίου και μόνο μία νέα ταινία κάνει πρεμιέρα απόψε στις κινηματογραφικές αίθουσες; Κι όμως,, οι εταιρίες διανομής άφησαν πεδίο δόξης λαμπρό στην πέμπτη και τελευταία ταινία της σειράς Twilight ("Χαραυγή, μέρος 2ο). Επίσης, σε περιορισμένη διανομή βγαίνει ένα ντοκιμαντέρ με τον προκλητικό τίτλο "Οδηγός Ιδεολογίας για Διεστραμμένους", στο οποίο ο γνωστός φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ δίνει τη δική του ματιά στο ζήτημα των ιδεολογιών. (Αν πάλι προτιμάτε να διαβάσετε τη σκέψη του Ζίζεκ, συνιστώ το βιβλίο "Καλωσορίσατε στην έρημο του πραγματικού", όπου - με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους - ο Ζίζεκ αναλύει υπό τη δική του αιρετική, οπτική γωνία το δίπολο δημοκρατία-φονταμενταλισμός).

20 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την Κίνα


Τις τελευταίες ημέρες τα φώτα της δημοσιότητας σ' όλον τον κόσμο έχουν πέσει πάνω στην Κίνα με αφορμή το Συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και την αλλαγή στην ηγεσία της χώρας. Πόσο καλά, όμως, γνωρίζουμε τη χώρα του μεταξιού; Διαβάστε 20 πράγματα για την Κίνα, που ίσως να μην γνωρίζατε.

Ημερολόγιο: 15 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012.
Ο Ιταλός σχεδιαστής Ρομπέρτο Καβάλι γίνεται σήμερα 72 ετών, ενώ τα 80 της χρόνια κλείνει η τραγουδίστρια Πετούλα Κλαρκ, που κυριάρχησε στη μουσική σκηνή τη δεκαετία του '60, ενώ η μεγαλύτερη επιτυχία της ήταν το τραγούδι "Downtown". Επίσης, σαν σήμερα το 1931 γεννήθηκε ο πρόεδρος της Κένια, Μουάι Κιμπάκι, ενώ το 1954 γεννήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι.

14 Νοεμβρίου 2012

Υστερεί η Ελλάδα στις προειδοποιήσεις κατά του καπνίσματος


Επτά χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στην Ελλάδα από καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο 2ο ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, που διοργάνωσαν η Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου ‘Σωτηρία’, η Ιατρική Σχολή Αθηνών και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παθολογικής Ογκολογίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες αλλά και τις γυναίκες. Και φυσικά, η κυριότερη αιτία για την άνοδο των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι το κάπνισμα. 

Τα 10 αυτοκίνητα με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών.


Ένας επιχειρηματικός κλάδος που διαρκώς εξελίσσεται συμβαδίζοντας με την εξέλιξη της τεχνολογίας και παρουσιάζοντας καινούριες προτάσεις, είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Νέα μοντέλα κατασκευάζονται διαρκώς από τις εταιρίες, ωστόσο ορισμένα αποτελούν σταθερές, διαχρονικές αξίες επί δεκαετίες - με τις απαραίτητες ανανεώσεις, φυσικά. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Η σούπερ γιαγιά που σκότωσε με τα χέρια της έναν λύκο!


Θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε και ως "η σούπερ γιαγιά". Βέβαια, θα ήταν λάθος να χαρακτηρίσουμε "γιαγιά" μια γυναίκα μόλις 56 ετών, ωστόσο το παρουσιαστικό της Αϊσάτ Μαξούντοβα (Aishat Maksudova) από το Νταγκεστάν της Ρωσίας παραπέμπει σε μεγαλύτερες ηλικίες - εκτός αν η γιαγιάκα μας κρύβει χρόνια. Όπως και να' χει, η συγκεκριμένη γυναίκα - είτε 56 ετών είτε μεγαλύτερη - αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού σ' όλον τον κόσμο, καθώς κατάφερε να σκοτώσει ένα λύκο μόνο με τα χέρια της κι ένα τσεκούρι!

Ημερολόγιο: 14 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012.
Έχετε σήμερα τα γενέθλια σας και αισθάνεστε μια περίεργη, ακατανίκητη έλξη προς τη μουσική; Δεν είστε οι μόνοι. Σαν σήμερα γεννήθηκαν: ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος (1935), η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη (1952), η επίσης τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου (1979), ο ελληνοαμερικανός μουσικοσυνθέτης Yanni (1954), αλλά και η Σέρβα τραγουδίστρια Μαρίγια Σερίφοβιτς (1984), που είχε κερδίσει το διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον το 2007.

13 Νοεμβρίου 2012

Τα πολλαπλά οφέλη μιας αγκαλιάς για την υγεία σου


"Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα", λέει μια παροιμία. Όμως τα μήλα δεν μπορεί να τα βρει κανείς το ίδιο εύκολα όλες τις εποχές του χρόνου. Και τι γίνεται αν κάποιος ξεμείνει από αυτό το σούπερ γιατρικό; Το ρίχνει στις αγκαλιές, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μια αγκαλιά αποτελεί το ιδανικό γιατρικό.

Δείτε πώς είναι σήμερα η Ούρσουλα Άντρες! Πόσο σέξι παραμένει 50 χρόνια μετά, το πιο σέξι κορίτσι του Τζέιμς Μποντ;


Το πρώτο κορίτσι του Τζέιμς Μποντ δεν ήταν άλλο από την αξεπέραστη Ούρσουλα Άντρες, η οποία άλλωστε ψηφίστηκε πρόσφατα από τους αναγνώστες της βρετανικής εφημερίδας The Sun και ως το καλύτερο "Bond girl". Η Ούρσουλα Άντρες, που γύρισε αρκετές ταινίες από τότε σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όμως κανείς δεν τις θυμάται, έκλεισε στις 19 του περασμένου Μαρτίου τα 76 της χρόνια. Άραγε, πόσο άλλαξε την εξωτερική της εμφάνιση το πέρασμα του χρόνου;

Γιατί οι νέοι στη Γερμανία έχουν.. χάσει τον ύπνο τους;


Οι Γερμανοί μοιάζουν να ακούν αδιάφορα τις ειδήσεις από την Ελλάδα  και τις υπόλοιπες χώρες με οικονομικά προβλήματα, που κάνουν λόγο για αύξηση της ανεργίας, του αριθμού των αυτοκτονιών κλπ. Έτσι, εμμένουν στη στείρα λογική της "υπομονής", της "εκπλήρωσης των υποχρεώσεων" κλπ. Το ερώτημα που γεννάται σε πολλούς Έλληνες - και όχι μόνο - είναι το πώς θ' αντιδρούσαν οι Γερμανοί, πόσο ψύχραιμοι και υπομονετικοί θα παρέμεναν αν αντιμετώπιζαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει π.χ. η ελληνική οικονομία, αν ο δείκτης της ανεργίας είχε πιάσει κόκκινο, αν δεν έβλεπαν άμεση προοπτική ανάκαμψης. Ε, λοιπόν, θα αντιδρούσαν χειρότερα από μας, αν λάβουμε υπόψη τα συμπεράσματα δημοσκόπησης που δημοσίευσε σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Το διεθνούς φήμης μοντέλο που ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 12 ετών!


Αν ψάξει κανείς στα διάφορα πόρταλ μόδας τα προφίλ ανερχόμενων τοπ μόντελ, θα διαβάσει ότι η εικονιζόμενη Νάντια Μπελούσοβα (Nadia Belousova ή Nadia B.) γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου. Για παράδειγμα, στη σελίδα theamazingmodels.com, το προφίλ της Νάντια είναι πληρέστατο σε ό,τι αφορά τις αναλογίες του σώματος της, ωστόσο η ηλικία της αναφέρεται απλά ως "νεαρή" ("young"), ενώ η εμφάνιση της αξιολογείται ως "καυτή" ("hot"). Η χρονιά παραλείπεται εσκεμμένα. Πώς να εξηγήσουν στον αναγνώστη ότι το κορίτσι που κατά το παρελθόν έχει ποζάρει συχνά με ζαρτιέρες και προκλητικά εσώρουχα, ξεκίνησε διεθνή καριέρα σε ηλικία μόλις 12 ετών; 

Ημερολόγιο: 13 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012.
Αρκετοί είναι οι αγαπημένοι ξένοι ηθοποιοί που γεννήθηκαν σαν σήμερα, όπως ο τηλεοπτικός "Mr. Big" Κρις Νοθ (γενν. το 1954), η Γούπι Γκόλντμπεργκ (γενν. το 1955) και ο "Leonidas" Τζεράρντ Μπάτλερ, που γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1969. Επίσης, γενέθλια έχει σήμερα και η πρώην πρωταθλήτρια του ακοντισμού Άννα Βερούλη, η οποία γεννήθηκε στην Καβάλα πριν από 56 χρόνια.

Το μυστήριο ενός πηγαδιού της Λίθινης Εποχής.

Εγκλήματα δεν γίνονται μόνο στη σημερινή εποχή. Οι πριν από πολλές χιλιάδες πρόγονοι μας έλυναν επίσης τις διαφορές τους με χρήση βίας, συχνά χωρίς να τιμωρούνται για τις συνέπειες των πράξεων τους ελλείψει θεσμικής οργάνωσης. Άραγε, οι δύο σκελετοί που φαίνεται ότι αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη ύστερα από 8.500 χρόνια στο Ισραήλ, να σχετίζονται μ' ένα τέτοιο ανεξιχνίαστο έγκλημα;

12 Νοεμβρίου 2012

Τα πιο αστεία ανέκδοτα για τα Λάντα! (Αυστηρά ακατάλληλο για όσους οδηγούν ένα!)


Ακόμη θυμάμαι το αυτοκίνητο των παιδικών μου χρόνων. Ένα άσπρο Λάντα, που μπορεί να μην ήταν πολύ παλιό, έμοιαζε όμως σαν να είχε ξεμείνει από δεκαετίες. Αρκετά αργό, πάρα πολύ ζεστό το καλοκαίρι - αν και τότε ήταν λίγα τα αυτοκίνητα με αιρ κοντίσιον ή έτσι πίστευα - και πάνω απ' όλα αργό. Surprise, surprise... δύο φορές μας το έκλεψαν, μία φορά τους υαλοκαθαριστήρες και μία φορά το ραδιοκασετόφωνο, αντίθετα από το ανέκδοτο που λέει ότι το ποιο αστείο πράγμα που μπορεί να πει κάποιος σ' έναν αστυνομικό είναι ότι του έκλεψαν το Λάντα. Είναι πολλά τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν για τα Λάντα, άλλα καλοπροαίρετα και άλλα κακοπροαίρετα. Ακολουθούν τα 20 καλύτερα:

Τα παιδιά αποφάσισαν: Καλύτεροι οδηγοί οι μπαμπάδες, πιο πολύ βρίζουν οι μανάδες!


Ο λαός λέει ότι "από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια". Ας αφήσουμε τους τρελούς στην άκρη κι ας απευθυνθούμε στα παιδιά: Ποιος είναι καλύτερος οδηγός, ο μπαμπάς ή η μαμά; Μόνο που η απάντηση τους ίσως να μην ικανοποιήσει τις εύθικτες φεμινίστριες, οι οποίες ξεσηκώνονται κάθε φορά που ένας άντρας τους επισημαίνει λάθη - όχι μόνο στην οδήγηση, αλλά οπουδήποτε - απλά και μόνο επειδή αυτός που τους διορθώνει είναι άντρας - αν μια γυναίκα τους έλεγε ακριβώς τα ίδια δεν θα είχαν πρόβλημα.

Το τραγούδι της ημέρας - Nadia's Theme


Σήμερα είναι τα γενέθλια της - κατά κοινή ομολογία - καλύτερης αθλήτριας ενόργανης γυμναστικής όλων των εποχών, Νάντια Κομανέτσι, η οποία γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1961 στην πόλη Onesti της βορειοανατολικής Ρουμανίας. Με αφορμή, λοιπόν, την περίσταση αυτή, ας γνωρίσουμε το τραγούδι που πήρε τ' όνομα της αθλήτριας κι έμεινε ως γνωστό ως "Nadia's theme".

Ημερολόγιο: 12 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012.
Το όνομα Βασίλης Κεσογλίδης ίσως να μην σας λέει και πολλά, πρόκειται όμως για τον λαϊκό τραγουδιστή Βασίλη Καρρά, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1953. Οκτώ χρόνια αργότερα γεννήθηκε η Ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Νάντια Κομανέτσι, η πρώτη αθλήτρια που βραβεύτηκε με το απόλυτο "10", κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μόντρεαλ το 1976 - σε ηλικία μόλις 14 (στα 15) ετών.

Οι ταραγμένοι Νοέμβριοι της ελληνικής ιστορίας.

Σύμφωνα με τον Frank Roselieb, επικεφαλής του Ινστιτούτου του Κιέλου για τις Κρίσεις, ο Νοέμβριος είναι ο πιο επικίνδυνος μήνας για το ξέσπασμα μιας σοβαρής κρίσης - από την αύξηση των αυτοκτονιών μέχρι την πτώση των αεροπλάνων. Αν και ο Γερμανός επιστήμονας συνδέει στη μελέτη του την έξαρση των τραγικών συμβάντων με το κλίμα, η αλήθεια είναι ότι στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ο Νοέμβριος ήταν πάντα ένας μήνας εξεγέρσεων και αναταραχών, που στιγμάτισαν την πορεία της χώρας. Από τα Ευαγγελικά, τα Σανιδικά και τα Ορεστειακά των αρχών του 20ου αιώνα μέχρι τα Νοεμβριανά του 1916, τη Δίκη των Εξ και, πιο πρόσφατα, την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973.

11 Νοεμβρίου 2012

Ημερολόγιο: 11 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012.
Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο γεννήθηκε σαν σήμερα το 1974, δώδεκα ακριβώς χρόνια μετά την Ντέμι Μουρ. Σαν σήμερα το 1945 γεννήθηκε και ο πρόεδρος της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγκα.